ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Εργασιακές σχέσεις - κόλαση

ΤΕΤΑΡΤΗ 17-12-2014


Διπλασιάστηκε η μερική απασχόληση σε σχέση με το 2008. 

 Το 18,2% όσων απασχολούνται στο Εμπόριο δουλεύει και την Κυριακή, η προσωρινή εργασία σε ένα χρόνο αυξήθηκε κατά 28,6%, το ποσοστό των απλήρωτων υπερωριών έχει εκτοξευτεί στο 63,4% από 47,6% το 2008, ενώ οι εργοδότες δηλώνουν τους εργαζόμενους σαν «μερικής απασχόλησης», αναγκάζοντάς τους να δουλεύουν περισσότερες ώρες, σύμφωνα με έκθεση της ΕΣΕΕ (Συνομοσπονδία Εμπορίου). 

 Το φαινόμενο της ραγδαίας επέκτασης της ελαστικής εργασίας δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο, όσο και αν δείχνει την τάση, ακόμη και στη φάση της ανάκαμψης. 

Αλλωστε, είναι μια μορφή έντασης της εκμετάλλευσης, άρα και αύξησης της κερδοφορίας. Μην ξεχνάμε την επιμονή των καπιταλιστών και των κυβερνήσεών τους για αναδιαρθρώσεις στην «αγορά εργασίας». 

Ετσι, στη Βρετανία που η οικονομία της εμφανίζει ανάκαμψη, σύμφωνα με τα συνδικάτα, μόνο μία στις 40 νέες θέσεις εργασίας είναι σταθερή. 

Αλλά και στη Γερμανία, που μειώνεται η ανεργία, δηλαδή αυξάνονται οι θέσεις εργασίας, οι ώρες εργασίας δεν αυξήθηκαν, άρα έχουμε περισσότερους εργαζόμενους με λιγότερες ώρες δουλειάς, λιγότερο μισθό κ.λπ. 

Τα λεγόμενα «μίνι τζομπς» με 400 ευρώ μισθό και λιγότερο. 
Ας σκεφθούν, λοιπόν, οι εργαζόμενοι πως τα ψίχουλα που τους τάζουν για ζωή οι διάφοροι επίδοξοι σωτήρες θα γίνουν αέρας στη στιγμή στο έδαφος αυτού του αντεργατικού πλαισίου.



ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου