ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Μετά τη λοταρία, έρχονται νέα μέτρα για το ηλεκτρονικό χρήμα....

ΚΥΡΙΑΚΗ 15-10-2017


Και σούπερ κλήρωση με έπαθλο 10 εκατ. ευρώ για τα Χριστούγεννα και κληρώσεις με δώρα σε είδος. 

Πολλά ενδεχόμενα αφήνει ανοικτά η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τις λοταρίες που υπεγράφη από την αρμόδια υφυπουργό Κατερίνα Παπανάτσιου. 



Το όλο εγχείρημα, αποτελεί το «καρότο» για τους φορολογούμενους προκειμένου να ενισχύσουν τις συναλλαγές με το πλαστικό χρήμα. Είναι πολύ πιθανό, να ακολουθήσει και το… μαστίγιο. 

Ανάλογα με την ανταπόκριση του κοινού, θα αποφασιστεί και το αν θα ζητηθεί από τους φορολογούμενους να κάνουν περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα προκειμένου να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2018.

Από τις πρώτες λοταρίες, οι φορολογούμενοι θα συνειδητοποιήσουν ότι οι πιθανότητες να κερδίσουν το 1000άρικο της εφορίας είναι αντίστοιχες, αν όχι λιγότερες, σε σχέση με το… τζόκερ. Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι στις κληρώσεις θα παίρνει μέρος… όλη η χώρα. 

Δεδομένου μάλιστα ότι η κυβέρνηση θέλησε να δώσει.. αριστερό πρόσημο μέχρι και στις λοταρίες, ακόμη και σε ένα μέτρο που αποσκοπεί στο να τονώσει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές (δηλαδή τις πληρωμές με κάρτα) το οικονομικό επιτελείο βρήκε τρόπο να δημιουργήσει αντικίνητρο με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να… πριμοδοτούνται οι πλουσιότεροι καταναλωτές. 

Πώς δόθηκε το αριστερό πρόσημο; Με μια αντίστροφα προοδευτική κλίμακα η οποία συνδέει την αξία των συναλλαγών με τον αριθμό των λαχνών. 

Όσο λιγότερες είναι οι συναλλαγές ανά μήνα, τόσο μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας έχουν. 

Αυτό στην πράξη σημαίνει το εξής:
1.     Για συναλλαγές 100 ευρώ σε έναν μήνα δίδονται 100 λαχνοί
2.     Για συναλλαγές 200 ευρώ δεν δίδονται 200 λαχνοί όπως θα περίμενε κάποιος αλλά 150
3.     Για 500 ευρώ συναλλαγών, οι λαχνοί είναι μόλις 300 ενώ για 1000 ευρώ συναλλαγών, πέφτουμε ακόμη περισσότερο –αναλογικά πάντα- στους 467 λαχνούς.

Στο ερώτημα βέβαια αν υπάρχει κάποιος ο οποίος θα αυξήσει τη συναλλαγή με κάρτα μόνο και μόνο για να πάρει περισσότερους λαχνούς η απάντηση είναι μάλλον αρνητική. Οι λαχνοί θα είναι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο κάθε μήνα κάτι που σημαίνει ότι οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος είναι απειροελάχιστες.

Οι κληρώσεις θα «μετρηθούν» από το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά τους ενώ αν δεν υπάρξει η απαιτούμενη ανταπόκριση, αναμένεται να ενεργοποιηθεί το σχέδιο Β. 

Αυτό προβλέπει ότι το σύστημα υποχρεωτικών πληρωμών με κάρτα προκειμένου να αποφύγει κάποιος το πρόστιμο της εφορίας, θα γίνει πολύ πιο απαιτητικό από ότι είναι σήμερα.

Η μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων, έχει καλύψει την φετινή υποχρέωση διενέργειας ηλεκτρονικών πληρωμών, πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο τετράμηνο ανεξάρτητα αν το γνωρίζει ή όχι. 

Ο νόμος προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ, χρειάζεται να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές που αντιστοιχούν στο 10% του ετήσιου εισοδήματός τους. 

Γι’ αυτούς που δηλώνουν από 10.000 έως 30.000 ευρώ, ο συντελεστής ανεβαίνει στο 15% ενώ από τις 30.000 ευρώ και πάνω, ισχύει συντελεστής 20%.  

Πώς μεταφράζονται αυτά τα ποσοστά στην πράξη;

·        Τα περίπου 3,4 εκατομμύρια φορολογουμένων που δηλώνουν είτε μηδενικό εισόδημα είτε ποσά έως 5000 ευρώ τον χρόνο, χρειάζεται να κάνουν ηλεκτρονικές πληρωμές που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ ολόκληρο τον χρόνο

·        Οι περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενοι που εμφανίζουν αποδοχές από 5000 έως 10.000 ευρώ χρειάζονται ποσά από 501 έως 1000 ευρώ.

·        Οι έχοντες αποδοχές από 10.000 έως 20.000 ευρώ τον χρόνο (περίπου 2,054 εκατομμύρια άτομα) θα πρέπει να κάνουν συναλλαγές από 1001 έως 2500 ευρώ ενώ

·        Για εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ, το όριο ανεβαίνει από τις 2500 έως τις 8000 ευρώ κάτι που αφορά βέβαια περίπου 718.269 άτομα.

·        Εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ δηλώνουν μόλις 77500 άτομα και ακόμη και γι’ αυτούς δεν απαιτούνται ηλεκτρονικές πληρωμές άνω των 30.000 ευρώ τον χρόνο στη χειρότερη περίπτωση.

Το σχέδιο είναι οι συντελεστές να υπερδιπλασιαστούν ώστε οι καταναλωτές να χρειάζεται να κάνουν ακόμη περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές περιορίζοντας αντίστοιχα τη χρήση του χρήματος στη φυσική μορφή του



ΠΗΓΗ. thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου