ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

«Έκθεση για την ασφάλεια γήρατος» Η σύνταξη από το κράτος δεν θα φτάνει

ΠΕΜΠΤΗ 27-10-2016




Tα ¾ των εσόδων των συνταξιούχων προέρχονται από τα κρατικά ταμεία

 

 

Χωρίς ιδιωτικές συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις πολλοί συνταξιούχοι στη Γερμανία θα απειλούνται μελλοντικά από τη φτώχεια – ιδιαίτερα οι γυναίκες. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα της γερμανικής κυβέρνησης.

Το ύψος των εσόδων των συνταξιούχων «θα μειωθεί τα ερχόμενα χρόνια αισθητά χωρίς συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις» προειδοποιεί η γερμανική κυβέρνηση στην «Έκθεση για την ασφάλεια γήρατος 2016».

Η έρευνα, την οποία επικαλείται η εφημερίδα Süddeutsche, σύμφωνα με τη DW, αναφέρει ότι μεγάλο ρίσκο φτώχειας θα αντιμετωπίζουν οι χαμηλόμισθοι: «Αν σε αυτή την ομάδα εισοδήματος δεν γίνουν συμπληρωματικές αποταμιεύσεις για τα γηρατειά, τότε το ρίσκο της ανέχειας θα αυξηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.»

Η έρευνα καταγράφει μια μεγάλη ψαλίδα στα εισοδήματα των σημερινών συνταξιούχων. 

Ο μέσος όρος του καθαρού εισοδήματος των ανδρών άνω των 65 ετών κυμαίνεται σήμερα στα 1700 ευρώ, ενώ των γυναικών είναι 600 ευρώ χαμηλότερο. 

Με 2300 ευρώ το μήνα το εισόδημα των συνταξιούχων δημόσιων υπαλλήλων κινείται πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο των όλων ηλικιωμένων, ενώ το καθαρό εισόδημα των πρώην ελεύθερων επαγγελματιών είναι χαμηλότερο των 1000 ευρώ. 

Αυτός είναι λόγος για τον οποίο η σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εργασίας Αντρέα Νάλες θα ήθελε να εισαγάγει την υποχρεωτική ασφάλιση σύνταξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πρόσθετα εισοδήματα

Η «Έκθεση για την ασφάλεια γήρατος» δημοσιεύεται από το υπουργείο Εργασίας κάθε τέσσερα χρόνια. 


Όπως προκύπτει από την έρευνα, η σύνταξη από τα κρατικά ταμεία εξακολουθεί να είναι η σημαντικότερη πηγή εσόδων των περίπου 17 εκ. ατόμων άνω των 65 ετών. Σχεδόν τα ¾ των εσόδων των συνταξιούχων προέρχονται από αυτά τα ταμεία.

Αρκετοί όμως έχουν και επιπλέον εισοδήματα. Σχεδόν ένα τρίτο των νυν συνταξιούχων παίρνει και επικουρική επαγγελματική σύνταξη η οποία ανέρχεται κατά μέσο όρο ακαθάριστα στα 418 ευρώ. 

Σε ανάλογο επίπεδο κινούνται και οι ιδιωτικές επικουρικές συντάξεις.

Όμως, σε ό,τι αφορά τα συμπληρωματικά εισοδήματα των ηλικιωμένων, το μεγαλύτερο πόστο είναι εισπράξεις από τόκους

Αντρόγυνα στη Δυτική Γερμανία εισπράττουν κατά αυτό τον τρόπο 282 ευρώ, άτομα που ζουν μόνα τους 178 ευρώ.

Αν και αφορά μια μειοψηφία των συνταξιούχων – πολύ υψηλότερα είναι εισοδήματα από ενοίκια και εκμίσθωση. 
Αντρόγυνα σε συντάξιμη ηλικία που διαθέτουν σχετικά ακίνητα κερδίζουν κατά μέσο όρο 947 ευρώ επιπλέον το μήνα.



ΠΗΓΗ. newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου