ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.......

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30-10-2015


 







1821  Η επανάσταση στη Μακεδονία υπό τον Φιλικό Εμμ. Παππά καταπνίγεται υπό το βάρος των υπέρτερων οθωμανικών δυνάμεων, αλλά και από τη στάση συνθηκολόγησης των Αγιορειτών μοναχών.

1908   Ο Γάλλος σχεδιαστής αεροπλάνων Ανρί Φαρμάν πραγματοποιεί το πρώτο αεροπορικό ταξίδι. Κάλυψε 26,5 χλμ. σε μισή ώρα, από την πόλη Μπουί της Γαλλίας έως τη Ρενς.

1910  Πεθαίνει πάμπτωχος και ξεχασμένος σε ένα γηροκομείο της Ζυρίχης ο Ερρίκος Ντινάν. Είχε ιδρύσει το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και ήταν ο πρώτος που το 1901 είχε τιμηθεί με το Νόμπελ για την ειρήνη. 

Ο Ε. Ντινάν είχε διαθέσει ολόκληρη την περιουσία του και ολόκληρο το ποσό του βραβείου για τους σκοπούς του Ερυθρού Σταυρού.

1918  Μαζικές ένοπλες εξεγέρσεις των εργαζομένων ξεσπούν στη Βιέννη, όπου συγκροτούνται Σοβιέτ. Ενοπλη εξέγερση πραγματοποιείται και στη Βουδαπέστη.

1927  Σημειώνεται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Παύλου Κουντουριώτη.

1930  Απόπειρα πραξικοπήματος παγκαλικών αξιωματικών στη Θεσσαλονίκη εξουδετερώνεται εν τη γενέσει της.

1932   Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται σε μαζική προεκλογική συγκέντρωση του Ενιαίου Μετώπου Εργατών - Αγροτών (ΚΚΕ) στη Λάρισα. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο βουλευτής του Ενιαίου Μετώπου Α. Κλειδωνάρης.

1941   Ξεκινά η ηρωική άμυνα της Σεβαστούπολης, που ήταν βάση του σοβιετικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Παρά τις διπλάσιες δυνάμεις των ναζί, οι υπερασπιστές της πόλης θα αντέξουν 8 ολόκληρους μήνες σκληρής πολιορκίας και ανελέητων βομβαρδισμών.

1944  Τμήματα της ΧΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν τη Θεσσαλονίκη.

1945   Πάνω από 150.000 λαού της Θεσσαλονίκης γιορτάζουν την απελευθέρωση της πόλης από το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ. Παρακρατικοί ανοίγουν πυρ κατά των συγκεντρωμένων, δολοφονούν 1 και τραυματίζουν 8.

1988  Πεθαίνει ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Μαζί με άλλους της γενιάς του, άφησε τα πρώτα του γραπτά ίχνη πάνω στους τοίχους της αδούλωτης πολιτείας, γράφοντας συνθήματα, παλεύοντας μέσα από τις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. 

Την τετραετία 1948 - 1952 εξορίστηκε για τις πολιτικές του ιδέες στον Μούδρο, στον Αϊ - Στράτη και τη Μακρόνησο.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου