ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Ο κόσμος γύρω μας..........

ΠΕΜΠΤΗ 22-10-2015












ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χτες ότι η αμερικανική αλυσίδα εστίασης και καφέ «Starbucks» και η ιταλο-αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία «Fiat Chrysler Automobiles» ωφελήθηκαν από παράνομες φορολογικές συμφωνίες με τις κυβερνήσεις της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, σε δύο υποθέσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών. 
 
Η Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, κάλεσε τις εταιρείες να πληρώσουν «ένα δίκαιο μερίδιο». Παράλληλα, ζήτησε από την Ολλανδία να ανακτήσει ποσά έως 30.000.000 ευρώ σε φόρους από την αμερικανική εταιρεία καταστημάτων καφέ και από το Λουξεμβούργο να ανακτήσει αντίστοιχο ποσό από την ιταλο-αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.
 
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Οτι «η Ιταλία αναδεικνύεται στο νέο επιτυχημένο μοντέλο της Ευρώπης» σημειώνει χτεσινό άρθρο της εφημερίδας «Die Welt», καθώς φαίνεται ότι οι ανατροπές που επιταχύνει η κυβέρνηση του «αριστερού» Ματέο Ρέντσι, αυξάνουν το ενδιαφέρον των εκπροσώπων των μονοπωλίων. 

Στελέχη τραπεζών επιδοκιμάζουν ειδικά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, με την οποία διευκολύνθηκαν οι απολύσεις κ.τ.λ. «Η Ιταλία προετοιμάζεται να γίνει η επόμενη επιτυχία της νότιας Ευρώπης» σημειώνουν άλλοι.

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Νέες συναντήσεις «επανένωσης» οικογενειών που χωρίστηκαν μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση και τον πόλεμο του 1950-1953 έγιναν χτες και προχτές στο βουνό Κουμγκάνγκ στη ΛΔ Κορέας, κοντά στα σύνορα με τη Ν. Κορέα. 

Οι νέες συναντήσεις έγιναν σε μια περίοδο που φαίνεται ότι οι διεργασίες γύρω από την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο θα ενταθούν, όπως δείχνουν και δηλώσεις διαφόρων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

ΠΟΡΤ ΒΙΛΑ.-- Σεισμός μεγέθους 7,3 βαθμών σημειώθηκε χτες, ανοικτά των νησιών Βανουάτου (Ειρηνικός), αλλά σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS) δεν υπήρξε κίνδυνος τσουνάμι, ούτε καταγράφηκαν ζημιές. 

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος 131 χλμ. και σε απόσταση 335 χλμ. από την πρωτεύουσα Πορτ Βίλα. Σεισμολόγοι σημείωσαν ότι στην περιοχή έχουν γίνει 27 σεισμικές δονήσεις πάνω από 7 βαθμούς την τελευταία 20ετία.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Πέθανε χτες, σε ηλικία 93 ετών, ο Φράντσε Μπούτσαρ, πρώην πρόεδρος της πρώτης σλοβένικης βουλής, που προέκυψε μετά την απόσχιση της χώρας από την πρώην Γιουγκοσλαβία και την ανεξαρτησία της υπό την υποστήριξη του Βατικανό, της Γερμανίας και άλλων ισχυρών δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Ο 85χρονος πρώην Πρόεδρος της Ρουμανίας, Ιον Ιλιέσκου, διώκεται για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», στο πλαίσιο της έρευνας για τη βίαιη καταστολή κινητοποίησης που είχαν κάνει το 1990 ανθρακωρύχοι στο Βουκουρέστι, με αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς και περίπου 1.000 τραυματίες. 

Η υπόθεση αυτή συνέβη έξι μήνες μετά τη δολοφονία και ανατροπή του Προέδρου Νικολάι Τσαουσέσκου. Ο τότε επικεφαλής της ρουμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (SRI), Βίργκιλ Μαγκουρεάνου, κατέθεσε από την πλευρά του, επίσης, στους εισαγγελείς για το ρόλο του στα γεγονότα.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ενας πιλότος σκοτώθηκε χτες, κατά τη συντριβή μονοθέσιου αμερικανικού μαχητικού F-18, λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από αμερικανική βάση στο Λέικενχιθ του Σάφοκ της ανατολικής Αγγλίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι συμβούλευσε τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το Μάη 2011 να προχωρήσει με το σχέδιο της εξόντωσης του ηγέτη της «Αλ Κάιντα», Οσάμα μπιν Λάντεν, «ξεχνώντας» πως στο παρελθόν είχε πει ότι είχε προτείνει στον Πρόεδρο να μην εγκρίνει την επιδρομή το 2011, αν δεν είχε διασφαλίσει ότι ο μπιν Λάντεν ήταν παρών στο χώρο όπου τελικά εντοπίστηκε. 

Στο μεταξύ, ο 45χρονος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Πωλ Ράιαν, εξέφρασε χτες τη βούλησή του να θέσει υποψηφιότητα για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην οποία το κόμμα του έχει την πλειοψηφία των εδρών. Επίσης, χτες, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι δε θα θέσει υποψηφιότητα για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές το Νοέμβρη του 2016.

ΚΑΪΡΟ.-- Αντικαταστάθηκε χτες ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Αιγύπτου, Χισάμ Ράμες, από τον Τάρεκ Αμερ, με απόφαση του Αιγύπτιου Προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, έπειτα από τη νέα υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας, η ισοτιμία της οποίας με το δολάριο μειώθηκε δύο φορές σε λιγότερο από μία βδομάδα και διαμορφώθηκε χτες στις 7,93 λίρες ανά δολάριο.


ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου