ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;

ΣΑΒΒΑΤΟ 26-4-2014



Η ανθρώπινη καρδιά έχει τέσσερις κοιλότητες: δύο κόλπους (δεξιός και αριστερός) και δύο κοιλίες (δεξιά και αριστερή). Σε φυσιολογικές συνθήκες, σε κάθε καρδιακό χτύπο, αρχικά συσπώνται οι κόλποι κι ακολουθούν στη συνέχεια οι κοιλίες. Στην κολπική μαρμαρυγή οι κόλποι συσπώνται με εντελώς ακανόνιστο και πολύ γρήγορο ρυθμό με αποτέλεσμα κι οι κοιλίες να ακολουθούν με άρρυθμες συσπάσεις.

Η συχνότερη μορφή αρρυθμίας

Η κολπική μαρμαρυγή είναι η συχνότερη αρρυθμία.

Πώς συμβαίνει η αρρυθμία;

Οι αρρυθμίες προκαλούνται από μια διαταραχή στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς.
Τα τοιχώματα των κόλπων και των κοιλιών αποτελούνται 100% από καθαρό μυ. Η καρδιακή συστολή προκαλείται από την σύσπαση αυτών των μυών. Όταν ο μυς συσπάται οι κοιλότητες συμπιέζονται κλειστές και εξωθούν το αίμα που βρίσκεται μέσα τους.

Το ερέθισμα για την καρδιακή σύσπαση ξεκινά στον φλεβόκομβο (μια μικρή ομάδα μυοκυττάρων στον δεξιό κόλπο). Αυτός είναι ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς. Στέλνει ηλεκτρικές ώσεις στον  κολποκοιλιακό κόμβο που βρίσκεται ανάμεσα στους κόλπους και τις κοιλίες. Ο κολποκοιλιακός κόμβος καθορίζει πότε θα συσπαστούν οι κοιλίες.

Όταν ο κολποκοιλιακός κόμβος δέχεται πάρα πολλά ερεθίσματα- πάνω από όσα μπορεί  να μεταδώσει- εμφανίζεται κολπική μαρμαρυγή.  Ο ασθενής με κολπική μαρμαρυγή έχει γρήγορο και άρρυθμο σφυγμό.

Απλά στην κολπική μαρμαρυγή οι συσπάσεις των δύο πάνω κοιλοτήτων τις καρδιά δεν συγχρονίζονται με τις συσπάσεις των δύο κάτω κοιλοτήτων. Η κολπική μαρμαρυγή είναι γρήγορη και άρρυθμη καρδιακή συχνότητα. Συχνά προκαλεί κακή κυκλοφορία στο σώμα.

Επιπολασμός κολπικής μαρμαρυγής σε Η.Π.Α και Ευρώπη

Η κολπική μαρμαρυγή σήμερα επηρεάζει σχεδόν 7 εκατομμύρια  άτομα στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη. Ο επιπολασμός αναμένετε να διπλασιαστεί στα επόμενα 40 χρόνια.

Οι τρεις τύποι κολπικής μαρμαρυγής

·       Παροξυντική κολπική μαρμαρυγή- τα ακανόνιστα ηλεκτρικά ερεθίσματα και  η επιταχυνόμενη καρδιακή συχνότητα ξεκινούν ξαφνικά και σταματούν αυτόματα. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν ήπια ή σοβαρά συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά, ή να διαρκέσουν για ώρες ή ακόμα και μέρες.

·       Εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή- σε αυτήν την περίπτωση η κολπική μαρμαρυγή σταματά μόνο όταν ο ασθενής λάβει φαρμακευτική αγωγή.

·       Χρόνια εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή- παλαιότερα αποκαλείται χρόνια κολπική μαρμαρυγή. Ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός του ασθενούς δεν μπορεί να επανέλθει με τις συνήθεις θεραπείες. 
Η παροξυντική και η εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή μπορεί να συμβούν ολοένα και συχνότερα και τελικά να μεταπέσουν σε χρονία εμμένουσα κολπική μαρμαρυγή.

Τι είναι η οξείας έναρξης κολπική μαρμαρυγή;

Αυτή είναι η κολπική μαρμαρυγή που ξεκινά ξαφνικά, ή εμφανίζει επιδείνωση των συμπτωμάτων της. Μπορεί να είναι μια προσφάτου ενάρξεως κολπική μαρμαρυγή (AF)- συμβαίνει για πρώτη φορά – ή μπορεί ο άρρωστος να έχει εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή και παλαιότερα. Η οξείας έναρξης κολπική μαρμαρυγή μπορεί να συμβεί σε άτομα με εμμένουσα είτε παροξυντική AF, και σε αυτούς που ήδη λαμβάνουν θεραπεία για AF, καθώς και σε ασθενείς χωρίς θεραπεία. Κάποιοι ασθενείς με οξεία AF και πιθανά επικίνδυνα συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία.

Τι είναι η μετεγχειρητική κολπική μαρμαρυγή;

Είναι ένας τύπος AF που μπορεί να εμφανιστεί μετά από επέμβαση. Γενικά, σταματά μόνη της. Μερικές φορές ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί θεραπεία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής;

Ταχύς καρδιακός σφυγμός- συνήθως πάνω από 140 σφυγμοί ανά λεπτό. Ο ασθενής μπορεί να μετρήσει τον σφυγμό του τοποθετώντας ένα δάκτυλο στον καρπό ή τον λαιμό.

Τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα είναι επίσης πιθανό να εμφανιστούν. Κάποια από αυτά τα σημεία είναι παρόμοια με αυτά που παρουσιάζουμε όταν αυξάνεται ο σφυγμός μας από την έντονη φυσική άσκηση:

·       Ζάλη

·       Σκοτοδίνη

·       Σύγχυση

·       Αίσθημα παλμών- ταχεία, δυσάρεστη αίσθηση στο θώρακα. Φτερούγισμα στον θώρακα.

·       Λαχάνιασμα

·       Αδυναμία

·       Θωρακικό άλγος στην άσκηση

·       Στηθάγχη – θωρακικό άλγος ή δυσφορία που εμφανίζεται όταν η καρδιά δεν αιματώνεται σωστά. Η στηθάγχη είναι πιθανότερο να εμφανιστεί όταν οι καρδιακοί σφυγμοί είναι πάρα πολύ γρήγοροι και η καρδιά πιέζεται ιδιαίτερα.

·       Υπόταση –χαμηλή αρτηριακή πίεση

·       Διαταραχές του μυοκαρδίου

Κάποια άτομα έχουν κολπική μαρμαρυγή χωρίς να εμφανίζουν σημεία ή συμπτώματα και η νόσος ανιχνεύεται σε εξέταση ρουτίνας ή μετά από κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα.

Ποια είναι τα αίτια της κολπική μαρμαρυγής;

Η κολπική μαρμαρυγή σχετίζεται στενά με την ηλικία. Όσο μεγαλώνουμε τόσο μεγαλύτερος γίνεται ο κίνδυνος εμφάνισής της. Εξαιρετικά σπάνια εμφανίζεται σε νεότερους ασθενείς, χωρίς υποκείμενο καρδιολογικό νόσημα. Οι ειδικοί λένε ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν εντοπίζεται ποτέ το αίτιο της κολπικής μαρμαρυγής.

Παρακάτω παρουσιάζεται ένας κατάλογος με τα συχνότερα αίτια:

·       Υπέρταση- αυξημένη αρτηριακή πίεση

·       Στεφανιαία αρτηριακή νόσος- γνωστή και ως στεφανιαία νόσος. Πλάκες σχηματίζονται μέσα στις στεφανιαίες αρτηρίες. Αυτές οι αρτηρίες τροφοδοτούν το μυοκάρδιο με αίμα εμπλουτισμένο με οξυγόνο.

·       Συγγενείς καρδιοπάθειες- προβλήματα με την δομή της καρδιάς που υπάρχουν από την γέννηση του ασθενούς. Αυτό περιλαμβάνει δυσπλασίες των εσωτερικών τοιχωμάτων της καρδιάς, των βαλβίδων ή των αιμοφόρων αγγείων που μεταφέρουν αίμα από και προς την καρδιά. Οι συγγενείς ανωμαλίες τροποποιούν την φυσιολογική ροή του αίματος στην καρδιά.

·       Νόσοι της μιτροειδούς βαλβίδας- η ανώμαλη διαρροή αίματος από την μιτροειδή βαλβίδα, από την αριστερά κοιλία στον αριστερό κόλπο της καρδιάς.

·       Μυοκαρδιοπάθεια  -σοβαρή νόσος όπου το μυοκάρδιο φλεγμαίνει ή δεν λειτουργεί όσο καλά θα έπρεπε.

·       Περικαρδίτιδα –φλεγμονή του περικάρδιου- το προστατευτικό κάλυμμα που περιβάλει την καρδιά.

·       Προηγηθήσα καρδιοχειρουργική επέμβαση –σημαντικά αυξημένος αριθμός τω ασθενών με καρδιοχειρουργική επέμβαση, εμφανίζουν κολπική μαρμαρυγή, σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους.

·       Υπερθυρεοειδισμός – ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί.

·       Υπνική άπνοια – κοινή νόσος όπου ο ασθενής κάνει μια ή περισσότερες παύσεις στην αναπνοή, ή αναπνέει ρηχά κατά την διάρκεια του ύπνου. Η αποφρακτική υπνική άπνοια συχνά προκαλεί αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση), που με την σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων ή εγκεφαλικού.

·       Κατάχρηση αλκοόλ- συστηματική ,υπερβολική, μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται στενά με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής. Μελέτη που διεξήχθει από επιστήμονες του Beth Israel Deaconess Medical Center έδειξε ότι ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής ήταν μέχρι και 45% υψηλότερος σε βαρύς πότες σε σχέση με όσους απείχαν από την κατανάλωση αλκοόλ.

·       Κάπνισμα –το κάπνισμα έχει συνδεθεί με πολλά καρδιολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής.

·       Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης- αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολλούς καφέδες, ενεργειακά ποτά, και/ή αναψυκτικά. Πολλά αναψυκτικά περιέχουν καφεΐνη.

·       Κολπικός πτερυγισμός – είναι παρόμοια με τη κολπική μαρμαρυγή, όμως οι ανώμαλοι καρδιακοί ρυθμοί είναι λιγότερο χαοτικοί και είναι καλύτερα οργανωμένοι από ότι στην κολπική μαρμαρυγή. Κολπικός πτερυγισμός  μπορεί να μεταπέσει σε κολπική μαρμαρυγή.

·       Πολλοί τύποι θωρακικών λοιμώξεων και νοσημάτων:

1.     Πνευμονία

2.      Καρκίνος του πνεύμονος

3.     Εμφύσημα

4.     Θωρακικές λοιμώξεις

5.     Πνευμονική εμβολή

6.     Δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα

Πώς διαγιγνώσκεται η κολπική μαρμαρυγή;

Ψηλαφώντας τον σφυγμό, ο επαγγελματίας υγείας μπορεί να συλλέξει αρκετά στοιχεία για να υποπτευθεί κολπική μαρμαρυγή. Όμως, για να είμαστε απολύτως σίγουροι ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε πλήρη ιατρικό έλεγχο. Αυτός μπορεί να περιλαμβάνει:

Η.Κ.Γ. (Ηλεκτροκαρδιογράφημα)

Ηλεκτρόδια συνδέονται στο δέρμα του ασθενούς για να μετρηθούν οι ηλεκτρικές διεγέρσεις της καρδιάς. Οι διεγέρσεις καταγράφονται σαν κύματα και απεικονίζονται σε οθόνη (ή εκτυπώνονται).

Η εξέταση αυτή δείχνει επίσης και τυχόν καρδιοπάθειες που μπορεί να συνέβαλλαν στην κολπική μαρμαρυγή. Οι ακανόνιστοι καρδιακοί σφυγμοί είναι γενικά εμφανείς αμέσως.

Holter ρυθμού

Ο/η ασθενής φορά μια φορητή συσκευή που καταγράφει τους καρδιακούς σφυγμούς του/της. Φοριέται κάτω από τα ρούχα και καταγράφει πληροφορίες για την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς ενώ ο ασθενής συνεχίζει τις συνηθισμένες δραστηριότητές του για μια ή δύο μέρες. Μπορεί να έχει έναν διακόπτη που μπορεί να πιεστεί εάν ο ασθενής αισθανθεί συμπτώματα – και ο ιατρός μπορεί να δει τι καρδιακό ρυθμό είχε εκείνη την στιγμή.

Καταγραφέας συμβάντων

Η συσκευή είναι παρόμοια με holter, αλλά δεν καταγράφει όλους τους παλμούς. Υπάρχουν δύο τύποι:

·       Ένας χρησιμοποιεί το τηλέφωνο για να μεταδίδει σήμα από τον καταγραφέα ενώ ο ασθενής έχει συμπτώματα.

·       Ο άλλος φοριέται συνέχεια για μεγάλο χρονικό διάστημα ,κάποιες φορές  μέχρι και έναν μήνα (πρέπει να αφαιρείται όταν ο ασθενής λούζεται).

Η συσκευή αυτή είναι πολύ καλή στη διάγνωση διαταραχών ρυθμού που συμβαίνουν τυχαία.

Υπερηχογράφημα

Είναι ένας τύπος εξέτασης υπερήχων που χρησιμοποιεί υψίσυχνα ηχητικά κύματα που αποστέλλονται από την κεφαλή – μια συσκευή σαν ραβδί που ακουμπά στον θώρακα. Η κεφαλή συλλέγει την ηχώ των ηχητικών κυμάτων όπως αντανακλώνται από διάφορα τμήματα της καρδιάς του ασθενούς.

Τα δεδομένα παρουσιάζονται σε ένα μόνιτορ όπου ο ιατρός μπορεί να δει πως κινείται η καρδιά.

Η εξέταση αυτή βοηθά τον ιατρό να εντοπίσει τυχόν υποκείμενη δομική καρδιοπάθεια.

Αιματολογικές εξετάσεις

Αυτές βοηθούν να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα του θυρεοειδούς, ή άλλες διαταραχές χημικών ουσιών που θα μπορούσαν να ευθύνονται για την κολπική μαρμαρυγή του ασθενούς.

Οι αιματολογικές εξετάσεις μπορούν επίσης να αποκαλύψουν εάν ο ασθενής έχει αναιμία, η προβλήματα με την νεφρική λειτουργία του, κάτι που θα περιέπλεκε την κολπική μαρμαρυγή.

Επίσης εξετάζονται οι ηλεκτρολύτες ορού για να μετρηθούν τα επίπεδα νατρίου και καλίου.

Ακτινογραφία θώρακος

Η απεικόνιση βοηθά τον ιατρό να ελέγξει την κατάσταση των πνευμόνων και της καρδιάς του ασθενούς. Η ακτινογραφία θώρακος μπορεί επίσης να βοηθήσει τον ιατρό να εντοπίσει τυχόν συγγενείς καρδιοπάθειες.

Και άλλα νοσήματα που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί επίσης να διαγνωστούν.

Δοκιμασία ανάκλισης (Tilt- test)

Εάν ο ασθενής έχει προλιποθυμικά επεισόδια, ζάλη ή σκοτοδίνες, και ούτε το Η.Κ.Γ ούτε το Holter καταγράψουνε αρρυθμίες, τότε μπορεί να γίνει δοκιμασία ανάκλισης. Με αυτήν καταγράφεται η πίεση, η καρδιακή συχνότητα και ο καρδιακός ρυθμός του ασθενούς ενώ αυτός/ή μετακινείτε από ξαπλωτή σε όρθια θέση.

Τα αντανακλαστικά του υγιούς ασθενούς μεταβάλλουν την καρδιακή συχνότητα και την αρτηριακή πίεση του ασθενούς όταν αυτός μετακινείται στην όρθια θέση- ώστε ο εγκέφαλος να αιματώνεται επαρκώς.

Εάν τα αντανακλαστικά είναι ανεπαρκή, εξηγούνται ο ζαλάδες κ.λ.π.

Ηλεκτροφυσιολογική μελέτη (ή Η.Φ.Μ.)

Είναι μια επεμβατική , σχετικά ανώδυνη, μη χειρουργική εξέταση που μπορεί να καθορίσει το είδος της αρρυθμίας, από πού προέρχεται, και την πιθανή απάντηση στην θεραπεία.

Η εξέταση διενεργείται στο ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο, από ειδικό αρρυθμιολόγο, και κατά την διάρκειά της είναι δυνατόν να προκληθούν σοβαρές αρρυθμίες σε ελεγχόμενο περιβάλλον. Κατά την διάρκεια της Η.Φ.Μ.:

·       Στον ασθενή χορηγείται τοπική αναισθησία

·       Μετά την αρχική παρακέντηση ένα θηκάρι τοποθετείται στο αιμοφόρο αγγείο

·       Ένας καθετήρας προωθείται μέσω του θηκαριού και ανεβαίνει στο αιμοφόρο αγγείο, διασχίζοντας το σώμα και φτάνει στις δεξιές καρδιακές κοιλότητες.

·       Ο αρρυθμιολόγος /ηλεκτροφυσιολόγος μπορεί να παρακολουθήσει τον καθετήρα να κινείται στο σώμα σε μια οθόνη.

·       Όταν φτάσει στην καρδιά ο καθετήρας διεγείρει την καρδιά και καταγράφει όπου ξεκινούν παθολογικά ερεθίσματα, την ταχύτητά τους και ποια φυσιολογικά δίκτυα αγωγής παρακάμπτουν.

·       Χορηγούνται φάρμακα ώστε να εξακριβωθεί εάν μπορούν να σταματήσουν την αρρυθμία.

·       Ο καθετήρας και το θηκάρι αφαιρούνται, και το σημείο παρακέντησης συγκλείεται είτε με την άσκηση πίεσης ή με ράμματα.

Θεραπεία κολπικής μαρμαρυγής

Υπάρχει μεγάλο εύρος διαθέσιμων θεραπειών για την κολπική μαρμαρυγή. Κάποιοι ασθενείς μπορούν να αντιμετωπισθούν εξολοκλήρου από τον προσωπικό ιατρό τους (γενικό ιατρό, ιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης), ενώ κάποιοι άλλοι μπορεί να χρειάζονται ειδικό καρδιολόγο. Ο καθορισμός του είδους της θεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο μέρος από το αίτιο της κολπική μαρμαρυγής.

Κάποιες φορές το μόνο που χρειάζεται είναι η θεραπεία του αιτίου, όπως ας πούμε στην περίπτωση υπερλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα (υπερθυρεοειδισμού)-  εάν θεραπευθεί ο θυρεοειδής, τότε λύνεται και το πρόβλημα της κολπικής μαρμαρυγής. Κάποιες φορές δεν ανευρίσκεται υποκείμενο νόσημα και ο ιατρός θα πρέπει να δοκιμάσει διάφορα θεραπευτικά σχήματα προτού καταλήξει στο κατάλληλο για τον ασθενή.

Φάρμακα που ελέγχουν την κολπική μαρμαρυγή (αντιαρρυθμικά)

Ο έλεγχος της κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να προσεγγισθεί με δύο τρόπους:

·       Μπορεί να αποκατασταθεί φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός

·       η συχνότητα των σφυγμών μπορεί να ελεγχθεί

Τα διαθέσιμα φάρμακα μπορούν να κάνουν ένα από τα παρακάτω:

·       να αποκαταστήσουν τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό

·       να ελέγξουν την καρδιακή συχνότητα

·       και να αποκαταστήσουν τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό και να ελέγξουν την καρδιακή συχνότητα.

Ποιο αντιαρρυθμικό φάρμακο θα επιλεγεί εξαρτάται από:

·       τον τύπο της κολπικής μαρμαρυγής

·       άλλα νοσήματα που μπορεί να έχει ο ασθενής

·       παρενέργειες του φαρμάκου που έχει επιλεχθεί

·       πόσο καλά ανταποκρίνεται η κολπική μαρμαρυγή του ασθενούς στην θεραπεία

Κάποιες φορές ο ασθενείς χρειάζεται να πάρει περισσότερα από ένα αντιαρρυθμικά φάρμακα.

Η αποκατάσταση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού- ο ιατρός ξεκινά με την χορήγηση β-αποκλειστών. Παραδείγματα β-αποκλειστών είναι η ατενολόλη, η βισοπρολόλη ή η σοταλόλη. Εάν δεν λειτουργήσουν ή εάν οι παρενέργειές τους είναι ιδιαίτερα έντονες, ο ιατρός μπορεί να δοκιμάσει την φλεκαϊνίδη ή την αμιωδαρώνη.

Ελέγχοντας την συχνότητα του σφυγμού- ο στόχος είναι να πέσει η καρδιακή συχνότητα κάτω από 90 σφύξεις το λεπτό. Σε κάποιες περιπτώσεις ο στόχος είναι το μέγιστο 110 σφύξεις το λεπτό. Ο ιατρός μπορεί πρώτα να δοκιμάσει έναν β- αποκλειστή , ή έναν αναστολέα διαύλων ασβεστίου, όπως η βεραπαμίλη ή η διλτιαζέμη. Ένα από αυτά τα φάρμακα μπορεί να χορηγηθεί μαζί με δακτυλίτιδα, ή αμιωδαρώνη για να ελέγξουν περεταίρω την καρδιακή συχνότητα.

Το Αμερικανικό FDA έχει χορηγήσει άδεια στο Multaq(dronedarone) που βοηθά στην διατήρηση φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού σε ασθενείς με ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής ή πτερυγισμού (διαταραχές καρδιακού ρυθμού). Το φάρμακο πήρε έγκριση για χρήση σε ασθενείς που έχουν επανέλθει σε φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό ή που θα υποβληθούν σε φαρμακευτική ή ηλεκτρική ανάταξη ε φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό. Η ετικέτα του φαρμάκου θα περιέχει σαφώς περιεγραμμένη προειδοποίηση- το σοβαρότερο είδος προειδοποίησης από το FDA,  ότι το φάρμακο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια. Σε πολυεθνική κλινική μελέτη με πάνω από 4.600 ασθενείς το Multaq μείωσε τις καρδιαγγειακές νοσηλείες ή θάνατο από κάθε αίτιο κατά 24%, σε σχέση με φάρμακο χωρίς δραστική ουσία (placebo).

Παρενέργειες των αντιαρρυθμικών:

·       Β- αποκλειστές-καταβολή, ψυχρά χέρια και πόδια, υπόταση (χαμηλή αρτηριακή πίεση), στυτική δυσλειτουργία (ανδρική ανικανότητα) και εφιάλτες.

·       Φλεκαινίδη- έμετοι, ναυτία, αρρυθμιολογικά προβλήματα

·        Αμιωδαρώνη –φωτοευαισθησία του δέρματος, πνευμονολογικά προβλήματα, αλλαγές στην ηπατική λειτουργία, αλλαγές στην θυρεοειδική λειτουργία εναποθέσεις στα μάτια (αναστρέψιμες με την διακοπή της χορήγησης)

·       Βεραπαμίλη- υπόταση (χαμηλή αρτηριακή πίεση), καρδιακή ανεπάρκεια, οιδήματα αστραγάλων, δυσκοιλιότητα

·       Multaq- διάρροια, ναυτία, έμετοι, εξάντληση και αδυναμία.

Φάρμακα για την πρόληψη εγκεφαλικού

Οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων στις καρδιακές κοιλότητες που μπορεί να περάσουν στην αιματική κυκλοφορία και να προκαλέσουν εγκεφαλικό. Ο ιατρός θα καθορίσει εάν ο ασθενής είναι υψηλού , μετρίου ή χαμηλού κινδύνου εμφάνισης εγκεφαλικού και μετά θα αποφασίσει εάν θα χορηγήσει φάρμακα και ποια.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την ηλικία του ασθενούς, εάν έχει προηγούμενο ιστορικό εγκεφαλικού, θρομβώσεων προβλημάτων των καρδιακών βαλβίδων, υπέρταση, διαβήτη ή καρδιοπάθειας. Εάν κριθεί ότι απαιτείται θεραπεία, ο ιατρός θα χορηγήσει ασπιρίνη ή βαρφαρίνη.

·       Βαρφαρίνη – για ασθενείς με είτε υψηλό είτε μέτριο κίνδυνο εγκεφαλικού. Η βαρφαρίνη δυσκολεύει την πήξη του αίματος. Αν και η βαρφαρίνη αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας, χορηγείται σε ασθενείς με μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού από ότι αιμορραγίας. Οι ασθενείς πρέπει να κάνουν τακτικά αιματολογικές εξετάσεις – μερικές φορές ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων οι δόσεις της βαρφαρίνης πρέπει να τροποποιούνται.

Είναι σημαντικό ο ασθενής να λαμβάνει την βαρφαρίνη σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού του. Αφού η βαρφαρίνη μπορεί να έχει επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις με πολλά φάρμακα, είναι σημαντικό κάθε φορά που ο ασθενής θα ξεκινήσει κάποιο καινούργιο συνταγοραφόμενο ή μη φάρμακο να ελέγχει τις πιθανές αλληλεπιδράσεις του με την βαρφαρίνη με τον ιατρό του. Ένας επαγγελματίας φαρμακοποιός θα γνωρίζει ποια φάρμακα αλληλοεπιδρούν με την βαρφαρίνη. Ακόμα και το αλκοόλ και ο χυμός κράνμπερυ μπορεί να επηρεάσει την βαρφαρίνη.



·       Ασπιρίνη – για ασθενείς με χαμηλό κίνδυνο εγκεφαλικού. Επίσης , για ασθενείς που δεν μπορούν να πάρουν βαρφαρίνη. Η δόση  ασπιρίνης είναι χαμηλή και λαμβάνεται ημερησίως.

Άλλες θεραπείες

·       Καρδιοανάταξη /ηλεκτρική ανάταξη- στην καρδιά χορηγείται ένα ελεγχόμενο ηλεκτρικό σοκ. Ο στόχος είναι η επαναφορά του φυσιολογικού ρυθμού. Η καρδιοανάταξη χρησιμοποιείται όταν η κολπική μαρμαρυγή διαγιγνώσκεται νωρίς. Γίνεται σε νοσοκομείο. Οι ειδικοί λένε ότι η καρδιοανάταξη έχει ποσοστό επιτυχίας 90% σε ασθενείς που διαγιγνώσκονται νωρίς.

Όταν η κολπική μαρμαρυγή δεν διαγιγνώσκεται νωρίς- εάν έχει ξεκινήσει πριν από 2 μέρες – η καρδιοανάταξη ενέχει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων και εμβολισμού. Αυτοί οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν ένα αντιπηκτικό φάρμακο όπως η βαρφαρίνη για 3εβδομάδες πριν την καρδιοανάταξη και τουλάχιστον 4 εβδομάδες μετά. Αλλιώς ο ασθενής κινδυνεύει σοβαρά να πάθει εγκεφαλικό. Οι ασθενείς που κρίνονται αυξημένου κινδύνου υποτροπής κολπικής μαρμαρυγής πρέπει να συνεχίζουν την βαρφαρίνη.

·       Βηματοδότης – αυτή η συσκευή αντικαθιστά των κολποκοιλιακό κόμβο. Ο βηματοδότης είναι  μια μικρή συσκευή που τοποθετείται κάτω από το δέρμα στον θώρακα ή την κοιλιά για να βοηθήσει στον έλεγχο του ανώμαλου καρδιακού ρυθμού. Χρησιμοποιεί ηλεκτρικούς παλμούς για να κάνει την καρδιά να χτυπά φυσιολογικά.

Θρόμβοι και εγκεφαλικό

Μια από τις συνηθέστερες επιπλοκές της κολπικής μαρμαρυγής είναι ο σχηματισμός θρόμβων στην καρδιά. Καθώς το αίμα στις πάνω κοιλότητες τις καρδιάς (κόλποι) του ασθενούς στην κολπική μαρμαρυγή δεν ακολουθεί τον φυσιολογικό τρόπο εξώθησης και είναι ιδιαίτερα στροβιλώδης, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα σχηματισμού θρόμβων. Οι θρόμβοι μπορεί να φτάσουν στις κάτω κοιλότητες της καρδιάς (κοιλίες) και τελικά να καταλήξουν στους πνεύμονες ή την γενική κυκλοφορία. Θρόμβοι στην κυκλοφορία μπορεί

Ένας ασθενής με κολπική μαρμαρυγή έχει διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσει εγκεφαλικό σε σύγκριση με άλλος ανθρώπους. 5% των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή παθαίνουν εγκεφαλικό κάθε χρόνο. Ο κίνδυνος είναι τόσο μεγαλύτερος όσο πιο ηλικιωμένος είναι ο ασθενής. Οι ακόλουθοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού ακόμα περισσότερο σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή:

·       Υπέρταση

·       Διαβήτης

·       Καρδιακή ανεπάρκεια

·       Ιστορικό θρομβώσεων (εμβολισμός)

Τα εγκεφαλικά μπορεί να είναι σοβαρά και να προκαλούν παράλυση σε μέρος του σώματος, προβλήματα ομιλίας, ακόμα και θάνατο. Η αριστερά, δεξιά ή και οι δύο πλευρές του σώματος μπορεί να επηρεαστούν.

Καρδιακή ανεπάρκεια

Εάν η κολπική μαρμαρυγή δεν ελεγχθεί, είναι πιθανό να αδυνατήσει την καρδιά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια. Καρδιακή ανεπάρκεια έχουμε όταν η καρδιά δεν αντλεί το αίμα στο σώμα αποτελεσματικά ή σωστά.

Νόσος Alzheimer's

Υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στην κολπική μαρμαρυγή και την εμφάνιση νόσου του Alzheimer's σύμφωνα με ερευνητές στο Researchers at Intermountain Medical Center στο Σολτ Λέηκ Σίτυ.

Πρόληψη

Για να προληφθούν υποτροπές της κολπικής μαρμαρυγής:

·       Μη καταναλώνετε προϊόντα και ποτά με καφεΐνη (ή τουλάχιστον ελαττώστε τα πολύ).

·       Προσοχή με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως φάρμακα για το κρύωμα ου περιέχουν ψευδοεφεδρίνη και μπορεί να πυροδοτήσουν κολπική μαρμαρυγή.

·       Κάποια μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αλληλοεπιδρούν με τα αντιαρρυθμικά. Προσέξτε και συζητήστε το με τον φαρμακοποιό σας.

·       Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει αναφερθεί ότι μειώνουν τον επιπολασμό κάποιων καρδιακών αρρυθμιών.



ΠΗΓΗ. e-cardio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου