ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Ο φωτορεπόρτερ του Πολυτεχνείου αφηγείται τη νύχτα της εισβολής

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17-11-2017



Της Ιωάννας Μπρατσιάκου

Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, ο μοναδικός Έλληνας φωτορεπόρτερ που κατάφερε να απαθανατίσει την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο, επιστρέφει στο σημείο όπου τράβηξε τα τρία ιστορικά καρέ και αφηγείται στην κάμερα του NEWS247 τα δραματικά γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Ταξίδεψε σε κάθε γωνιά του πλανήτη και αποτύπωσε με το φακό του στιγμές που σημάδεψαν την παγκόσμια ιστορία τα τελευταία 50 χρόνια. 

Την περίοδο της Δικτατορίας στην Ελλάδα, με ορμητήριο το γραφείο του Associated Press στην οδό Ακαδημίας, γυρνούσε την Αθήνα για να καταγράψει τα γεγονότα και να στείλει φωτογραφίες στο εξωτερικό. 

Τη νύχτα της 16ης προς τη 17η Νοεμβρίου 1973, ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας ήταν εκεί, στην οδό Πατησίων, ο μοναδικός Έλληνας φωτορεπόρτερ που κατάφερε να απαθανατίσει την είσοδο του τανκ στο Πολυτεχνείο.


ADVERTISEMENT
Τράβηξε τρία μόνο καρέ, πριν πέσουν πάνω του οι αστυνομικοί. Τρεις φωτογραφίες ντοκουμέντα της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας, που μαζί με το φιλμάκι των μόλις 35 δευτερολέπτων του Ολλανδού οπερατέρ Άλμπερτ Κουράντ, αποτέλεσαν τα αδιάσειστα ντοκουμέντα για τη διάψευση των αρχικών δηλώσεων της Χούντας ότι "στο Πολυτεχνείο δεν συνέβη το παραμικρό". 

Γι αυτές τις φωτογραφίες, παρασημοφορήθηκε με το μετάλλιο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, το 2008.
Ο "φωτορεπόρτερ του Πολυτεχνείου" επιστρέφει κάθε χρόνο στο σημείο της εισβολής: 

"Έρχομαι κάθε χρόνο, κάνω μια επανάληψη flash back όλα τα γεγονότα, σαν φόρο τιμής για τους ανθρώπους που χάθηκαν, γιατί χάθηκαν αρκετοί και δεν ξέρω αν η θυσία τους έπιασε τόπο" μας λέει ο ίδιος και εξηγεί ότι παρόλο που κάλυψε πολέμους και συγκρούσεις σε όλο τον πλανήτη, η νύχτα αυτή μέτρησε διαφορετικά μέσα του: 

"Να καλύπτεις ένα γεγονός στην πατρίδα σου είναι εντελώς διαφορετικό με το να καλύπτεις το ίδιο ή παρόμοιο γεγονός στο εξωτερικό. Εδώ έχεις διαφορετικά συναισθήματα με την έννοια ότι αυτός που είναι μέσα μπορεί να είναι αδερφός σου, να είναι γιος σου, να είναι το παιδί σου".

Η WEB TV του News247 ακολούθησε τον Αριστοτέλη Σαρρηκώστα στη φετινή του επίσκεψη στο Πολυτεχνείο, μία νύχτα του Νοέμβρη, ακριβώς όπως τότε. 

Δείτε στο βίντεο τη συγκλονιστική του αφήγηση καθώς κάνει flash back στα γεγονότα.




ΠΗΓΗ. news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου