ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Στο παρα πέντε νέες αλλαγές στο Ασφαλιστικό

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-5-2016





Νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις στο ασφαλιστικό περιλαμβάνει σχετική τροπολογία, που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο και που ψηφιστεί την Κυριακή 20/5 στην Βουλή.




Οι νέες αλλάγες είναι οι εξής:



Σύνταξη Θανάτου

Διευκρινίζεται ότι, μετά την πάροδο τριετίας και υπό τις ισχύουσες προϋποθέσεις για την καταβολή σύνταξης σε επιζώντα σύζυγο, λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, εφαρμόζεται η καταβολή του 50% αυτής στον επιζώντα, εάν εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

Ασφαλιστικές οφειλές

Αποτελούν ασφαλιστικές οφειλές και εξοφλούνται κατά την οριζόμενη διαδικασία, οι χορηγούμενες εκπτώσεις προς τους παλαιούς και νέους ασφαλισμένους που υπάγονται ή θα υπάγονταν, έως την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016, στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ, καθώς και προς τους αυτοαπασχολούμενους αποφοίτους σχολών ανώτατης εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια, αναφορικά με την καταβολή εισφορών κύριας σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης. Ακόμη, για τους ίδιους ασφαλισμένους, τίθεται χρονικό όριο πέντε ετών στη χορηγούμενη έκπτωση για τον υπολογισμό, επί του εκάστοτε κατώτατου βασικού μισθού, του προβλεπόμενου ποσοστού εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη.

Ένα οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές

Προβλέπεται η τήρηση του κοινού μητρώου εισφορών και φόρου εισοδήματος στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα εκδοθεί μέχρι 31.7.2016, καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την ενοποίηση εντός της φορολογικής διοίκησης της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών οφειλών

Η εν λόγω ενοποίηση θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 31.12.2017.

Υπερταμείο

Ορίζεται ότι, μέχρι την 1-3-2017, προσδιορίζεται ο αναγκαίος αριθμός του προσωπικού για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, καθώς και οι προϋποθέσεις και οι λόγοι μεταφοράς του τυχόν πλεονάζοντος προσωπικού του στους αναφερόμενους φορείς. 

Τυχόν πλεονάζον προσωπικό μεταφέρεται, μέχρι την 1.4.2017, με την ίδια εργασιακή σχέση, οργανική θέση, βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο, στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή σε άλλους φορείς εποπτείας του υπουργείου ή στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα ανάγκες σχετικές με την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, συνεκτιμωμένων της φύσης και του μεγέθους των προς κάλυψη αναγκών κάθε φορέα.

Νέος υπολογισμός σύνταξης στο ΤΣΜΕΔΕ

Προσδιορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της επιπλέον παροχής στη σύνταξή τους των ασφαλισμένων που έως την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 υπάγονταν στην ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ και κατέβαλαν εισφορές υπέρ της ειδικής προσαύξησης, καθώς και των ασφαλισμένων που προέρχονται από το ΤΣΑΥ και έχουν υπαχθεί προαιρετικά στην ασφάλιση του κλάδου μονοσυνταξιούχων.




ΠΗΓΗ. newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου