ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Τι είναι το Social dumping (κοινωνικό ντάμπινγκ)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-6-2014



Social dumping (κοινωνικό ντάμπινγκ), είναι η εκμετάλευση του χαμηλότερου κόστους εργασίας σε μια χώρα (λόγω μειωμένων εισφορών κοινωνικής ασφάλισης), με σκοπό την προσέλκυση σε αυτήν επιχειρηματικών δραστηριοτήτων εις βάρος άλλων χωρών.


Ένα παράδειγμα είναι η καταγγελία της Βελγικής Κυβέρνησης  στις 10-4-2013.

Για ‘κοινωνικό dumping’ γίνεται λόγος στην καταγγελία που υπέβαλε το Βέλγιο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφερόμενο στους υπερβολικά χαμηλούς μισθούς σε αρκετές γερμανικές εταιρείες.

Όπως μεταδίδει το BBC, στην καταγγελία υπογραμμίζεται πως πολλοί εργαζόμενοι στη Γερμανία πληρώνονται 3 έως 4 ευρώ την ώρα χωρίς ασφάλιση.
Η πλειοψηφία εξ αυτών προέρχεται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης -κυρίως από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Πολωνία- και απασχολούνται στη βιομηχανία επεξεργασίας κρεάτων και τη γεωργία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν στη Γερμανία εργάζονται περίπου 7,5 εκατ. άνθρωποι υπό αυτές τι συνθήκες, σε θέσεις που είναι γνωστές ως ‘μίνι δουλειές’.
Ο μισθός τους ανέρχεται έως 450 ευρώ και δεν πληρώνουν φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές, ενώ εξαιρούνται και από τις εισφορές των εργοδοτών.

Αντιθέτως, στο Βέλγιο το χαμηλότερο ωρομίσθιο ανέρχεται σε 12 έως 13 ευρώ και οι εργαζόμενοι καταβάλλουν όλες τις εισφορές, δήλωσε στο BBB η Βελγίδα κυβερνητικός εκπρόσωπος Els Bruggeman.

‘Το Βέλγιο θέλει η Κομισιόν να σταματήσει αυτό τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών’, σημείωσε η  Bruggeman προσθέτοντας πως η Κομισιόν οφείλει να κάνει την Ευρώπη μία περισσότερο κοινωνική ένωση.
Το ίδιο ζήτημα έχουν εγείρει κατά καιρούς ορισμένες εταιρείες από τη Γαλλία και την Ολλανδία και ειδικά αυτές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία.

Κριτική για το ζήτημα ασκείται επίσης και στο εσωτερικό της Γερμανίας, καθώς ο υπουργός Οικονομίας της Κάτω Σαξονίας, Olaf Lies, εξέφρασε τη στήριξή του στη βελγική καταγγελία.

Επίσης, ο βουλευτής του αριστερού κόμματος Linke, Thomas Haendel, σημείωσε πως οι μόνες χώρες της Ε.Ε. που δεν έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό είναι η Γερμανία και η Μάλτα.

Μιλώντας στο BBC, ο Haendel δήλωσε πως η καταγγελία του Βελγίου είναι πλήρως δικαιολογημένη.

‘Είναι πολύ άδικο καθώς η Γερμανία έχει τώρα πολύ υψηλή παραγωγικότητα, αλλά αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω αυτών των θέσεων εργασίας’ τόνισε ο βουλευτής. ‘Επιπλέον’, προσέθεσε, ‘το social dumping είναι κακό γιατί επηρεάζει αρνητικά τη στάση των εργαζομένων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση’.

Η ΕΕ δεν έχει τη δικαιοδοσία να θέσει έναν ενιαίο ευρωπαϊκό ελάχιστο μισθό και μέχρι τώρα έχει περιοριστεί σε συστάσεις προς τη Γερμανία να ‘αυξήσει τους μισθούς κατ’ αναλογία με την αυξημένη παραγωγικότητα’.




ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ KEIM.  ΘΑΝΟΣ ΕΥΘΥΜΕΡΟΣ



ΠΗΓΗ. 1. ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ 

              2. diethni 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου