ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Ολυμπιακός ή COSCO;

ΤΡΙΤΗ 22-4-2014


Τη Μ. Τρίτη το μεσημέρι, σε μια κοινωνική εκδήλωση, ένας κατά κανόνα καλά πληροφορημένος δημοσιογράφος, μετέφερε σε μια πολιτικο - δημοσιογραφική παρέα την «πληροφορία» ότι η COSCO σχεδιάζει να αγοράσει τον Ολυμπιακό Πειραιώς. 
Η είδηση δεν ευσταθεί. Διότι, ουσιαστικά, o Ολυμπιακός είναι COSCO.
Μια αλυσίδα εταιρειών και θυγατρικών τους αποκαλύπτει την επιχειρηματική διαδρομή που οδηγεί από την προβλήτα Ι του ΟΛΠ στο Πέραμα, την οποία διαχειρίζεται η θυγατρική της COSCO, PCT, μέχρι την οδό Ιάσωνος, πίσω από τον Άγιο Νικόλαο στο λιμάνι του Πειραιά, όπου βρίσκεται η έδρα των επιχειρήσεων Μαρινάκη, κι από εκεί στο Γήπεδο Καραϊσκάκης και τον Ολυμπιακό.

Πέρα από όσα κατά καιρούς συζητούνται για τις σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με την οικογένεια Μαρινάκη ιστορικά, είναι γνωστές (και μη κατακριτέες) στο λιμάνι οι επαγγελματικές σχέσεις του Ισίδωρου Κούβελου, συζύγου της Ντόρας Μπακογιάννη με τον κουμπάρο του και πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός Ευ. Μαρινάκη. 

Σε βαθμό ώστε καλά πληροφορημένες πηγές αμφισβητούν ότι κατά καιρούς εμφανίζονται «νέφη» στις σχέσεις αυτές, όπως υποστηρίζουν κάποιοι στον Πειραιά. «Σε στρατηγικής φύσεως θέματα η ομάδα πάντα είναι ενωμένη» λέει στην «Αυγή» ισχυρός «παίκτης» του λιμανιού. «Και στο ντέρμπι του Δήμου Πειραιά (η ομάδα) είναι μια γροθιά» προσθέτει ο ίδιος παράγοντας.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να εμφανίζεται πλέον ως «όχημα» για την κατάληψη του δήμου και του λιμανιού του Πειραιά (με όλες τις μπίζνες που αυτό μπορεί να σημαίνει), αλλά η ίδια η επιχειρηματική σύνθεση, που βρίσκεται πίσω από τον «Θρύλο», έχει προ πολλού συνδέσει την πορεία των κερδών της με τον κινεζικό κολοσσό.

Είναι γνωστές και έχουν καταγγελθεί οι «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις που επικρατούν στον Σ.ΕΜΠΟ., στην προβλήτα που διαχειρίζεται η COSCO. Σχεδόν όλοι οι λιμενεργάτες εκεί δεν κάνουν πάνω από δέκα μεροκάματα τον μήνα και το εργατικό προσωπικό συνεχώς «ανακυκλώνεται» μέσα από μια δεξαμενή λιμενεργατών που δέχονται τη σκληρή αυτή πραγματικότητα και την οποία διαχειρίζεται ως υπεργολάβος μία συγκεκριμένη εταιρεία.

Οι εργασιακές σχέσεις είναι όμως μία μόνο από τις υπεργολαβίες της εταιρείας. Επί της ουσίας όλη η λειτουργία της PCT, της θυγατρικής της COSCO στον Πειραιά, περνάει μέσα από την εταιρεία «Διακίνησις», στην οποία φέρεται να συμμετέχει με ένα πολύ σημαντικό ποσοστό ο Ισίδωρος Κούβελος. Η εταιρεία «Διακίνησις», που έχει το «operation» της προβλήτας, όπως λένε στο λιμάνι, φέρεται πάντως με τη σειρά της να είναι θυγατρική της εταιρείας ΕΛΓΕΚΑ (όπου συμπτωματικά ως μεγαλομέτοχος εμφανιζόταν μακρινός εξ αγχιστείας συγγενής Μητσοτάκη).

Ο (Πανιώνιος ως φίλαθλος) Ισ. Κούβελος έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, αναλάβει ενεργό ρόλο στην προεκλογική καμπάνια του συνδυασμού Μαρινάκη - Μώραλη. Προφανώς τα «ολυμπιακά αισθήματα» και η «αγάπη για τον Πειραιά» έχουν κάτι σαν το χρώμα του χρήματος. Ή μάλλον δεν έχουν χρώμα. Άλλωστε η Ναυτιλία και το σχετικό ελληνικό «θαύμα όπως έλεγαν οι πρωτεργάτες του και επαναλαμβάνουν οι σημερινοί εκπρόσωποι του χώρου, δεν γνωρίζει σύνορα. Ούτε «σημαίες». Ίσως μόνο «ευκαιρίας».

«Κουμπωμένοι» οι εφοπλιστές με Μαρινάκη

Ποιοι «μεγάλοι» εφοπλιστές ήταν έξαλλοι με την επιλογή Μαρινάκη να εμπλακεί στα δημοτικά πράγματα του Πειραιά; 
Σε συνάντηση σε πολυτελές γωνιακό διαμέρισμα στο Πασαλιμάνι (Μαχάωνος και Μουτσοπούλου), πριν από λίγες μέρες, πάνω ακριβώς από την ιστορική Λέσχη του Ολυμπιακού και με θέα απέναντι στα γραφεία της ΠΑΕ στη πλ. Αλεξάνδρας, ακούστηκε ο ένας εκ των δύο αδελφών, που συγκροτεί ένα πανίσχυρο εφοπλιστικό δίδυμο με παρέμβαση στα πολιτιστικά πράγματα του Πειραιά εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, να αποδοκιμάζει την επιλογή του προέδρου του Ολυμπιακού.

«Μια επιχειρηματική πρωτοβουλία που θα περνούσε στα 'ψιλά' τώρα θα γίνεται πρωτοσέλιδο» έλεγε εξηγώντας γιατί τα παλιά εφοπλιστικά «τζάκια» προτιμούσαν να κάνουν μπίζνες και να βγάζουν (πάρα πολλά) λεφτά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.



ΠΗΓΗ. Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου