ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Τα καλύτερα καρναβάλια στον κόσμο

ΤΡΙΤΗ 25-2-2014


222222Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, το καρναβάλι και οι Απόκριες είναι η τελευταία ευκαιρία για γλέντι και χαρά πριν από την κατανυκτική περίοδο της σαρακοστής που θα μας πάει μέχρι το Πάσχα.

Στην πράξη, τα καρναβάλια ανά τον κόσμο έχουν μετατραπεί σε διεθνή φεστιβάλ με τα διασημότερα από αυτά να είναι το γεγονός της χρονιάς για τις πόλεις που τα φιλοξενούν και είναι ξακουστά σε όλο τον κόσμο.












Ρίο ντε Τζανέιρο

Rio-640x400

Το μεγαλύτερο και διασημότερο του κόσμου, υπολογίζεται ότι προσελκύει περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο. 
Στην αρχή ήταν υπόθεση των Πορτογάλων αποίκων και ήταν περισσότερο θρησκευτική γιορτή παρά γλέντι, αλλά μετά το 1900 άρχισαν να συμμετέχουν και οι ντόπιοι, οι οποίοι το άλλαξαν ολοκληρωτικά. 
Σήμερα κεντρικό του στοιχείο αποτελεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των σχολών σάμπα της πόλης. Η παρέλαση στο Σαμπαδρόμιο -σχεδιασμένο από τον Όσκαρ Νιμάγιερ- είναι το αποκορύφωμα των εορτασμών.


Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ
  New_Orleans-640x400

Η γαλλική καθολική παράδοση της πόλης ονομάζει το καρναβάλι Mardi Gras και το γιορτάζει με σχεδόν μια παρέλαση τη μέρα, πριν και ανήμερα της Fat Tuesday (Λιπαρή ή Χοντρή Τρίτη), η οποία ακολουθείται από την Τετάρτη της Στάχτης, όταν και ξεκινά η νηστεία της Σαρακοστής (είναι το αντίστοιχο της Ορθόδοξης Κυριακής της Αποκριάς και της Καθαρής Δευτέρας). 
Ο επισκέπτης παρακολουθεί τις παρελάσεις και μπορεί να συμμετάσχει -συνήθως με εισιτήριο- στις χοροεσπερίδες που γίνονται παντού στην πόλη.


Κολονία, Γερμανία
  A

Το μεγαλύτερο καρναβάλι στην Ευρώπη ξεκινά μία εβδομάδα πριν από την Τετάρτη της Στάχτης, όταν οι γυναίκες της πόλης ξεχύνονται στους δρόμους κραδαίνοντας ψαλίδια και κόβουν τις γραβάτες των ανδρών. Η μεγάλη παρέλαση γίνεται τη Δευτέρα (Rosenmontag) με όλους τους συμμετέχοντες να μοιράζουν εορταστικά φιλιά (bützjer) ο ένας στον άλλον.


Βενετία

A
 

Οι μορφές, που κινούνται σαν αερικά στους στενούς δρόμους ανάμεσα στα κανάλια και φορούν κοστούμια και μάσκες, είναι μια απόλαυση για τον επισκέπτη, καθώς συμπληρώνουν ιδανικά το συγκλονιστικό τοπίο της πόλης που όλες τις υπόλοιπες μέρες υποφέρει από την άκρατη τουριστική κίνηση.


Γκόα, Ινδία
  Goa

Ένα καρναβάλι με ινδικές πινελιές που διαρκεί τέσσερις μέρες και στο οποίο συμμετέχουν τόσο τα μέλη της πολυάριθμης χριστιανικής κοινότητας όσο και οι ινδουϊστές, με το ατμόσφαιρα να είναι κάτι ανάμεσα σε Ρίο και Μπόλιγουντ.


Tενερίφη, Κανάρια Νησιά
  Tenerife-640x400

Περισσότερο λατινοαμερικάνικο παρά ευρωπαϊκό, το καρναβάλι αυτό ονομαζόταν Winter Festival, όταν το είχε απαγορεύσει ο Φράνκο στη διάρκεια της δικτατορίας του. Από τις μεγάλες στιγμές του γλεντιού είναι το «θάψιμο της σαρδέλας», το οποίο σημαίνει και το τέλος των εορτασμών. 
Μέχρι τότε, όμως, τα πάρτι και οι εκδηλώσεις διαρκούν όλη νύχτα κάθε νύχτα.


Κεμπέκ, Καναδάς
  Canada-640x400

Κάπως απομακρυσμένο πια από τις κλασικές παραδόσεις, το Χειμωνιάτικο Καρναβάλι του Κεμπέκ περιλαμβάνει παιχνίδια στο χιόνι, παγοδρομίες, αγώνες με έλκηθρα που σέρνουν σκυλιά και παρελάσεις στους δρόμους της πόλης.


Μοντεβιδέο, Ουρουγουάη
  Mondevideo-640x400

Ένα ενδιαφέρον μείγμα νοτιοαμερικάνικης και αφρικανικής παράδοσης -πολλοί ντόπιοι είναι απόγονοι σκλάβων- και πολλά στοιχεία από το καρναβάλι του Ρίο, συνθέτουν ένα ιδιόρρυθμο αλλά και φοβερά ενδιαφέρον πολυήμερο πάρτι δρόμου. 
Στο Μουσείο Καρναβαλιού στην παλιά πόλη ο επισκέπτης βλέπει παλιά κοστούμια και άρματα από παρελάσεις περασμένων δεκαετιών.


Μπινς, Βέλγιο
  Belgium-640x400

Σε μια χώρα που σπάνια συμβαίνει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον, το καρναβάλι της κωμόπολης αυτής είναι στη λίστα της Unesco με τους καλύτερους παραδοσιακούς εορτασμούς. 
Αγάλματα αρλεκίνων και πιερότων βρίσκονται παντού, ενώ οι στολές των Gilles φοριούνται μόνο την Τρίτη πριν από τη Τετάρτη της Στάχτης και απαγορεύεται να βγουν από τα όρια της πόλης. Στην παρέλαση οι Gilles πετούν πορτοκάλια στους θεατές.


Μόσχα

V
 

Η «Εβδομάδα της Τηγανίτας» γιορτάζεται αμέσως πριν τη σαρακοστή και είναι αναπόσπαστο μέρος της σλαβικής χριστιανικής παράδοσης. Μασκαρέματα, παιχνίδια στο χιόνι, κάψιμο της Lady Maslenitsa (σύμβολο του σκοτεινού χειμώνα) και όλοι τρώνε τηγανίτες με χαβιάρι, σολομό, μανιτάρια και βούτυρο.


ΠΗΓΗ. 7imeres

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου