ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Μεγαλώνει η «ουρά» αναμονής για την απόδοση των συντάξεων

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24-6-2016


Τον κίνδυνο οι νέες συντάξεις για τους δικαιούχους που υποβάλλουν αίτηση μετά την ψήφιση του νόμου 4387/2016 να μην αποδίδονται για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα και να καταβάλλονται μόνο «προσωρινές συντάξεις», υπογραμμίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, πρόβλημα που έρχεται να προστεθεί στις ήδη μεγάλες καθυστερήσεις στην οριστική απονομή των συντάξεων.

Σύμφωνα με την εισήγηση στο 32ο Συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ, ο κίνδυνος αυτός είναι πλέον ορατός, καθώς πέρα από την ενοποίηση όλων των Ταμείων στο νέο υπερ-ταμείο, τον ΕΦΚΑ, και τα οργανωτικά προβλήματα που θα προκύψουν, προβλέπεται και η μείωση του προσωπικού του και η μεταφορά του με υποχρεωτική μετάταξη σε άλλες υπηρεσίες.

Ετσι, πέρα από τις περικοπές στις ήδη μειωμένες συντάξεις, η ΠΟΠΟΚΠ σημειώνει ότι ήδη περίπου 150.000 κύριες συντάξεις καθυστερούν να αποδοθούν, με το χρόνο αναμονής για τους συνταξιούχους να ανέρχεται από 12 έως και 24 μήνες, ενώ σε ορισμένα ταμεία φτάνει και τους 33 με 36 μήνες. 

Επιπλέον, υπάρχουν 128.000 επικουρικές συντάξεις των οποίων ο χρόνος οριστικής απόδοσης φτάνει τους 26 μήνες, με τις μισές απ' αυτές να εκκρεμεί η απόφαση συνταξιοδότησης του κύριου φορέα.

Σε αναμονή βρίσκονται και χιλιάδες συνταξιούχοι για τα εφάπαξ. 

Ο μεγαλύτερος αριθμός αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους (ΤΠΔΥ) που ανέρχονται σε 33.621 συνταξιούχους με το ύψος των εφάπαξ που δεν αποδίδονται μέχρι τώρα να φτάνει τα 825 εκ. ευρώ και περίπου 10.578 εκκρεμείς αιτήσεις εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ) με το ποσό της χορήγησης να ανέρχεται στα 140 εκατ. ευρώ.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου