«Ζεστό χρήμα» στην αγορά ρίχνει το Δημόσιο καθώς τα κρατικά ταμεία άνοιξαν τις πληρωμές για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες και προμηθευτές από τα υπουργεία και τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.


Ήδη οι πληρωμές έχουν ξεκινήσει από τον Ιούνιο και μέχρι το τέλος Ιουλίου είχε εκταμιευθεί κονδύλι ύψους 1,1 δισ. ευρώ όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών μέχρι το τέλος του έτους θα δοθούν για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου συνολικά 3,5 δισ. ευρώ και άλλα 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2017.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα εξοφληθούν κατά προτεραιότητα:

1. Οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ ύψους 1,68 δισ. ευρώ. Οι οφειλές αφορούν χρέη για νοσηλεία σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και γιατρούς.

2. Οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων ύψους 1,14 δισ. ευρώ, σε διάφορους προμηθευτές και κυρίως σε φαρμακευτικές εταιρίες.

3. Οι οφειλές του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων για την καταβολή των εφάπαξ και των μερισμάτων σε 60.000 δικαιούχους συνταξιούχους, που περιμένουν να πληρωθούν από το 2013.

4. Οι οφειλές των ΟΤΑ ύψους 340 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και εργολάβους.

5. Οι οφειλές 700 εκατ. ευρώ του υπουργείου Οικονομικών για την επιστροφή φόρων εισοδήματος αλλά και επιπλέον 180 εκατ. ευρώ για επιστροφές ΦΠΑ.

6. Οι οφειλές Νομικών Προσώπων του Δημοσίου ύψους 650 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις, προμηθευτές και μελετητές.

7. Θα δοθούν επίσης 180 εκατ. ευρώ σε εξαγωγείς και 80 εκατ. ευρώ για την εξόφληση οφειλών από έργα που έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Σημειώνεται ότι η καταβολή των οφειλομένων θα γίνεται αφού προηγηθεί συμψηφισμός χρεών που έχουν οι ιδιώτες προς το Δημόσιο.



ΠΗΓΗ. star.gr