ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Σήμερα η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Σωτηρία Βασιλακοπούλου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  25-7-2014


Στις 7.30 μ.μ., στο πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ(ΑΘΗΝΑ)



Η ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Σωτηρία Βασιλακοπούλου γίνεται σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στο πρώην εργοστάσιο της ΕΤΜΑ (Αγ. Αννης και Ιερά Οδός).

Η Σωτηρία Βασιλακοπούλου ήταν μέλος της ΚΝΕ, φοιτήτρια στην Πάντειο, και δολοφονήθηκε από την εργοδοσία στις 28 Ιούλη 1980 έξω από το εργοστάσιο της ΕΤΜΑ, καθώς μοίραζε προκηρύξεις στους εργάτες. 

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Δευτέρας, 28 Ιούλη 1980, συνεργεία της Αχτίδας των ΑΕΙ της ΚΟΑ του ΚΚΕ πήγαν στην ΕΤΜΑ για να μοιράσουν προκηρύξεις στους εργαζομένους, ενάντια στην ανεργία, στις απολύσεις και στην ακρίβεια. 



Στον περίβολο της ΕΤΜΑ, υπήρχαν δύο περιπολικά και αστυνομικές δυνάμεις που ήταν σε συνεννόηση με την εργοδοσία. 

Στις 2 μ.μ. άρχισαν να βγαίνουν μεμονωμένοι εργάτες και να παίρνουν προκηρύξεις παρά τις απειλές των αστυνομικών και τότε αποφασίστηκε οι υπόλοιποι εργάτες να μεταφερθούν με πούλμαν προκειμένου να μη φτάσουν στα χέρια τους οι προκηρύξεις. 

Ομως, σε κάθε πύλη υπήρχαν συνεργεία και οι εργάτες άνοιγαν τα παράθυρα κι έπαιρναν προκηρύξεις. 

Τα πούλμαν είχαν εντολή να βγουν με φόρα και, όταν ένα από αυτά χτύπησε τη Σωτηρία, παρά τις φωνές της ίδιας και των συντρόφων της, με εντολές των μπράβων δε σταμάτησε, αλλά γκάζωσε και οι πίσω τροχοί του πέρασαν από πάνω της. 

Οι αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο χώρο φρόντισαν να καταγραφεί η δολοφονία ως «τροχαίο ατύχημα»!

Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών και η Εργοστασιακή Επιτροπή της ΕΤΜΑ λίγη ώρα μετά από το έγκλημα αποφάσισαν την κήρυξη απεργίας, που ξεκίνησε στις 10 το βράδυ και, παρά τις απειλές της εργοδοσίας και τα χτυπήματα της αστυνομίας, εργάτες και πλήθος κόσμου έμειναν όλο το βράδυ έξω από το εργοστάσιο, για να ενημερώσουν και τη βάρδια της άλλης μέρας για το στυγερό έγκλημα. 

Λίγες μέρες αργότερα, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη κατά του οδηγού του πούλμαν για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας», αλλά οι ηθικοί αυτουργοί του εγκλήματος παρέμειναν ατιμώρητοι.


ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου