ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 12 Μαΐου 2018

Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί - Έκθεση «Νύφες. Ιστορίες από μετάξι»


Μοναδικά νυφικά αλλοτινών καιρών θα φιλοξενηθούν από την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί.

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) εγκαινιάζει, σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (ΠΛΙ) «Β. Παπαντωνίου», την περιοδική έκθεση «Νύφες. Ιστορίες από μετάξι».

Στην έκθεση παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά 30 περίτεχνα νυφικά, μερικά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά, και ανήκαν σε κοπέλες από πλούσιες οικογένειες, αλλά και σε γυναίκες από αγροτικές περιοχές.

Πρόκειται για ένα ταξίδι στον χρόνο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη της μόδας, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα, και την ποικιλία των σχημάτων και των διακοσμητικών στοιχείων των νυφικών.



Η έκθεση ξεκινάει με μία νυφική παραδοσιακή φορεσιά του Σουφλίου, ενώ στην έκθεση φιλοξενούνται και δύο μουσουλμανικά νυφικά, εκ των οποίων το ένα χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα και το άλλο από το 1929.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο δράσεων που θα υλοποιηθούν με αφορμή τη 18 Μαΐου 2018, Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Τα εγκαίνια είναι στις 18 Μαΐου 2018, στις 20.00 το απόγευμα. 

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 19 Μαΐου 2018 μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2018 και θα λειτουργεί καθημερινά, εκτός Τρίτης, από 10.00 μέχρι 18.00

Πληροφορίες για το Μουσείο

Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί παρουσιάζει αναλυτικά τις φάσεις της σηροτροφίας και της μεταξουργίας. Εστιάζει στο πώς το Σουφλί αναδείχτηκε σε σημαντικό κέντρο παραγωγής μεταξιού στα τέλη του 19ου αιώνα και έως τα μέσα του 20ού.


Τι θα δείτε;

Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί σάς εισάγει στην προβιομηχανική διαδικασία της εκτροφής των μεταξοσκωλήκων και την επεξεργασία του μεταξιού. Σας συστήνει το αρχιτεκτονικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο της εποχής που ανέδειξε το Σουφλί ως σημαντικό μεταξοπαραγωγικό κέντρο της Ελλάδας.


Στον επάνω όροφο θα δείτε λεπτομέρειες από όλες τις φάσεις που περιλαμβάνει ο κύκλος της σηροτροφίας:

Παραγωγή και εκκόλαψη του σπόρου Η μουριά και ο μεταξοσκώληκας Στάδια ανάπτυξης του μεταξοσκώληκα Ύφανση του πολύτιμου κουκουλιού (κλάδωμα και ξεκλάδωμα) Καθαρισμός και διαλογή των κουκουλιών Απόπνιξη του μεταξοσκώληκα και ολοκλήρωση του κύκλου ζωής του

Εν συνεχεία, παρακολουθήστε τα στάδια της μεταξουργίας μέσα από αυθεντικά εκθέματα, που υποστηρίζονται από οπτικοακουστικό υλικό:

Αναπήνιση ή ξετύλιγμα της κλωστής του κουκουλιού
Βαφή και ύφανση των μεταξωτών

Τα ντοκιμαντέρ που προβάλλονται εδώ βοηθούν να συνδέσετε τη σηροτροφία και τη μεταξουργία με συγκεκριμένο χωρικό και χρονικό πλαίσιο: τοπική κοινωνία, οικονομία, αρχιτεκτονική, πολιτισμός.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο Εργοστάσιο Μετάξης των Αδελφών Τζίβρε, «σήμα κατατεθέν» για το Σουφλί εκείνης της εποχής.
Στην ενότητα «Φορεσιές στο Σουφλί» θα θαυμάσετε μοναδικά εξαρτήματα της σουφλιώτικης ενδυμασίας.

Ενδιαφέροντα για τα παιδιά

Οι μικροί επισκέπτες στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί έχουν την ευκαιρία να δουν αναπαραστάσεις όλων των σταδίων επεξεργασίας του μεταξιού.

Το Μουσείο Μετάξης οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες, για σχολεία και ομαδικές επισκέψεις, όπως το πρόγραμμα «Ελάτε να υφάνουμε», όπου τα παιδιά διδάσκονται τον κύκλο της σηροτροφίας, τη διαδικασία της ύφανσης και τη βαφή των μεταξωτών.


ΠΗΓΗ. odigostoupoliti.eu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου