Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

Ιταλικός κινηματογράφος στον «Ζέφυρο»

ΤΡΙΤΗ 12-9-2017

Μέχρι και αύριο Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη, στο θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρο» (Τρώων 36, Ανω Πετράλωνα) θα προβάλλονται από τη «New Star» δύο αριστουργήματα του ιταλικού κινηματογράφου, ψηφιακά αποκαταστημένα: 

Στις 20.30 «Η Ατιμασμένη» του Βιτόριο Ντε Σίκα με την Σοφία Λόρεν και στις 22.30 «Αλονζανφάν» των Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι.
Λίγα λόγια για τις ταινίες...
«Ατιμασμένη» (Ιταλία, 1960): Η Τσεζίρα (Σοφία Λόρεν) ζει στη Ρώμη με τη 12χρονη κόρη της Ροζέτα (Ελεονόρα Μπράουν) κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Οταν το 1943 οι Σύμμαχοι αρχίζουν να βομβαρδίζουν τη Ρώμη, η Τσεζίρα αποφασίζει να φύγει από τη Ρώμη και να επιστρέψει στο χωριό της, προκειμένου να προστατέψει την κόρη της από τα δεινά του πολέμου. 

Με αυτήν την ταινία η Σοφία Λόρεν κέρδισε το Οσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου και το βραβείο της Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών.

«Αλονζανφάν» (Ιταλία, 1974), με τους Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, Μίμσι Φάρμερ, Λάουρα Μπέτι και την αξεπέραστη μουσική του Ενιο Μορικόνε. 

Μια από τις σημαντικότερες πολιτικές ταινίες, η ιστορία της οποίας διαδραματίζεται στην Ιταλία του 1816, στην εποχή της εξέγερσης του Γαριβάλδη. Ο κεντρικός ήρωας, ο Φλούβιο, αριστοκρατικής καταγωγής, είχε πάει στη Γαλλία για να βοηθήσει στη Γαλλική Επανάσταση. 

Κατά τη διάρκεια της Παλινόρθωσης θα φυλακιστεί από τους Αυστριακούς, οι οποίοι όμως στη συνέχεια, για να τον εκθέσουν ηθικά στους συντρόφους του, θα τον αφήσουν ελεύθερο. Μετά την απελευθέρωσή του θα προσχωρήσει σε μια ομάδα επαναστατών και θα συνεχίσουν τον αγώνα τους στην Ιταλία. Θα επιχειρήσουν να ξεσηκώσουν τους χωρικούς. 

Στην πορεία αυτή θα προδώσει πραγματικά τους συντρόφους του, αφού θέλει ν' αλλάξει τρόπο ζωής... 
Το τέλος για την ομάδα των επαναστατών είναι αναπόφευκτο. Μέσα όμως από το σωρό των πτωμάτων θα σηκωθεί ο νέος αρχηγός, ο Αλονζανφάν...ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ