ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Παναγία της Τήνου - Η μεγαλοπρεπής εκκλησία της Ευαγγελίστριας

ΤΡΙΤΗ 15-8-2017



Η μεγαλοπρεπής εκκλησία της Ευαγγελίστριας αποτελεί τον πιο δημοφιλή προορισμό του Δεκαπενταύγουστου. 

Χτίστηκε στα χρόνια της Επανάστασης του ‘21 στη θέση παλαιότερης μικρής εκκλησίας, με πρωτομάστορα τον Ευστράτιο Καλλονάρη από τη Σμύρνη. Η διώροφη μορφή του κτιρίου οφείλεται στην ανάγκη να μην απομακρυνθεί από το αρχικό ναύδριο.

 Ο κυρίως ναός είναι τρίκλιτη θολωτή βασιλική με έντονα δυτικά στοιχεία και ιδιόρρυθμη πρόσοψη. Από τα ωραιότερα τμήματα είναι το πολυόροφο μαρμάρινο καμπαναριό. 
Στα κελιά που περιβάλλουν την εκκλησία, στεγάζονται σήμερα Μουσείο Τηνίων καλλιτεχνών, με έργα του Χαλεπά,του Γύζη,του Λύτρα κ.ά., Έκθεση Κειμηλίων και Εικόνων με αξιόλογη συλλογή μεταβυζαντινών εικόνων, η Πινακοθήκη Παπαδόπουλου με αξιόλογους πίνακες Ελλήνων ζωγράφων και Θεομητορική Έκθεση.

Η ξύλινη θαυματουργή εικόνα του Ευαγγελισμού, τα τάματα και αφιερώματα των πιστών,το επιβλητικό ξυλόγλυπτο και επίχρυσο τέµπλο, ο άµβωνας και ο περίτεχνος δεσποτικός θρόνος, προκαλούν την κατάνυξη και το δέος στον κάθε επισκέπτη.
Στους προαύλιους χώρους της Ευαγγελίστριας βρίσκονται η Πινακοθήκη όπου περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά έργα Ελλήνων και ξένων ζωγράφων και η Έκθεση Εκκλησιαστικών Κειμηλίων και Εικόνων. 

Αξίζει να δείτε από κοντά μερικές από τις πιο παλιές εικόνες του νησιού όπως η "Παναγία η Περίβλεπτος" του 14ου αιώνα, την "Μεγάλη Δέηση" του 17ου αιώνα, καθώς και άλλα αξιοσημείωτα εκθέματα όπως η Χάρτα του Ρήγα 1797, το δακτυλίδι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τις Πήλινες κολυμβήθρες κ.ά.

 Ένα ακόμη αξιοθέατο στον προαύλιο χώρο της Ευαγγελίστριας αποτελεί το Μουσείο Τήνιων καλλιτεχνών, που φιλοξενεί σπουδαία έργα του Ν. Γύζη, του Νικηφόρου, του Νικόλαου και του Περικλή Λύτρα, του Μ. Ρενιέρη και του Γ. Γαΐτη, καθώς και εξαιρετικά γλυπτά και ανάγλυφα του Χαλεπά, του Λ. Σώχου, του Φιλιππότη, του Βιτάλη και άλλων καλλιτεχνών.


ΠΗΓΗ. taxidologio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου