ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Ρωσία... ... «μυρίζει μπαρούτι»...

ΚΥΡΙΑΚΗ 16-10-2016


 


Επιμέλεια - μετάφραση: Γρηγόρης Τραγγανίδας








Η κατάσταση της ρωσικής εργατικής τάξης χειροτερεύει. Η αντίδρασή της στην κλιμακούμενη επιθετικότητα της εγχώριας ολιγαρχίας μπορεί να μην είναι ακόμη ευθέως ανάλογη – πού είναι άλλωστε..; – ωστόσο δείχνει σημάδια οργάνωσης, άμυνας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μικρής αλλά σημαντικής αντεπίθεσης.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν, έμμεσα μεν, αλλά σχεδόν «αβίαστα» δε, από τα επίσημα στοιχεία για τις εργασιακές «διαφορές» κάθε μορφής και αφορμής κατά το τελευταίο τρίμηνο, που περιλαμβάνονται σε σχετική έκθεση του ρωσικού Κέντρου Οικονομικών και Πολιτικών Μεταρρυθμίσεων.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τον αριθμό των εργασιακών «διαφορών» για το τρίτο τρίμηνο του 2016, οι οποίες ανέρχονται σε 544, σε 78 περιοχές της αχανούς χώρας, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (263).

Το Κέντρο εκλαμβάνει ως «εργασιακές διαφορές», τις διαδηλώσεις, τις πικετοφορίες και τις απεργίες που σχετίζονται με την χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών, την διάλυση επιχειρήσεων, τις απολύσεις, τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών

Τα στοιχεία λαμβάνονται τόσο από την επίσημη στατιστική, όσο και από τα ΜΜΕ.

Στις αρχές του 2016 οι ερευνητές κατέγραψαν 132 περιστατικά εργασιακών «διαφορών» σε 57 περιοχές, χωρίς να συνυπολογίζονται η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη. Τον Μάρτιο, η κατάσταση κλιμακώθηκε με 97 νέες εργασιακές «διαφορές» και έκτοτε βαίνουν αυξανόμενες.

Η κύρια αιτία των εργασιακών «διαφορών» κατά τον χρόνο έρευνας είναι η καθυστέρηση στην καταβολή των μισθών. Κατά το τρίτο τρίμηνο καταγράφηκαν 69 περιστατικά εργασιακών «διαφορών» με αυτή την αιτία. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρωσικής Στατιστικής Υπηρεσίας, την 1η Σεπτεμβρίου του 2016, το συνολικό ποσό των μισθών που καθυστερείται η καταβολή τους ανερχόταν σε 3,5 δισεκατομμύρια ρούβλια, ποσό κατά 135 εκατομμύρια ρούβλια λιγότερο (ή αλλιώς κατά 3,7%) σε σύγκριση με την 1η Αυγούστου, οπότε είχε καταγραφεί και τα μεγαλύτερο χρέος από καθυστερούμενους μισθούς μέχρι τότε, τόσο από κρατικές επιχειρήσεις όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι τομείς που φαίνεται ότι έχουν χτυπηθεί περισσότερο από τις καθυστερήσεις στην μισθοδοσία είναι η μεταποιητική βιομηχανία (45% των περιστατικών), η οικοδομή (27%), η γεωργία και παρεμφερείς δραστηριότητες (8%), η ενέργεια (7%), η εξορυκτική βιομηχανία και οι μεταφορές (4%).

Η καθυστέρηση της μισθοδοσίας από την μη έγκαιρη καταβολή προϋπολογισμών κάθε επιπέδου έφτασε τα 54 εκατομμύρια ρούβλια, αυξημένη σε σχέση με την 1η Αυγούστου κατά 38 εκατομμύρια ρούβλια ή αλλιώς κατά 3,5 φορές.

Οι μη καταβληθέντες μισθοί από το 2015 είναι 978 εκατομμύρια ρούβλια, ενώ υπάρχουν και χρωστούμενοι μισθοί από το 2014, το συνολικό ποσό των οποίων φτάνει τα 620 εκατομμύρια ρούβλια.

Ωστόσο, τα παραπάνω επίσημα στοιχεία από την Ρωσική Στατιστική Υπηρεσία που δείχνουν μείωση των ποσών της καθυστερούμενης μισθοδοσίας, έρχονται σε αντίφαση με την απότομη αύξηση που καταγράφεται στα περιστατικά διαφορών στον εργασιακό τομέα, κυρίως με αφορμή… την καθυστέρηση της μισθοδοσίας

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό συμβαίνει διότι η επίσημη στατιστική δεν καταγράφει όλα τα περιστατικά εργασιακών «διαφορών».

Για ευνόητους λόγους, προσθέτουμε εμείς…

Η καθυστέρηση της μισθοδοσίας ήδη οδηγεί σε δράσεις διαμαρτυρίας

Η μη καταβολή μισθών σε εκατοντάδες μεταλλωρύχους τεσσάρων ορυχείων στην πόλη Γκούκοβο της περιοχής του Ροστόφ τους οδήγησε να ξεκινήσουν απεργία πείνας στις 22 Αυγούστου, την οποία προς το παρόν ανέστειλαν μόλις στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη!

%cf%81%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%b1-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%84%ce%b5%cf%823

Από διαδήλωση συμπαράστασης στους ανθρακωρύχους του Ροστόφ που έκαναν απεργία πείνας τον περασμένο Αύγουστο. Το πανό γράφει: «Δώστε μας τα λεφτά μας και εμείς θα αποφασίσουμε πώς θα ζήσουμε».

Στις 7 Οκτωβρίου, εκπρόσωποι περισσότερων από 2.000 ανθρακωρύχων από τα ορυχεία «Ζαμτσαλόφσκαγια», «Αλμάζναγια», «Ροστόβσκαγια» και «Γκουκόβσκαγια» απευθύνθηκαν απευθείας στον Ρώσο πρόεδρο, Πούτιν, με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Στην έκθεση αναφέρονται και οι περιοχές με την χειρότερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της μισθωτής εργασίας, σημειώνοντας ότι οι διαμαρτυρίες θα αυξηθούν. 

Συγκεκριμένα αναφέρουν, ότι η κατάσταση σχεδόν σε όλους τους κλάδους χειροτερεύει, με κύριες αιτίες τα ελλείμματα που καταγράφουν οι περιφερειακοί προϋπολογισμοί, οι κυρώσεις της Δύσης και η διατήρηση των φορολογικών και διοικητικών βαρών στην «επιχειρηματικότητα», σύμφωνα με τον διευθυντή του Κέντρου, Νικολάι Μιρόνοφ.

Ούτε λόγος, δηλαδή, για την βασική αιτία: Τον καπιταλισμό!

Η κρίση, συνεχίζει ο Μιρόνοφ, οδήγησε σε αποφασιστική πτώση της παραγωγής και της εγχώριας ζήτησης και αυτό με την σειρά του προκάλεσε την καταστροφή επιχειρήσεων. 

Επιπλέον, πολλοί επικεφαλής ή/και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, βγάζουν κεφάλαια στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να οδηγούνται στην χρεοκοπία και οι εργαζόμενοι να οδηγούνται στην ανεργία. 

Τα πράγματα είναι τόσο άσχημα, που ο Μιρόνοφ δεν διστάζει να συγκρίνει την σημερινή κατάσταση, με την πρώτη μετασοβιετική δεκαετία του ’90 η οποία, κατά κοινή ομολογία, κόντεψε να οδηγήσει και στην διάλυση – κυριολεκτικά – ακόμη και της ίδιας της χώρας.

Ο ίδιος προβλέπει ότι τα περιστατικά μη καταβολής ή καθυστέρησης της μισθοδοσίας θα συνεχιστούν και θα οξυνθούν μετά τις αναμενόμενες περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2017. 

Αυτό θα οδηγήσει, συνεχίζει ο ειδικός, σε αύξηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας, αλλά όχι σε μαζικές εκφράσεις της, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, αφού η κυβέρνηση καταφέρνει να… «εξομαλύνει» τις ανεξάρτητες «πηγές» ακτιβισμού…

Με το ότι η κατάσταση θυμίζει την 10ετία του ’90 συμφωνεί και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων της Ρωσίας, Αλεξάντρ Σερπουκόφ

Ο ίδιος επίσης δεν περιμένει άμεσα μαζικές εργατικές διαμαρτυρίες, αλλά δεν αποκλείει περιστατικά «ακραίων» μορφών έκφρασης της κοινωνικής δυσαρέσκειας. 

Για παράδειγμα ο Σερπουκόφ αναφέρει ότι την 10ετία του ’90 οι εργάτες έπιαναν ομήρους τους διευθυντές των επιχειρήσεων και των εργοστασίων, μέχρι να τους καταβληθούν οι μισθοί.

Το βέβαιο είναι ότι στην κοινωνία, όπως και στην φύση, δράση δίχως αντίδραση δεν υπάρχει. 

Αργά ή γρήγορα…



ΠΗΓΗ.toperiodiko.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου