ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Κόβονται οι πρόωρες συντάξεις σε τράπεζες και ΔΕΚΟ

ΔΕΥΤΕΡΑ 20-4-2015


Μπορεί το ασφαλιστικό να αποτελεί μία από τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχιστούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις πενηντάρηδων με προγράμματα εθελουσίας εξόδου.



Ο Δημήτρης Στρατούλης με δήλωση του στο MEGA διευκρινίζει ότι θα κοπουν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε τράπεζες - ΔΕΚΟ και άλλες πρώην κρατικές επιχειρήσεις που επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. το "κόψιμο" αυτών των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του ορίου ηλικίας από 2 έως και 4 χρόνια για πλήρη σύνταξη.

"Υπάρχουν κόκκινες γραμμές και αφορούν στο ότι δεν θα κάνουμε καμιά δυσμενή αλλαγή στο ασφαλιστικό και στις εργασιακές θέσεις, δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις", είπε ο κ. Στρατούλης.

Αυτό σημαίνει ότι στο εξής, για παράδειγμα, ένας τραπεζοϋπάλληλος που θα βγει με εθελουσία αντι να συνταξιοδοτηθεί στα 58, θα πάρει τη σύνταξη του στα 60 ή στα 62 έτη.

Με δήλωσή του στο MEGA ο Δημήτρης Στρατούλης τονίζει ότι από το κόψιμο των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων δεν θα θιγούν συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων όπως άτομα με αναπηρία, εργαζόμενοι στα βαρέα & ανθυγιεινά και εργαζόμενες με ανήλικα παιδιά.

"Η μόνη περίπτωση με την οποία ασχολούμαστε και θα ασχοληθούμε ακόμα πιο αποφασιστικά είναι εθελούσιες έξοδοι που γίνονται στις τράπεζες οι οποίες από ό,τι φαίνεται έχουν ζημιώσει ή ζημιώνουν υπέρμετρα τα ασφαλιστικά ταμεία", πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εργασίας εξετάζει προτάσεις για να υπάρξουν νέοι πόροι στο ασφαλιστικό εκτός από την κρατική επιχορήγηση και τις εισφορές εργοδοτών --εργαζομένων που υπάρχουν σήμερα. Στις εισηγήσεις που δέχεται ο Δημήτρης Στρατούλης περιλαμβάνονται:
  • Ειδικό τέλος στα τυχερά παιχνίδια και στο τζακ ποτ
  • Ποσοστό από τα έσοδα της φοροδιαφυγής και του ΚΟΚ (κώδικας κυκλοφορίας)
  • Ποσοστό από δημόσιες συμβάσεις και
  • τα έσοδα από αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας που θα διοχετευθούν στο ταμείο εθνικού πλούτου.
Μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας του Δημοσίου ανέφερε ότι με βάση από τον νέο τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ θα υπάρξουν μικρές μειώσεις από 2%-3% δηλαδή σε εφάπαξ 40.000 ευρώ η μείωση θα είναι έως 1200 ευρώ. 

Σήμερα στο ταμείο λιμνάζουν 40.000 αιτήσεις για εφάπαξ.

Ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Ρωμανιάς μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στην εκδήλωση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, ανέφερε ότι δεν διαφαίνεται σωτηρία του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών) εξαιτίας των μεγάλων ελλειμμάτων που έχει.


ΠΗΓΗ. imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου