ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Τσίπρας - Αν ο λαός πει 'ναι', θα δρομολογήσω τις εξελίξεις βάσει Συντάγματος

ΤΡΙΤΗ 30-6-2015






Συνέντευξη στην ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Πάνο Χαρίτο και Αντώνη Αλαφογιώργο,  παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.





Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού αναμένονταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, μετά και τις τελευταίες κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις, ενώ ο ίδιος έδωσε απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που ταλανίζουν τους Έλληνες μετά το διάγγελμα περί της απόφασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, την συνέντευξη Τύπου Γούνκερ και το επίμαχο mail με τα μέτρα, αλλά και το Capital Control που επιβλήθηκε στις τράπεζες με πιστωτικό όριο τα 60 ευρώ την μέρα.

ADVERTISEMENT
Εν ολίγοις ο πρωθυπουργός τόνισε ότι:

* Το ΝΑΙ στις κάλπες της Κυριακής σηματοδοτεί τη δρομολόγηση όλων διαδικασιών που προβλέπει το Σύνταγμα: 
"Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού"

* Το ΟΧΙ σημαίνει ισχυρότερο χαρτί διαπραγμάτευσης

* Οι τράπεζες θα ανοίξουν αμέσως μόλις εξασφαλιστεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ και τη βιώσιμη συμφωνία: "Είμαστε έτοιμοι για αυτό το βήμα"

* "Δεν θα μάς βγάλουν από το ευρώ. Αυτή είναι η εκτίμησή μου. Το κόστος είναι τεράστιο"

* Ανοιχτός σε Debate με τους πολιτικούς αρχηγούς

Πιο αναλυτικά:

"Εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού. Δεν βρέθηκα στη θέση επειδή αγάπησα την καρέκλα της εξουσίας", τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ερωτηθείς τι θα γίνει μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής και αν το αποτέλεσμα θα είναι "ναι".

"Βρίσκομαι σε αυτή τη θέση επειδή υπήρξε η επιλογή του λαού. Όσο ο λαός στηρίζει αυτή την επιλογή θα είμαι παρών, θα σεβαστώ την ετυμηγορία του λαού και αν η κάλπη δείξει ΝΑΙ, θα δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες για να γίνει νόμος του κράτους αυτό που θα ψηφίσει ο λαός", υπογράμμισε. 

Τόνισε δηλαδή, ότι θα γίνει απολύτως δεκτή η ετυμηγορία του λαού όποια και εάν είναι αυτή και θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι αυτής της χώρας. 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι θέλουν να μας πετάξουν οι Θεσμοί από το ευρώ. "Δεν θα το κάνουν διότι το κόστος είναι μεγάλο", εκτίμησε ο πρωθυπουργός και συνέχισε ότι:"Την σφραγίδα στην μεταπολιτευτική μας ιστορία θα την βάλει ο ελληνικός λαός".

Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε πάντως τους εταίρους και τους Θεσμούς ότι "στόχος τους δεν ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές, θέλανε διολίσθηση σε νέο μνημόνιο". 
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για δίκαιη λύση στα όρια της εντολής της. "Ζητούσαν παραπάνω και ακόμα παραπάνω", είπε.  "Μεθαύριο ο ήλιος θα βγει από την Ανατολή, θα έχουμε οξυγόνο να αναπνέουμε και με νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές και τους εκβιασμούς", πρόσθεσε.

Πιο αναλυτικά, "οι εξελίξεις δεν θα γίνουν ερήμην του ελληνικού λαού. Οι Έλληνες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα. Είπα στον Ολάντ και τη Μέρκελ ότι στη χώρα αυτή προϋπήρχε η Δημοκρατία πολύ πριν υπάρξει στις άλλες χώρες. 

Κάποιοι δεν αφήνουν τον λαό να αποφασίσει κυρίαρχα. Τα τελεσίγραφα επιστρέφονται με μεγαλύτερη δύναμη, όταν τα επιστρέφει ένας ολόκληρος λαός", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ κάλεσε τον λαό να θυμηθεί ότι έχει περάσει και χειρότερα στην μακρόχρονη Ιστορία μας. 

Το τελεσίγραφο των 48 ωρών

 

"Μας έδωσαν τελεσίγραφο 48 ωρών", είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του, παραπέμποντας στο κείμενο της πρότασης των Θεσμών.

"Δίνοντας μας το τελεσίγραφο και λέγοντας μας 'έχετε 48 ώρες για να δεχτείτε αυτές τις θέσεις', μάς έδωσαν τη δυνατότητα να έρθουμε στον λαό και να πούμε: 'αυτό μας ζητάνε', πρόσθεσε. 

Σημείωσε ότι "βασική προϋπόθεση για να συνεννοηθεί κανείς με τους εταίρους του είναι η ειλικρίνεια. Κάποια στιγμή αυτό το παιχνίδι πρέπει να τελειώσει, δεν παίζουμε με έναν ολόκληρο λαό".

Ερωτηθείς εάν ενημέρωσε για το δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στις Βρυξέλλες, στην κατ' ιδίαν συνάντηση του με την Μέρκελ - Ολάντ, τους είπε ότι η πρόταση αυτή δεν είναι βιώσιμη λύση και ότι δεν κατανοεί γιατί επιμένουν σε προτάσεις και μέτρα, ενώ είχαν κλείσει στο δημοσιονομικό. 

Η απάντηση που έλαβε, όπως είπε, ήταν ότι "αυτά τα κάνουν οι Θεσμοί, όχι εμείς". Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, τούς είπε ότι δεν μπορεί να δώσει θετική απάντηση σε αυτή την πρόταση, ότι θα πάει στην Αθήνα, θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και για όποια απάντηση, θα τους ενημερώσει.

Ανέφερε ότι διέκοψε τη συνεδρίαση και τους ενημέρωσε ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου φαίνεται ότι καταλήγει στο να θέσει η κυβέρνηση το ερώτημα στον ελληνικό λαό και όποια απάντηση δώσει ο λαός, θα τη σεβαστεί η κυβέρνηση. 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η απάντηση που έλαβε δεν ήταν αρνητική, ότι ζήτησε παράταση, μίλησε για την ανάγκη της Δημοκρατίας και πως δεν του απάντησε κανείς εκείνο το βράδυ ότι δεν υπάρχει παράταση ή ότι δεν θα δοθεί. "Το κλίμα ήταν θετικό".

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν αιφνιδίασε κανέναν και πως, αντίθετα, εκείνο που αιφνιδίασε τον ίδιο ήταν ότι την άλλη μέρα στο Eurogroup δεν έγινε δεκτό το αίτημα της παράτασης. "Το θεωρούσα αυτονόητο".

Για τις δηλώσεις ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων, όπως η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο πρόεδρος της Κομισιόν, παρατήρησε ότι "είναι γραμμή εκφοβισμού η γραμμή τους. 

Είναι αμήχανοι, θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση με πιο ισχυρά όπλα από την πλευρά μας. Θέλουμε μια βιώσιμη λύση, θέλανε διολίσθηση σε νέο μνημόνιο. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά με περισσότερη δικαιοσύνη, για να φύγουμε από το φαύλο κύκλο της λιτότητας", σημείωσε.

"Διεκδικήσαμε προσαρμογή που αντέχουμε. Αν αυτό δεν μάς το δίνουν, η επιλογή είναι να απευθυνθούμε στο λαό και τον καλούμε να απορρίψει  με όλη τη δύναμη της ψυχής του την πρόταση, ζητώντας το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό", παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά στο κείμενο Γιούνκερ, επέμεινε ότι δεν υπήρξε άλλο κείμενο, αλλά παρέθεσαν την επόμενη που η κυβέρνηση πήγε στη Βουλή το ίδιο κείμενο, αλλά με αλλαγές στον ΦΠΑ των ξενοδοχείων. 

"Εδώ δεν είναι παιχνίδι, εδώ μιλάμε για την ουσία, ο ελληνικός λαός καλείται να απαντήσει επί της ουσίας και όχι επί των λεπτομερειών".

Ο κ. Τσίπρας στράφηκε κατά του προέδρου της Επιτροπής, λέγοντας ότι "οι προτάσεις της Κομισιόν ήταν προτάσεις ΔΝΤ", παρ' ότι είπε ότι μπορεί να είχε τις καλύτερες προθέσεις. "Οι Θεσμοί πήγαν στην Καγκελαρία απλά για να ενημερώσουν για τις προτάσεις", είπε.


 

ΠΗΓΗ. news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου