Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ


                                       
 Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ κ.ΣΤΕΦΑΝΙΑ

                                       ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ







 ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. λαιμό χοιρινό ή σπάλα χοιρινή ξεκοκαλισμένα
  • 1½ κουταλιά του γλυκού κύμινο                                       
  • 1½ κουταλιά του γλυκού σκόνη μουστάρδας (προαιρετικά)
  • 1½ κουταλιά του γλυκού πάπρικα
  • λίγο σπορέλαιο
  • 2 κρεμμύδια μεσαίου μεγέθους
  • αλάτι,πιπέρι
  • 4 ντομάτες μεσαίου μεγέθους
  • πίτες για σουβλάκια
  • ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. τζατζίκι


EΚΤΕΛΕΣΗ

Αν ο λαιμός είναι χοντρός, τον κόβω μια φορά κατά μήκος για να ψηθεί πιο  γρήγορα και ομοιόμορφα.
Χτυπάω στο multi το ένα κρεμμύδι με λίγο σπορέλαιο. 
Με αυτό το μείγμα αλείφω το κρέας.

Κατόπιν πασπαλίζω το κρέας με όλα τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι και το ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 30-40 λεπτά μέσα σε ένα ταψί.
Αφήνω λίγο το κρέας να κρυώσει και το κόβω σε πολύ λεπτές φέτες με ένα καλό μαχαίρι.
Κόβω τις ντομάτες σε λεπτές φέτες. 

Ψιλοκόβω τα κρεμμύδια και τα ανακατεύω καλά με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. 
Σερβίρω με τζατζίκι και πίτες ψημένες (κατά προτίμηση αλάδωτες)

  •  ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ: Για να πετύχουμε να γίνει πιό μαλακό το χοιρινό μας προηγείται μαρινάδα

  • Υλικά μαρινάδας : 1 πορτοκάλι ,1 λεμόνι,1 κουταλιά μέλι, 1 κουταλιά μουστάρδα,1 κρεμμύδι ξερό στα τέσσερα, 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη.αλατοπίπερο  και λίγο λάδι. Ανακατεύω καλά τους χυμούς απο τα εσπεριδοειδή, το λάδι, το μέλι και την μουστάρδα. 
Σε ένα σκεύος βάζω το κρέας ,ρίχνω  τα κρεμμύδια,το σκόρδο και τα περιλούζω όλα με την μαρινάδα. Σκεπάζω το σκεύος με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο απο το προηγούμενο βράδι. Μέσα στην ημέρα τα ανακατεύουμε 2-3 φορές.
                                                      
                                                                                                                ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ