ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Όρη Αλτάι - Επιβλητικές κορυφές, μαγευτικές κοιλάδες, ποτάμια και παρθένες λίμνες

 

Η οροσειρά Αλτάι η όρη Αλτάι είναι οροσειρά στην Ανατολική-Κεντρική Ασία, στο σημείο όπου συναντώνται η Ρωσία, η Κίνα, η Μογγολία και το Καζακστάν και όπου πηγάζουν οι ποταμοί Ιρτίς και Ομπ. το βορειοδυτικό άκρο της οροσειράς βρίσκεται στις συντεταγμένες 52° N και μεταξύ των 84° και 90° E (όπου συγχωνεύεται με τα όρη Σαγιάν ανατολικά) και εκτείνεται νοτιοανατολικά από 45° N και 99° E, όπου συγχωνεύεται με τα υψίπεδα της ερήμου Γκόμπι.



 Στις Τουρκικές και Μογγολικές γλώσσες το όνομα Αλτάι, σημαίνει "Χρυσό Βουνό".
Οι ορεινές περιοχές των Αλτάι (3.134 χιλιόμετρα από τη Μόσχα) είναι, μαζί με τη λίμνη Βαϊκάλη, οι δημοφιλέστερες τουριστικές περιοχές της Σιβηρίας.
Ορισμένοι θεωρούν πως η οροσειρά Αλτάι είναι το «πράσινο φαρμακείο» της γης και οι «πνεύμονες» του πλανήτη, μία από τις καθαρότερες και τις πιο αμόλυντες περιοχές της Ρωσίας.


 Εξαιτίας της απομακρυσμένης θέσης των Αλτάι, η φύση είναι ανέγγιχτη και πολύ καλά διατηρημένη. 
 Τα φυσικά πάρκα περιλαμβάνουν το 20% του εδάφους της Δημοκρατίας των Αλτάι, ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκονται επίσης 126 φυσικά μνημεία.
 Χάρη στην προσεκτική προστασία της φύσης των Αλτάι, στην περιοχή εξακολουθούν να αναπτύσσονται σπάνια φαρμακευτικά φυτά.



 Οι λίμνες, τα δάση και οι έρημοι της Δημοκρατίας των Αλτάι αποτελούν έναν θεαματικό προορισμό για ταξιδιώτες.
Στα σύνορα της Μογγολίας και του Καζακστάν βρίσκονται τα ίχνη των παλαιών σαμανικών θρησκειών, και προϊστορικές βραχογραφίες πάνω από ολάνθιστα λιβάδια.



Στη Δημοκρατία των Αλτάι δεν υπάρχει σιδηρόδρομος. Οπότε για να φτάσει κανείς στα όρη Αλτάι θα πρέπει να ταξιδέψει μέχρι το Μπαρνάουλ το Νοβοσιμπίρσκ ή το Μπίισκ, και κατόπιν να χρησιμοποιήσει αυτοκίνητο ή φορτηγό.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. Αλεξάντρ Λεσένοκ

              2. el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου