ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

«Ασφαλιστικό» το πρώτο... πιάτο με την τρόικα

ΠΕΜΠΤΗ 25-9-2014



Μια πρώτη γεύση από το κλίμα που θα επικρατήσει στην επικείμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα θα πάρουν σήμερα στο υπ. Εργασίας. 

Τα τεχνικά κλιμάκια θα ενημερωθούν για την πορεία των εσόδων των ταμείων. Άκρως ανησυχητικά τα στοιχεία του ΙΚΑ.




Η κακή πορεία των δημοσιονομικών των ασφαλιστικών ταμείων θα αποτελέσει το πρώτο πιάτο στο τραπέζι με την τρόικα των δανειστών. Στη συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια που ξεκινά σήμερα, θα τεθεί συνολικά η πορεία του ασφαλιστικού, εν αναμονή και των αναλογιστικών μελετών που θα δείξουν την πραγματική εικόνα των ταμείων.

Η πρώτη γεύση από τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων είναι μάλλον πικρή, όχι μόνο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη αλλά και για τις τρέχουσες εισφορές. 

Είναι ενδεικτικό πως στο ΙΚΑ, τους δύο πρώτους μήνες εφαρμογής της γενναίας περικοπής των εισφορών για εργοδότες αλλά και για εργαζόμενους κατά 3,9%, τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν τον Αύγουστο 7,12% συνεχίζοντας τη συρρίκνωση του Ιουλίου κατά 9,07%, σε σχέση με τα προϋπολογισθέντα.

Αναλυτικά, στον προϋπολογισμό του ταμείου είχαν προβλεφθεί έσοδα της τάξης των 523 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και τελικά εισπράχθηκαν 47,42 εκατ. ευρώ λιγότερα, ήτοι μείωση 9,07%. 

Αλλά και τον Αύγουστο, μήνα που σύμφωνα και με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αυξήθηκε σημαντικά η απασχόληση και μειώθηκε η ανασφάλιστη εργασία, τα έσοδα που εισέπραξε το ΙΚΑ για λογαριασμό του ήταν μειωμένα κατά 35,98 εκατ. ευρώ, πέφτοντας στα 469,09 εκατ. ευρώ από 505,07 εκατ. που είχαν προϋπολογιστεί από τη διοίκησή του. 

Η μείωση κατά 7,12% ήρθε να προστεθεί σε αυτές των προηγούμενων μηνών.
Συνολικά, στο 8μηνο, τα έσοδα του ΙΚΑ υπολείπονται κατά 160,8 εκατ. ευρώ από τα προϋπολογισθέντα (-4%).

Αλλά και σε σχέση με το 2013, έτος με εξίσου σημαντική μείωση των εσόδων, το 2014 αποδεικνύεται χειρότερο. 
Το έλλειμμα του ταμείου στο τέλος του χρόνου θα ανέλθει στα 780 εκατ. ευρώ. 
Τα 400 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από τη μη καταβολή εισπράξεων προς τον ΟΑΕΔ και τον ΕΟΠΥΥ, ενώ τα υπόλοιπα 380 εκατ. ευρώ θα πρέπει να καλυφθούν από το ειδικό αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού.

Σημαντικό είναι το έλλειμμα του ΟΑΕΕ. 

Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό στο 8μηνο του έτους, ο ΟΑΕΕ έχει απορροφήσει ήδη το 88,8% της κρατικής επιχορήγησης, ήτοι 710 εκατ. ευρώ από τα 800 εκατ. που προβλέπεται να λάβει ως επιχορήγηση στο σύνολο του έτους. Αντίστοιχα, ο ΟΓΑ έχει λάβει 1,8 δισ. ευρώ επιχορήγηση, καλύπτοντας ήδη το 73,8% της συνολικής κρατικής συμμετοχής για το 2014.

Την Παρασκευή, στην οδό Σταδίου θα συζητηθεί το θέμα της πορείας των ρυθμίσεων χρεών. 
Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας στοιχεία για το ποια ρύθμιση του παρελθόντος ήταν αυτή που οδήγησε σε περισσότερες εισπράξεις. 

Σύμφωνα βέβαια με πληροφορίες, σε κεντρικό επίπεδο και εκτός διαπραγμάτευσης, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει την ψήφιση διάταξης που προβλέπει έως και 100 δόσεις για χρέη μέχρι 15.000 ευρώ σε εφορίες και ταμεία. 
Μάλιστα, δεν αποκλείεται η διάταξη να κατατεθεί στη βουλή πριν από την έλευση της τρόικας.

Σε ουδέτερο έδαφος για τα εργασιακά

 

Εν τω μεταξύ, στη Γενεύη αναμένεται να μεταβεί ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προκειμένου να συναντηθεί σε ουδέτερο έδαφος με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, με επικεφαλής το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (ILO) για το δύσκολο θέμα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου.

Το ILO αναμένεται να βάλει μπροστά το υπουργείο και στο επίσης καυτό θέμα των ομαδικών απολύσεων, αφού η τρόικα φαίνεται να επιμένει πως οι αλλαγές που έγιναν την άνοιξη πρέπει να περάσουν και από τη βουλή, ώστε να θεσμοθετηθούν με νόμο και όχι με υπουργική απόφαση. 
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι αρχικές εισηγήσεις από το ILO είναι θετικές για την ελληνική πλευρά.


ΠΗΓΗ. euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου