ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Mont Sant Michel - "Απόβαση" στις ομορφιές του γαλλικού Βορρά

ΔΕΥΤΕΡΑ 4-7-2017



Η περιοχή που ενέπνευσε μεγάλους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους να μεταφέρουν στον καμβά τις ομορφιές της, αλλά και σκηνές της καθημερινής ζωής, αποτελεί ένα κομμάτι της βόρειας Γαλλίας, με πολλές φυσικές ομορφιές, αξιοθέατα και πλούσια ιστορία και κουλτούρα. 


Κατά τον Μεσαίωνα η επιρροή της εκκλησίας στην κοινωνική ζωή της Ευρώπης μεγιστοποιήθηκε. Αυτή την περίοδο αναπτύχθηκε στη Γαλλία η Γοτθική τέχνη, η τέχνη του Μεσαίωνα που από τον 12ο μέχρι τα τέλη του 14ου αιώνα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη σχεδόν τη Δυτική Ήπειρο . 

Η Παναγία των Παρισίων είναι ο μητροπολιτικός ναός της πόλης του Παρισιού και αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό αρχιτεκτονικά μνημείο του γοτθικού ρυθμού.


Ένα ακόμα μνημείο που αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους τόπους προσκυνήματος της μεσαιωνικής Δύσης είναι το αβαείο του Μον-Σαιν-Μισέλ ή  Όρος Αρχαγγέλου Μιχαήλ που βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Γαλλίας. 



Η γεωγραφική του θέση, ένα χιλιόμετρο στα ανοιχτά των νορμανδικών ακτών και πολύ κοντά στα λιμάνια του αγγλικού Νότου. 

Ήρεμο, γραφικό και παραδοσιακό, το Δουκάτο της Νορμανδίας αποπνέει γαλήνη και ομορφιά με τα περιβόλια, τις προσεγμένες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, την καταπράσινη εξοχή του, αλλά και τις υπέροχες παραλίες. 

Διασχίζοντας τον επαρχιακό δρόμο για να φτάσει κανείς εκεί, το επιβλητικό  κτήριο είναι ορατό από μακριά.


Το Mont Sant Michel υψώνεται σαν πυραμίδα στην άμμο. Είναι ένα οχυρωμένο Μοναστήρι που συγκαταλέγεται στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η ιστορία του ξεκίνησε το 708 μ.Χ. 

Σύμφωνα με την παράδοση ο Αρχάγγελος Μιχαήλ υποδεικνύει σ ένα επίσκοπο της Νορμανδικής επαρχίας, το σημείο όπου θα έπρεπε να χτιστεί μια εκκλησία. Το μέρος αυτό ήταν ένα άσημο νησάκι, ένας βραχώδης λόφος που περιβαλλόταν από θάλασσα. 
Ο επίσκοπος υπακούοντας στις προτροπές του Αρχαγγέλου έκτισε προς τιμήν Του ένα μικρό ιερό.

Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ, αρχηγός του στρατού των Αγγέλων, είχε μεγάλη σημασία στη θρησκευτική συνείδηση των ανθρώπων του Μεσαίωνα. 

Ο Αρχάγγελος ήταν αυτός που θα οδηγούσε τους νεκρούς και θα έκρινε τις ψυχές... αλλά συγχρόνως ήταν και ένας στρατιωτικός άγγελος - προστάτης των ιπποτών. 
Το  Μον-Σαιν-Μισέλ ήταν ένας από τους σημαντικότερους τόπους προσκυνήματος της Μεσαιωνικής Δύσης που συγκέντρωνε προσκυνητές που ζητούσαν από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ να ακολουθήσουν τα μονοπάτια του παραδείσου, την αιώνια ζωή.


Η μονή στο εσωτερικό της εντυπωσιάζει, ενώ το επίχρυσο άγαλμα του Αρχάγγελου Μιχαήλ στην κορυφή του καμπαναριού ανέρχεται στα 170 μέτρα πάνω από την ακτή.



Τον 10ο αιώνα μοναχοί του τάγματος του Αγίου Βενεδίκτου εγκαταστάθηκαν στο νησί και ίδρυσαν ένα μικρό αβαείο. Παράλληλα ένα ολόκληρο χωριό άρχισε να αναπτύσσεται στις παρυφές του λόφου. 

Το νησί-αβαείο μετατράπηκε με τα χρόνια σε ένα απόρθητο κάστρο  άντεξε στους πολέμους μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας χάρη της θέσης και της στρατιωτικής του αρχιτεκτονικής.


Μετά τη διάλυση του θρησκευτικού τάγματος των βενεδικτινών και μέχρι το 1863 ο ιερός χώρος του Μιχαήλ Αρχαγγέλου έλαβε νέα διάσταση.  Δεν ήταν πια ένα θρησκευτικό σύμβολο. 

Η μονή χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ναπολέοντα Α. Εκεί φυλακίστηκαν  αντίπαλοι του δημοκρατικού καθεστώτος αλλά και πολιτικοί κρατούμενοι καθώς και σημαίνοντα πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του Βίκτορ Ουγκώ.

Η φυλακή έκλεισε το 1863. 

Το 1874 ανακηρύχθηκε ιστορικό μνημείο και ως εθνικός αρχιτεκτονικός θησαυρός γίνονταν διαρκώς έργα συντήρησης. Σταδιακά συνδέθηκε με την ηπειρωτική χώρα με ένα υπερυψωμένο μονοπάτι και περισσότεροι επισκέπτες έφταναν ως εκεί για να θαυμάσουν το Όρος που φημίζεται τόσο για τη μεσαιωνική ομορφιά της αρχιτεκτονικής του όσο και για την ομορφιά της φύσης που το περιβάλλει.


Το Μον-Σαιν-Μισέλ είναι ένα βραχώδες νησί που δύο φορές τη μέρα πλημμυρίζει από  την παλίρροια και στις ισημερίες το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο καθώς η θάλασσα κατακλύζει ολόκληρη την περιοχή γύρω από τη νησίδα, αφήνοντας ελάχιστα ακάλυπτο τον κεντρικό δρόμο. 



Η παλίρροια του Μον-Σαιν-Μισέλ είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, καθώς το ύψος του νερού κατά την πλημμυρίδα μπορεί να φτάσει και τα 15 μέτρα.


Το γεγονός ότι η θάλασσα κατακλύζει το νησί δεν στάθηκε ποτέ εμπόδιο. Προσκυνητές με επίγνωση του φυσικού φαινομένου της παλίρροιας προσεγγίζουν χιλιάδες χρόνια τώρα αυτό το λασπότοπο για να προσευχηθούν και να θαυμάσουν την παλίρροια που κινείται με την ταχύτητα ενός αλόγου που καλπάζει.


Το Μον-Σαιν-Μισέλ πλέον είναι μία οργανωμένη κοινωνία με μόνιμους κάτοικους που διατηρούν τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους μέσα σε αυτό. Είναι γεμάτο με καταστήματα, ξενοδοχεία και εστιατόρια. 

Σπεσιαλιτέ δε του νησιού είναι οι ομελέτες Mont St-Michel, γι αυτό και κανένας επισκέπτης δεν φεύγει αν δεν γευτεί τις παραδοσιακές αυτές ομελέτες.



Mont St-Michel. Ένας μοναδικό μνημείο στην αγκαλιά της θάλασσας.
Ένας τόπος με πλούσια ιστορία και κουλτούρα. Ένας από τους ελάχιστους τόπους που σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο και την ιστορία. 

Τα πέτρινα τείχη υψώνονται σαν μέρος του φυσικού βράχου του νησιού και στο εσωτερικό, το μοναστήρι εντυπωσιάζει, με το επίχρυσο άγαλμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κορυφή του καμπαναριού.



ΠΗΓΗ. 1. neakriti.gr 
              2. google.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου