ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Αναδρομική έκθεση του γλύπτη Νίκου Στέφου

ΤΡΙΤΗ 30-9-2014




Μέχρι τις 17 Οκτώβρη θα διαρκέσει η αναδρομική έκθεση γλυπτικής του Νίκου Στέφου, στη Δημοτική Πινακοθήκη της Αθήνας (Γερμανικού και Μυλλέρου, Μεταξουργείο).




Ο Νίκος Στέφος συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους Έλληνες γλύπτες του καιρού μας και όχι μόνο στον τόπο μας.
Στο έργο του, το ιστορικό παρελθόν και η μυθολογία, οι Αμαζόνες, η μονόπτερος Νίκη, ο Κένταυρος, ο Αριστοφάνης ως ο φέρων το βάρος και την ευθύνη του δημιουργού, ο τραγοπόδαρος θεός, κεφαλές περήφανων αλόγων και γυναικεία ανθρώπινα κορμιά δυναμικά και ταυτόχρονα ευαίσθητα (βασικός φορέας της γλυπτικής του αφήγησης η γυναίκα), συνομιλούν μέσα στο εργαστήριό του με την παλιά και πρόσφατη ιστορία του τόπου και τα διαχρονικά ιδανικά. 

Τον αγώνα για τη δικαιοσύνη και την αρετή όπως εκφράζεται από την αρχαιότητα ως το σκοτωμένο αντάρτη, κομμουνιστή μαχητή της Ρούμελης, τον καπετάν-Διαμαντή και τους συντρόφους του. 

Όλα μαζί, με την ιστορία και το συμβολισμό τους, εξιστορούν διδακτικά τα πάθη των ανθρώπων και τον αγώνα για το δίκιο και την ειρήνη. Επίκεντρο της αναφοράς ο ελλαδικός τόπος.
Σχέδιο αυστηρό και ταυτόχρονα ελεύθερο, μορφές που ιστορούν, σκέπτονται κι αισθάνονται, φόρμα στέρεη και απρόβλεπτη, φιλοσοφική επεξεργασία. 

Είναι τα στοιχεία που κάνουν τη γλυπτική του Νίκου Στέφου να έχει τη δύναμη να μιλάει κατ' ευθείαν στην καρδιά.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
Τρίτη: 10:00 - 21:00
Τετάρτη - Σάββατο: 10:00 - 19:00
Κυριακή: 10:00 - 15:00
Δευτέρα Κλειστά.



ΠΗΓΗ. 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου