ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Προειλημμένη απόφαση το κλείσιμο της «Softex»

ΤΡΙΤΗ 19-1-2016







Από τη διαμαρτυρία έξω από το ξενοδοχείο όπου προγραμματιζόταν η εκδήλωση της πολυεθνικής

  



Την απόφαση να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο στο Βοτανικό, πετώντας στην ανεργία 130 εργαζόμενους, επιβεβαίωσε η εργοδοσία της «Softex», στη χτεσινή τριμερή που έγινε στο υπουργείο Εργασίας. 

Οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας προανήγγειλαν απολύσεις, είτε ομαδικές είτε - στην περίπτωση που το υπουργείο δεν ανάψει το «πράσινο φως» - κάνοντας χρήση του 5% που προβλέπει ο νόμος.

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσει τις αποζημιώσεις σαν «δόλωμα» και να κάμψει τον αγώνα των εργαζομένων, έριξε στο τραπέζι την πρόταση για «οικειοθελείς» αποχωρήσεις, τις οποίες απέρριψε το σωματείο.

Κόντρα στα σχέδια της πολυεθνικής «Bolton», στην οποία ανήκει η «Softex», οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να διεκδικούν το δικαίωμά τους στη δουλειά. 

Χτες το πρωί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του επιχειρησιακού σωματείου, συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια και πορεύτηκαν μέχρι το υπουργείο, όπου παρέμειναν μέχρι να ολοκληρωθεί η συνάντηση.

Στο πλευρό τους βρέθηκε η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων, όπως το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, το κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας. Παράλληλα, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το ξενοδοχείο όπου η πολυεθνική είχε προγραμματίσει για χτες εκδήλωση για την κοπή πίτας. 

«Την ώρα που πετάνε τόσους εργαζόμενους στο δρόμο, κάνουν φιέστες για "καλή χρονιά"», σχολίαζαν οι εργαζόμενοι.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εργοδοσία επικαλέστηκε στη συνάντηση τις συσσωρευμένες ζημιές που κάνουν ασύμφορη τη λειτουργία της επιχείρησης. 

Επαληθεύονται έτσι οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων ότι η πυρκαγιά που κατέστρεψε μια από τις μονάδες του εργοστασίου τον περασμένο Ιούλη, ήταν το πρόσχημα μόνο για να δρομολογήσει η πολυεθνική προειλημμένες αποφάσεις.

Αλλωστε, για τις καταστροφές από τη φωτιά, η εταιρεία φέρεται να έχει αποζημιωθεί από τις ασφαλιστικές. Αλλες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, θέλουν την εργοδοσία να μελετάει τη μεταφορά της παραγωγής στη Βουλγαρία.

Πάνω απ' όλα η ανταγωνιστικότητα του ομίλου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη χτεσινή συνάντηση η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: 

«Εγινε ξεκάθαρο ότι το μέλλον που επιφυλάσσουν και για τη "Softex" είναι ανάλογο με αυτό δεκάδων άλλων εργοστασίων που έγιναν θυσία στην κερδοφορία και στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Η πολυεθνική προχωράει ακόμα και σε κίνητρα προκειμένου να απαλλαγεί από εργαζόμενους με συγκροτημένα δικαιώματα, από το ταξικό σωματείο που τα διεκδικεί.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που μας τάζουν κυβέρνηση και εργοδοσία! Ανάπτυξη που κριτήριο έχει τα κέρδη των αφεντικών και όχι τις ανάγκες των εργατών, που στήνεται πάνω στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, μισθούς πείνας, την απλήρωτη εργασία.

Οσο κι αν ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι είναι με τη μεριά των εργαζομένων, είναι η ίδια που διατήρησε όλους τους αντεργατικούς - αντιασφαλιστικούς νόμους και φέρνει νέους, που λίγες μέρες πριν νομοθέτησε την ανταπεργία (λοκ άουτ), φέρνει νέο νόμο για τα Εργασιακά, με απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων».

Οι εργαζόμενοι στη «Σόφτεξ» δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην εργασία με δικαιώματα με κάθε τρόπο, την επαναλειτουργία του εργοστασίου, χωρίς να μπουν σε οποιοδήποτε παζάρι για το πόσα θα χάσουν. 

«Σε αυτήν την προσπάθεια, η διοίκηση της Ομοσπονδίας, οι εργαζόμενοι του κλάδου, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δηλώνουμε αλληλέγγυοι».




ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου