ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Η μεγαλύτερη ξηρή λίμνη στον κόσμο



Ο Mateusz Waligóra από την Πολωνία πέρασε μία εβδομάδα στη Salar de Uyuni, την ξηρή λίμνη της Βολιβίας, ένα ταξίδι- προσκύνημα και ευκαιρία διαλογισμού. Είχε έτσι την ευκαιρία να εξερευνήσει το τοπίο αλλά και να πάρει μια ανάσα από τη βαβούρα του σύγχρονου τρόπου ζωής.
 
Ο 29χρονος εξηγεί πως οι έρημοι είναι τα αγαπημένα του μέρη για εξερεύνηση και πως στις αλυκές της Βολιβίας- η λίμνη είναι καλυμμένη με μερικά μέτρα «κρούστας» αλατιού-  δεν έπληξε καθόλου από τη μονοτονία του τοπίου.

«Κάθε ανατολή και κάθε ηλιοβασίλεμα δημιουργούν εντυπωσιακό θέαμα χρωμάτων και σκιών που θα μπορούσα να ατενίζω για πάντα», δηλώνει στη Daily Mail.
Παρότι αρκετοί ίσως να θεωρούσαν μοναχική εμπειρία ένα τέτοιο ταξίδι, ο Mateusz λέει πως νιώθε πολύ άνετα στη μοναξιά του.

«Τις ερήμους είναι καλύτερα να τις διασχίζεις μόνος- τίποτα δεν διαταράσσει τη βαθιά σιωπή που καταλαμβάνει τις αισθήσεις», περιγράφει, «ο μόνος ήχος που ακουγόταν ήταν η κρούστα του αλατιού που έπαγε κάτω από τα πόδια μου, και ήταν σαν μουσική στα αυτιά μου. 

Όταν ταξιδεύεις με τα πόδια σε τέτοιες αχανείς, απεριόριστες εκτάσεις, τα βήματά σου είναι αυτά που δίνουν το ρυθμό, συνοδευόμενα από τις τόσες σκέψεις που τριγυρίζουν ακούραστα στο μυαλό σου. Τελικά το βάδισμά σου μετατρέπεται σε διαλογισμό, από την αυγή ως το σούρουπο, μέρα τη μέρα. 

Άρχισα να εκτιμώ την ηρεμία γύρω μου, ελεύθερος από το βάρος μιας οποιασδήποτε ‘κανονικής’ μέρας».

Ο Mateusz, που έχει ήδη ταξιδέψει στη Σαχάρα, την Παταγονία, την έρημο Ατακάμα και άλλες ερήμους, λέει πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετώπισε σε αυτά τα ταξίδια του ήταν οι καταιγίδες. «Όταν χαλάει ο καιρός, δεν υπάρχουν φυσικοί σχηματισμοί για να παρέχουν καταφύγιο».

Η θερμοκρασία στην έρημο έφτασε ακόμα και τους 14 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν μέσα στη σκηνή του 29χρονου ενώ για να ειδοποιήσει τους διερχόμενους οδηγούς για το κατάλυμά του, κουνούσε έναν αναμμένο πυρσό.

Την περιπέτειά του κατέγραψε εκπληκτικά σε φωτογραφική μηχανή DSLR με την οποία έβγαλε πλήθος selfies.

Bolivian3 

 Bolivian4 

 Bolivian5 

 Bolivian8 


ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου