ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 31 Μαΐου 2014

Σε νέο δάνειο και μέτρα επιμένει το ΔΝΤ

ΣΑΒΒΑΤΟ 31-5-2014

Να τσακίσουν ότι έχει απομείνει όρθιο στον τόπο και να φορτώσουν νέα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού απαιτούν οι διεθνείς τοκογλύφοι. 

Τα γεράκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ακονίζουν τα νύχια τους και ετοιμάζονται να σκυλεύουν για ακόμα μια φορά το πτώμα της κατεστραμμένης μας χώρας. Όχι! Τα μέτρα λιτότητας, ο πόνος και η δυστυχία που περνούν οι Έλληνες τα τελευταία τέσσερα χρόνια της εγκληματικής πολιτικής των μνημονίων, δεν αρκούν στους δανειστές. 

Αντίθετα απαιτούν την ολοκληρωτική παράδοση του τόπου, ζητώντας νέο δάνειο, μέτρα και απαρέγκλιτη τήρηση του τερατουργήματος που έφτιαξαν οι τροϊκανοί. 

Έτσι κατά τη χθεσινή παρουσίαση της έκθεσης του Πόουλ Τόμσεν, το Ταμείο που ενέκρινε τη δόση των 3,41 δις ευρώ που εκκρεμούσε αποφάνθηκε ότι η χώρα μας χρειάζεται νέο δάνειο ύψους τουλάχιστον 20 δις ευρώ και μέτρα για να κλείσει το κενό που υπάρχει για το Β’ εξάμηνο του 2015. 

Όπως λένε, λόγω του υψηλού επιτοκίου, η Ελλάδα δεν μπορεί να καλύψει τις τρύπες που υπάρχουν γιατί δεν τη συμφέρει να δανειστεί από τις αγορές.

Έτσι αφού εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το «πρόγραμμα», ζητούν να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τη συνέχιση της φοροληστρικής πολιτικής. 

Μάλιστα το ΔΝΤ, δεν δέχεται να απαγκιστρωθούν τα 11 δις ευρώ που υπάρχουν στο ΤΧΣ, ως μαξιλαράκι ασφαλείας προκειμένου να δοθούν για την κάλυψη των αναγκών της χώρας. Τις επόμενες μέρες δε, αναμένεται να κάνουν γνωστές τις απαιτήσεις τους για το συνολικό ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Ο ίδιος ο Τόμσεν, είχε εκφράσει σφοδρότατες επιφυλάξεις, σε βαθμό που παραλίγο να τινάξει στον αέρα τη διαπραγμάτευση, για τα χρήματα που θα πρέπει να πάρουν οι τράπεζες από την ανακεφαλαιοποίηση. 

Τότε η ΤτΕ, είχε ανακοινώσει ποσό λίγο πιο πάνω από τα 6 δις, ενώ το ΔΝΤ, έκανε λόγο για 22. Εφόσον οι αντιρρήσεις αυτές, εκφραστούν και επίσημα, τότε η χώρα μας θα πρέπει να ψάξει να βρει 13 δις ευρώ επιπλέον για να καλύψει τις τρύπες. 

Οι δε αντιστάσεις των ξένων σε άμεσα μέτρα «ανακούφισης» που ζητούν πολλοί στην Ελλάδα από την επομένη κιόλας των ευρωεκλογών, γίνονται μεγαλύτερες αν υπολογίσει κανείς ότι στην Γαλλία και όλες σχεδόν τις πλούσιες χώρες της Ευρώπης ενισχύθηκαν κόμματα και παρατάξεις που ζητούν να μην πληρώνουν άλλο πια οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι για τα χρέη της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση τα πάντα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στη διαπραγμάτευση του Φθινοπώρου που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στο ΦΠΑ αλλά και την περαιτέρω ελαστικοποίηση στην αγορά εργασίας. 

Το ΔΝΤ φέρεται να έχει θέσει σαν στόχο να εγείρει ξανά το ζήτημα του κατώτατου μισθού, υποστηρίζοντας πως εφόσον έχουν διατηρηθεί ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ο κατώτατος μισθός είναι 684 ευρώ και όχι 586 ευρώ στη χώρα μας! 

Αξίζει να επισημανθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε για την εκταμίευση της δόσης. 
Σε αυτή όμως αναφέρονταν μόνο τα επιφανειακά καλά λόγια για τις μεταρρυθμίσεις και την ανάγκη «απελευθέρωσης» των αγορών υπηρεσιών και ενέργειας.


ΠΗΓΗ. kontranews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου