Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2018

Θησείο - Περιπλανώμενοι στη περιοχή

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-1-2018

 Στάση ηλεκτρικού Θησείο κατεβαίνοντας σε έναν από τους ωραιότερους – και πιο πράσινους – σταθμούς του δικτύου έχετε δύο επιλογές: Η πρώτη είναι να ακολουθήσετε τα πλήθη που σπρώχνονται και τραβιούνται στους πεζόδρομούς του για να καταλήξετε να πίνετε σαφώς υπερτιμημένο καφέ, παρέα με όλο τον αθηναϊκό πληθυσμό, σε ένα τραπεζάκι που θα έβλεπε Ακρόπολη αν δεν την έκρυβαν υπερμεγέθεις ομπρέλες. 

Η δεύτερη είναι να πάρετε τη φωτογραφική μηχανή, και προαιρετικά τον χάρτη, ανά χείρας, και να εξερευνήσετε ανενόχλητοι τα πραγματικά ήσυχα, πραγματικά ενδιαφέροντα και πραγματικά όμορφα σημεία του Θησείου. Ναι, υπάρχουν και τέτοια. 

Αρχαία Αγορά  Συγκεντρώνει μερικά από τα σημαντικότερα κτίρια της Αρχαίας Αθήνας: 
τον Ναό του Ηφαίστου, που τυγχάνει και ο καλύτερα διατηρημένος αρχαίος ναός επί ελληνικού εδάφους, την αναστηλωμένη Στοά του Αττάλου, το Ωδείο, τη Μεσαία Στοά κι ένα σωρό ακόμα μικρά και μεγαλύτερα κτίσματα όπου κάποτε μπαινόβγαιναν όλοι εκείνοι οι άνθρωποι που έγραψαν την αρχή της Ιστορίας του κόσμου όπως τον ξέρουμε. 


Πνύκα 

Όποια ώρα της ημέρας και αν περάσετε από την πύλη της στην οδό Πνυκός (κάθετη στον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου) θα τη βρείτε ανοιχτή, να σας προκαλεί σχεδόν να σκαρφαλώσετε τα πέτρινα σκαλιά κάτω από τα πεύκα για να βρεθείτε στο καταπράσινο πλάτωμα όπου συνεδρίαζε τότε η Εκκλησία του Δήμου. 

Η θέα στην Ακρόπολη από εδώ είναι φαντασμαγορική (από πού αλλού τη βλέπετε σχεδόν ευθυγραμμισμένη με τον Λυκαβηττό;)  

Ο λόφος της Πνύκας συνδέεται με τους λόφους του Φιλοπάππου (ή Μουσών) και των Νυμφών (ή του Αστεροσκοπείου) μέσα από ένα δίκτυο μονοπατιών, πλακόστρωτων διαδρομών, πλημμυρισμένων από ανοιξιάτικα λουλούδια ανηφορο-κατηφόρων και εντυπωσιακά νεοκλασικά σε σκιερά σοκάκια. 


ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ


ΕΠΤΑΧΑΛΚΟΥ


Επισης στο Θησείο συναντάμε  μυστικά δρομάκια , όπως η Επταχάλκου με τα εντυπωσιακά νεοκλασικά της, τα σκαλάκια της Αμφικτύονος, και οι ανθισμένες αμυγδαλιές της Νηλέως .


                                       ΠΑΛΙΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΚΑΜΑΝΤΟΣ Κείμενο - Φωτογραφίες: Ηρώ Κουνάδη

ΠΗΓΗ. 1.  in2life
              2.  google