ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Η επιστολή για τους μετανάστες, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και υποψηφίου του ΚΕΑ για την προεδρία της Κομισιόν

ΔΕΥΤΕΡΑ 27-1-2014


Προς τον κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι
Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου


Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,

Η απώλεια της ζωής εκατοντάδων μεταναστών στις θάλασσες της Νότιας Ευρώπης συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. 
Μετά το δράμα στη Λαμπεντούζα, επτά παιδιά και τρεις μητέρες έχασαν με τραγικό τρόπο τη ζωή τους μόλις πριν από λίγες μέρες και στο Βόρειο Αιγαίο.
Ώς σήμερα οι πρωτοβουλίες που υπήρξαν από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού στις χώρες προέλευσης δεν είχαν καμία συνέχεια. Το Πρόγραμμα για τη Μεσογειακή Πολιτική υπήρξε αναποτελεσματικό και στην ουσία εγκαταλείφθηκε χωρίς να έχει επιτύχει κανέναν από τους στόχους του. 

Σίγουρα δεν επιτεύχθηκε ο στόχος της βοήθειας στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και τμήματος της Μέσης Ανατολής για να βελτιώσουν τις οικονομίες τους και να μειώσουν την ανεργία. Στόχος ο οποίος θα μείωνε τον αριθμό των πολιτών τους που καταφεύγουν στη μετανάστευση προς την Ε.Ε. με κάθε νόμιμο ή παράνομο τρόπο.
Επιπλέον οι πόλεμοι, που είναι μία ακόμη από τις κύριες αίτιες των μεταναστευτικών ροών, εντάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και αύξησαν αυτές τις ροές πολλαπλασιάζοντας τις ανθρώπινες τραγωδίες στη θάλασσα της Μεσογείου.

Σας θυμίζω ότι από το 1998 έως το 2013 τουλάχιστον 17.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να μεταναστεύσουν στην Ε.Ε. Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο υπάρχουν 214 εκατομμύρια μετανάστες. Δηλαδή το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού. 
Κατά συνέπεια δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι θα σταματήσουμε το μεταναστευτικό ρεύμα, εκείνους δηλαδή που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στις χώρες της Ε.Ε., χτίζοντας όλο και πιο ψηλούς τοίχους.
Καμία δύναμη Frontex και κανένας φράχτης δεν μπορεί να σταματήσει ένα φαινόμενο το οποίο έχει ως βάση την κρίση που επικρατεί στις χώρες από όπου φεύγουν αυτοί οι άνθρωποι. Ούτε θα το καταφέρουμε αυτό υιοθετώντας στον Νότο, κάτω από την πίεση των χωρών του Βορρά της Ε.Ε., όλο και πιο καταπιεστικές πολιτικές απέναντι στους μετανάστες.
Είναι ανάγκη, στο πλαίσιο αυτό, να υπάρξει άμεση επανεξέταση ολόκληρου του θεσμικού πλαισίου της Ε.Ε. για τη μετανάστευση και το άσυλο στην κατεύθυνση της διασφάλισης της προστασίας των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό έδαφος.

Είναι απολύτως αναγκαίο να σχεδιαστούν αμέσως αποτελεσματικά μέτρα για τη διάσωση των μεταναστών στις ανοιχτές θάλασσες, για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής στα σημεία εισόδου και την υιοθέτηση μιας νομικής διαδικασίας και ενός νέου νομικού πλαισίου, το όποιο θα ρυθμίζει αποτελεσματικά και δίκαια την πρόσβαση των μεταναστών σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. με δίκαιο και αναλογικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη, στο μέτρο του δυνατού, και τις δικές τους επιθυμίες.

Είναι υποκριτικό και ανήθικο να γίνονται μεγαλόστομες δηλώσεις από ηγέτες των επιμέρους θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., κάθε φορά που έχουμε τραγικά συμβάντα, δηλώσεις οι οποίες ξεχνιούνται αμέσως μετά την αποχώρηση των τηλεοπτικών συνεργείων από τους χώρους της τραγωδίας που επισκέπτονται αυτοί οι ηγέτες.
Οι φιλόδοξες διακηρύξεις, όταν δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένες πράξεις και δεν μετασχηματίζονται σε πολιτικές οι οποίες έχουν την αναγκαία χρηματοδότηση, γίνονται τροχοπέδη στην προσπάθεια των χωρών του Νότου της Ε.Ε. να αντιμετωπίσουν αυτό το τεράστιο ανθρωπιστικό πρόβλημα.
Πιστεύω ότι η Ευρώπη έχει ιστορικό καθήκον να διαμορφώσει άμεσα μια συνολική πολιτική για το μεταναστευτικό, η όποια θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα υπηρετεί τις ευρωπαϊκές άξιες.

Κύριε Πρόεδρε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,
Ύστερα από τα επαναλαμβανόμενα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στη Λαμπεντούζα και το Φαρμακονήσι, σας ζητώ να αναλάβετε αμέσως την πρωτοβουλία, κατά το άρθρο 15, παράγραφος 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη σύγκληση έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το συντομότερο δυνατόν, με αντικείμενο την αναθεώρηση του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 343/2003 (Δουβλίνο ΙΙ), σύμφωνα και με το άρθρο 80 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρμογή «των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών, μεταξύ άλλων και στο οικονομικό επίπεδο» στη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε.

Επίσης σας ζητώ η πρωτοβουλία σας να περιλάβει και την πρόβλεψη για επείγουσα διάθεση κονδυλίων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος, που επιδεινώνεται διαρκώς, στο πλαίσιο της ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.

Με τιμή,
Αλέξης Τσίπρας
Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Υποψήφιος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς
για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

κοινοποιήσεις:
κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο
Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


ΠΗΓΗ. avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου