ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Συνταγματική η επιβάρυνση 9% για κάθε συνταγογραφούμενο φάρμακο

ΠΕΜΠΤΗ 29-10-2015


Σύμφωνο με τις συνταγματικές επιταγές έκρινε, κατά πλειοψηφία, το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) το μέτρο του rebate με το οποίο προβλέφθηκε επιβάρυνση των φαρμακευτικών εταιρειών με ποσοστό 9% επί των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και απόδοση των χρημάτων αυτών στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τον ΕΟΠΥΥ και τον Οίκο Ναύτου. 

Με απόφασή του το ΣτΕ απέρριψε αίτηση που είχε καταθέσει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) για ακύρωση της υπουργικής απόφασης, με την οποία καθορίστηκαν οι διαδικασίες και ο τρόπος απόδοσης του ποσού «επιστροφής» και «πρόσθετης κλιμακούμενης επιστροφής» (rebate) σε εκτέλεση του Ν. 4052/2012.

Ειδικότερα, με το μέτρο αυτό προβλέφθηκε η αποκλειστική επιβάρυνση των φαρμακευτικών εταιρειών με ποσοστό 9% επί της τιμής κάθε φαρμάκου που συνταγογραφείται από γιατρό και καλύπτεται από ασφαλιστικούς φορείς.

Στη συνέχεια, βάση του μέτρου, οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεώνονται να επιστρέφουν το ποσό αυτό στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, τον ΕΟΠΥΥ και τον Οίκο Ναύτου ενώ αντίστοιχη επιβάρυνση προβλέφθηκε ανάλογα και με το συνολικό όγκο πωλήσεων φαρμάκων, σε τριμηνιαία βάση.

Το ΣτΕ κρίνοντας την υπόθεση δέχθηκε, κατά πλειοψηφία, ότι το μέτρο του rebate δεν παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν την οικονομική ελευθερία, την αναλογικότητα και την μέριμνα του κράτους για την φαρμακευτική περίθαλψη και την υγεία.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την απόφαση του ΣτΕ το επικαλείται το δημόσιο συμφέρον δεν είναι αντισυνταγματικό το συγκεκριμένο μέτρο, με δεδομένη την δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα.

Αντίθετα, δυο δικαστές που μειοψήφησαν δέχθηκαν ότι το μέτρο αυτό είναι αντισυνταγματικό καθώς έχει ως συνέπεια να διατίθεται μεγάλο ποσοστό φαρμάκων σε τιμές κάτω του κόστους.



ΠΗΓΗ. newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου