ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Μία νέα «Γη» ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA

ΣΑΒΒΑΤΟ 25-7-2015


Έναν νέο πλανήτη που μοιάζει περισσότερο από κάθε άλλον απ' όσους έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, με τη Γη, ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ της NASA. Ο πλανήτης αυτός, που ονομάστηκε Kepler -452b, είναι όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες κατά 60% μεγαλύτερος ως προς τη διάμετρό του από τη Γη.
Ο πλανήτης, περιφέρεται γύρω από το μητρικό του άστρο, το Kepler -452, όπως και η Γη γύρω από τον ήλιο. Όμως αυτός ο μακρινός ήλιος είναι είναι κατά 1,5 δισεκατομμύρια χρόνια μεγαλύτερος σε ηλικία από τον δικό μας, καθώς δημιουργήθηκε πριν από 6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Έχει μάλιστα διάμετρο 10 φορές μεγαλύτερη από τον δικό μας ήλιο όπως εκτιμούν οι επιστήμονες και είναι κατά περίπου 20% πιο φωτεινός. 


Το σημαντικό με τον νέο αυτό πλανήτη, που μπορεί κατά τους επιστήμονες να έχει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του και χημική σύσταση παρεμφερή με της Γης, είναι ότι κινείται σε απόσταση από τον ήλιο, 5% μεγαλύτερη από εκείνη που χωρίζει τη Γη από τον δικό μας ήλιο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στην επιφάνεια του πλανήτη δεν επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες που θα καθιστούσαν αδύνατη τη δημιουργία ζωής με την μορφή που τη γνωρίζουμε.

Ο πλανήτης που περιφέρεται γύρω από τον ήλιο του κάθε 285 μέρες, βρίσκεται σε απόσταση από τη Γη, 1.400 ετών φωτός, στον αστερισμό του Κύκνου. «Μπορούμε να παρομοιάσουμε τον πλανήτη αυτόν σαν ένα μακρινό εξάδερφο της Γης», ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης, ο Τζον Τζέιμς, επιστήμονας στο ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA που επεξεργάζεται τα δεδομένα του τηλεσκοπίου.



ΠΗΓΗ. tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου