ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

2017 - Ταυτότητα Κτηρίου - Έως και 1.000 ευρώ οι επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

ΤΡΙΤΗ 13-9-2016



Τη στιγμή που ήδη οι Έλληνες φορολογούμενοι βιώνουν δύσκολες στιγμές, καλούμενοι να πληρώσουν βαρύ τίμημα στις κατά τόπους εφορίες για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του 2016, τα στοιχεία, που έρχονται στο φως σχετικά με την «λυπητερή» που θα καταβάλουν πάνω από 7 εκατ. πολίτες από τη νέα χρονιά για το διαβόητο χαράτσι, προξενούν ίλιγγο.
 

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ναυτεμπορική», τα «σπασμένα» του μελλοντικού ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν όσοι φορολογούμενοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, καθώς επεκτείνεται ο φόρος στα αγροτεμάχια, στους αγρούς και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμών. 

Η συνολική επιβάρυνση για την κατηγορία αυτή υπολογίζεται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, και αυτό συνιστά, ίσως, τη χειρότερη αδικία, είναι πως και το 2017 άνεργοι, Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), τρίτεκνοι και πολύτεκνοι φορολογούμενοι, με επιβεβαιωμένο χαμηλό πραγματικό εισόδημα και με ανύπαρκτη σχεδόν φοροδοτική ικανότητα, θα εξακολουθούν να μην απαλλάσσονται από το άδικο αυτό χαράτσι. 

Αυτό θα συμβαίνει, επειδή δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε στον τρόπο υπολογισμού του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που λαμβάνεται υπ’ όψιν, για να διαπιστωθεί, εάν ένας φορολογούμενος πληροί ή όχι το εισοδηματικό κριτήριο για την απαλλαγή του από τον ΕΝΦΙΑ.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει με τις ίδιες φορολογικές «αλχημείες» που χρησιμοποιήθηκαν κατά την τριετία 2014-2016 να «ξεζουμίζει» τις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες και την ερχόμενη χρονιά!

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», όσοι ιδιοκτήτες θελήσουν να πουλήσουν ή να νοικιάσουν το ακίνητό τους, θα πρέπει να καταβάλουν τουλάχιστον 1.000 ευρώ, ώστε να λάβουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά που θα πρέπει να ακολουθούν το κάθε κτίσμα ξεχωριστά και θα συνιστούν τη λεγόμενη «Ταυτότητα Κτηρίου».

Ενδεικτικά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πιστοποιητικά αυτά θα είναι τα εξής:

-Ηλεκτρονική Ταυτότητα κτιρίου
-Πιστοποιητικό πολεοδομικής νομιμότητας
-Βεβαίωση καταβολής ΤΑΠ (τέλος που εισπράττεται από τους Δήμους μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ)


Όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα, στην περίπτωση της «Ταυτότητας Κτηρίου» θα πρέπει να εκδοθεί από όλους τους κατόχους ακινήτων ανεξαιρέτως εντός πέντε ετών.
Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι ιδιοκτήτες και στο ότι θα καλούνται να ανανεώνουν την ταυτότητα αυτή κάθε επτά χρόνια, γεγονός που συνεπάγεται μια πρόσθετη επιβάρυνση τουλάχιστον 300 ευρώ, η οποία θα πρέπει να αποδίδευαι στον αρμόδιο μηχανικό που θα δίνει τη σχετική πιστοποίηση ανανέωσης. 


Το χαράτσι δεν καταργείται, αλλά... βελτιώνεται!

Κατά τα λοιπά, ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για το 2017 θα είναι κατά 180 εκατ. ευρώ βαρύτερος, αφού στον φόρο θα ενταχθούν και τα αγροτεμάχια. 

Όπως προκύπτει, άλλωστε, και από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από το βήμα της φετινής ΔΕΘ, δεν υπήρξε καμία απολύτως δέσμευση για τη μη επέκταση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, στους αγρούς και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμών από το 2017, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 7 εκατ. νοικοκυριά θα ξαναπληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ το 2017, ο οποίος θα έχει υπολογιστεί με βάση τις ίδιες αντικειμενικές αξίες που λήφθηκαν υπ’ όψιν και για τον υπολογισμό του φόρου φέτος. 

Με δεδομένη, μάλιστα, τη μετάθεση της προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών για το β’ εξάμηνο της επόμενης χρονιάς, οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα παραμείνουν ως έχουν και για τον καθορισμό του χαρατσιού για το 2017.

Όπως αποδεικνύεται, λοιπόν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και του χρόνου το «θεάρεστο» έργο της, με τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα από τη ΔΕΘ περί δήθεν προστασίας των κοινωνικά αδύναμων ομάδων να είναι συνιστά ακόμη ένα ψέμα στον ήδη μακρύ κατάλογο των υποσχέσεων και των παροχών.



ΠΗΓΗ. newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου