ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Στην «ουρά» για το εφάπαξ - Υπάρχει Ταμείο που έχει αναμονή ακόμη και 6 χρόνια!

ΚΥΡΙΑΚΗ 17-9-2017




Στο ... τούνελ της ταλαιπωρίας και της πολύμηνης αναμονής χιλιάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι αναγκάζονται να περιμένουν για πολύ καιρό μέχρι να δουν το εφάπαξ τους να μπαίνει στους λογαριασμούς τους!




Εδώ ο χρόνος «παγώνει», και σε πολλές περιπτώσεις γυρίζει πίσω μέχρι και έξι χρόνια. Ο λόγος για τους δικαιούχους του πρώην Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΤΑΥΣΟ) που ταλαιπωρούνται μέχρι και 72 μήνες προκειμένου να λάβουν τόσο καθυστερημένα όσο και κουτσουρεμένα το πολυπόθητο εφάπαξ τους! 

Η θλιβερή εικόνα διάλυσης στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης παραμένει, με δεδομένο ότι δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις για έκδοση και καταβολή κύριων, επικουρικών καθώς και εφάπαξ είναι στο... περίμενε μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί υπήρξε καθυστέρηση μέχρι να βρεθεί ο τρόπος υπολογισμού. 

Μάλιστα, ο τομέας των δημοτικών και κοινοτικών υπαλλήλων που έχει 7.000 εφάπαξ σε αναμονή, δεν εκδίδει παραπάνω από 100 με 150 βοηθήματα το μήνα! 

Το σίγουρο είναι ότι, εάν δεν αλλάξει αυτός ο ρυθμός απόδοσης, τα συγκεκριμένα ποσά των βοηθημάτων δεν θα προλάβουν να τα λάβουν οι συνταξιούχοι, αλλά θα τα εισπράξουν κατευθείαν οι κληρονόμοι τους!

Η πλήρης αποδιοργάνωση του ΕΦΚΑ και η δυσλειτουργία των μηχανισμών του δεν καθιστούν επιτεύξιμους τους στόχους απόδοσης των εκκρεμών υποχρεώσεων. 

Η διεκπεραίωση δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων έκδοσης και καταβολής εφάπαξ αποτελεί για πολλούς συνταξιούχους όνειρο απατηλό, καθώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει καταρτίσει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ (ΕΤΕΑΕΠ) από το σύνολο των 127.000 αιτούντων θα έχουν ικανοποιηθεί ως τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2018 μόλις τα αιτήματα των 75.000! 

Με λίγα λόγια οι μισοί από τους δικαιούχους θα δουν χρήματα σε περίπου 18 μήνες, ενώ περισσότερα από 50.000 άτομα θα πρέπει να περιμένουν ως το 2019! 

 «Μαραθώνιος» για γερά νεύρα η πληρωμή της σύνταξης και του εφάπαξ για δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους που περιμένουν στην ουρά. Η αναμονή προϋποθέτει για πολλούς υπομονή αφού ξεκινά από τον έναν χρόνο και μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα τρία χρόνια.
 

Τι θα γίνει με τα νέα ποσά εφάπαξ

Τα νέα εφάπαξ που εκδίδονται πλέον με το νέο τρόπο υπολογισμού, παρουσιάζουν σημαντικές περικοπές οι οποίες φτάνουν το 25%, επιπλέον των περικοπών που προβλέφθηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, το μέσο εφάπαξ στο Δημόσιο ανέρχεται πλέον στα 22.000 ευρώ , ενώ για κάθε πλήρες έτος μετά την 1/1/2014 το εφάπαξ θα απομειώνεται κατά 0,7% - 0,9% επιπλέον. 

Ο ΕΦΚΑ θα δίνει προτεραιότητα στις αιτήσεις για εφάπαξ που αφορούν σε δικαιούχους που είναι άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τους γονείς και νόμιμους κηδεμόνες που προστατεύουν άτομα με αναπηρία.



ΠΗΓΗ. newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου