ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Οσφυαλγία λόγω ιερολαγονίτις















 

Γράφει ο Ιωάννης Η. Βλάχος, ορθοπαιδικός-χειρουργός







Οσφυαλγία εκτός από τις περιπτώσεις δισκοπάθειας και βλαβών που αφορούν την σπονδυλική στήλη, μπορεί να προκληθεί και από άλλες αιτίες, όπως είναι η ιερολαγονίτις.


Τι είναι
 
Η ιερολαγονίτις, όπως λέει και η ονομασία είναι ένα είδος φλεγμονής (όλα τα εις «-τις» είναι φλεγμονές, π.χ. αμυγδαλίτις) που αφορά την μία ή και τις δύο αρθρώσεις τις λεκάνης προς την σπονδυλική στήλη. Δηλαδή της άρθρωσης που συνδέει το ιερό οστούν με τα δύο λαγόνια.



                     
 

Η άρθρωση αυτή έχει ελάχιστη κίνηση (είναι όπως λέμε συνδέσμωση) και χρησιμεύει στη διάρκεια του τοκετού, για να διευκολυνθεί η δίοδος του νεογνού από το κάτω μέρος της λεκάνης, οπότε ανοίγει λίγο η ηβική σύμφυση.


                
 


Φλεγμονή πραγματική της ιερολαγονίου είναι σπανιότατη. Αυτό που συμβαίνει είναι ένας ερεθισμός σε πολύτοκες γυναίκες, της μίας από τις δύο αρθρώσεις. 

Το πιο σημαντικό είναι όταν πάσχουν οι αρθρώσεις στις περιπτώσεις αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδος, οπότε οι αρθρώσεις κλείνουν (παύουν να είναι αρθρώσεις).

        
 

Επίσης σε περιπτώσεις καταγμάτων της λεκάνης μπορεί η ιερολαγόνιος να εμφανίσει εξάρθρημα (ή υπεξάρθρημα).


Πώς εμφανίζεται
 
Ο πόνος της ιερολαγονίου είναι συνήθως ετερόπλευρος (από τη μία πλευρά) και εμφανίζεται σαν χαμηλή οσφυαλγία μετά από κόπωση, που παραμένει και στη διάρκεια της κατάκλισης επί μακρόν (ενώ η δισκοπάθεια υποχωρεί).



Πώς ελέγχεται
 
Στην ιερολαγονίτιδα, το σημείο πίεσης του νεύρου (Lassegue) είναι αρνητικό.




 

Πόνος αναπαράγεται στο σημείο ευαισθησίας, όταν σε πρηνή θέση σηκώνουμε το αντίθετο από του πόνου σκέλος.



 

Πόνος προκαλείται εάν πιέσουμε με τον αντίχειρα έντονα στο σημείο του δέρματος ύπερθεν του ιερού.


Θεραπεία

 
Η ιερολαγονίτιδα είναι χρόνια πάθηση. Εάν δεν υπακούσει σε αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη (Voltaren) και τοπική φυσιοθεραπεία (υπέρηχα, Tens), χρειάζεται διήθηση από ορθοπαιδικό ιατρό με τοπικό αναισθητικό και κορτιζόνη.



                  







ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου