ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

1919 - Η επανάσταση των Σπαρτακιστών στη Γερμανία

ΤΕΤΑΡΤΗ 10-1-2018



Μετά από την αποτυχία της προβοκάτσιας που οργάνωσε η κυβέρνηση στις 23-24 Δεκέμβρη 1918, η αντεπαναστατική αστική τάξη της Γερμανίας επιτάχυνε τις προετοιμασίες για μια αποφασιστική εκστρατεία εναντίον της επαναστατικής εμπροσθοφυλακής της εργατικής τάξης.



Τα λεγόμενα σώματα «εθελοντών» άρχισαν να συγκεντρώνονται στο Βερολίνο. 

Στις 4 Γενάρη 1919 ο διευθυντής της αστυνομίας του Βερολίνου, ο αγαπητός στους εργάτες ανεξάρτητος Αϊγκχορν, απολύθηκε από τη θέση του και αντικαταστάθηκε από τον δεξιό σοσιαλδημοκράτη Ερνστ. Η νέα αυτή πρόκληση αποσκοπούσε να σπρώξει τους εργάτες του Βερολίνου σε μια πρόωρη εξέγερση.



 


Ο Καρλ Λίμπκνεχτ μιλάει σε συγκέντρωση λίγο μετά το αποτυχημένο αντεπαναστατικό πραξικόπημα το Δεκέμβρη του 1918






Το ίδιο βράδυ η κοινή συνεδρίαση των διοικήσεων των οργανώσεων των ανεξαρτήτων και των επαναστατών προεστών του Βερολίνου, όπου πήραν μέρος και εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος (Καρλ Λίμπκνεχτ και Βίλχελμ Πικ), αποφάσισε να μην επιτρέψει την αντικατάσταση του Αϊγκχορν και κάλεσε τους εργάτες του Βερολίνου σε διαδήλωση στις 5 του Γενάρη και σε περίπτωση ανάγκης να αρχίσουν αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης. 

Εκλέχτηκε μια επαναστατική επιτροπή δράσης, όπου πήραν μέρος ο Καρλ Λίμπκνεχτ και ο Βίλχελμ Πικ. Παράλληλα, η Κεντρική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος αποφάσισε να υποστηρίξει τους επαναστάτες προεστούς και να πάρει μέρος στη διαδήλωση, αλλά έκρινε άκαιρη την εξέγερση για την ανατροπή της κυβέρνησης γιατί η χώρα δεν ήταν έτοιμη γι’ αυτό.


Στις 5 Γενάρη 1919 έγινε μια μεγαλειώδης διαδήλωση. 
Η επαναστατική επιτροπή, που μέλη της ήταν και εκπρόσωποι του ανεξάρτητου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, κάλεσε τους εργάτες να αγωνιστούν για τη διάλυση των σωμάτων των λευκοφρουρών, για τον οπλισμό του προλεταριάτου και για την επαναφορά του Αϊγκχορν στη θέση του. 

Αλλά ταυτόχρονα ρίχτηκε και ένα σύνθημα που γι’ αυτό οι εργάτες δεν ήταν προετοιμασμένοι: Η επαναστατική επιτροπή κάλεσε τους διαδηλωτές να ανατρέψουν την κυβέρνηση Εμπερτ-Σάιντεμαν και δήλωσε πως παίρνει την εξουσία στα χέρια της.


Ετσι ξεκίνησε η λεγόμενη επανάσταση των Σπαρτακιστών στη Γερμανία. Παρά τις ηρωικές μάχες των εργατών του Βερολίνου, η επανάσταση βάφτηκε στο αίμα από το στρατό.


Ο Καρλ Λίμπκνεχτ στο άρθρο του «Παραβλέποντας το καθετί», που γράφτηκε στις 14 του Γενάρη, τόνιζε: 

 «Ναι, οι επαναστάτες εργάτες του Βερολίνου συντρίφτηκαν και οι Εμπερτ-Σάιντεμαν- Νόσκε νίκησαν… Αλλά υπάρχουν ήττες που ισοδυναμούν με νίκες, και υπάρχουν νίκες που είναι πιο μοιραίες από τις ήττες… Οι νικημένοι σήμερα εργάτες θα γίνουν αύριο νικητές γιατί η ήττα έγινε γι’ αυτούς μάθημα».



ΠΗΓΗ. imerodromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου