ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Για να εμφανιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα η κυβέρνηση παρουσίασε στο χώρο των ασφαλιστικών ταμείων το 2013 πλεόνασμα 5,9 δισεκατομμυρίων, έναντι αρχικής εκτίμησης 2,7 δις ευρώ.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26-1-2014

Του Θοδωρή Σκυλακάκη


Από πού προέρχεται αυτό; Με βάση το εξαιρετικό σχετικό ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής 1,1 δις προέρχεται από τη διαφορά εσόδων και εξόδων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και 4,8 δις από εθνικολογιστικές προσαρμογές, δηλαδή από εξοφλήσεις υποχρεώσεων προηγουμένων ετών (που έγιναν με δανεισμό του δημοσίου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης), που για λόγους τεχνικούς αντιμετωπίζονται ως πλεόνασμα.

Για τον λόγο αυτό το 2014 η σχετική άσπρη τρύπα, που είναι καθαρά στατιστική και όχι πραγματική, θα μειωθεί από τα 8,8 στα 2,4 δις ευρώ. 
Κοινώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διευκολύνει την Ελλάδα να δείξει καλύτερη εικόνα ακολούθησε μια ευνοϊκή στατιστική μέθοδο μέχρις ότου αποδώσουν οι δρακόντειες φορολογίες. 
Η υπόθεση όμως δεν σταματά εκεί. Γιατί εκτός της άσπρης τρύπας των ταμείων υπάρχει και η μαύρη τρύπα για την οποία αγωνίζομαι να πάρω σοβαρές απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και πολλούς μήνες και αντιμετωπίζω ένα τείχος σιωπής, υπεκφυγής και άρνησης παροχής στοιχείων, που δείχνει ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα από τον ελληνικό λαό.

Το ερώτημα για το οποίο αναζητώ απάντηση είναι αν έχει μετρήσει ή όχι η κυβέρνηση την τεράστια εκκρεμότητα των συντάξεων που θα δοθούν αναδρομικά. 
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για πάνω από 350.000 συνταξιοδοτικά δικαιώματα (κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και εφάπαξ), που έχουν συσσωρευτεί την τελευταία τετραετία. 
Συνταξιοδοτικά δικαιώματα ανθρώπων που έχουν βγει στην σύνταξη αλλά δεν την έχουν πάρει ακόμα ή λαμβάνουν μια μειωμένη προσωρινή σύνταξη.

Η προσωρινή σύνταξη αφορά όμως μικρό μέρος αυτών των υποχρεώσεων (αφορά μόνο ένα μέρος των κυρίων συντάξεων, δίδεται με καθυστέρηση και δεν καλύπτει τη διαδοχική ασφάλιση). Τα υπόλοιπα θα πληρωθούν αναδρομικά και θα επιβαρύνουν στη συνέχεια τόσο το έλλειμμα την επίμαχη χρονιά που δεν πληρώθηκαν, όσο και μόνιμα την τρέχουσα διαχείριση.

Όπως προανέφερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αρνηθεί να τοποθετηθεί για την εκκρεμότητα αυτή, στις επανειλημμένες ερωτήσεις μου. 
Τελευταία φορά σε σχετικό μου ερώτημα, «Έχει γίνει πρόβλεψη στα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε τα εκκρεμή συνταξιοδοτικά δικαιώματα να περιλαμβάνονται στο έλλειμμα των ετών στα οποία αντιστοιχούν;» ο Όλι Ρεν με παρέπεμψε στις ελληνικές αρχές και επιφυλάχθηκε ρητώς να τοποθετηθεί, γράφοντας:
«Οι ελληνικές αρχές είναι αρμόδιες να παρέχουν έγκυρες φορολογικές και στατιστικές πληροφορίες λαμβάνοντας υπόψη όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. 
Η Επιτροπή εξακολουθεί να παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, συμπεριλαμβανομένων όλων των παραγόντων που επηρεάζουν τις δημόσιες δαπάνες για τις συντάξεις.»

Συμπέρασμα μπορούν να βγάλουν οι ίδιοι οι αναγνώστες. Αν είχε γίνει πρόβλεψη η απάντηση θα ήταν ένα απλό «ναι» και το θέμα θα τελείωνε. Αν δεν έχει γίνει πρόβλεψη τότε η συγκεκριμένη απάντηση συσκοτίζει την πραγματικότητα χωρίς όμως να εκθέτει την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία στην -βαρύτατη για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς- κατηγορία της ψευδούς απάντησης.

Πόσο είναι το πρόσθετο αυτό ποσό, αν όντως η μη απάντηση κρύβει απόκρυψη; Αμφιβάλλω αν το γνωρίζουν με ακρίβεια και οι ίδιοι οι κυβερνώντες, αφού αν το πληροφορηθούν τυπικά θα έχουν πολύ σοβαρότερες ευθύνες για την μη συμπερίληψή του στο έλλειμμα. 
Το βέβαιο είναι ότι ταμειακά το ποσό αυτό ανέρχεται σε έλλειμμα που φτάνει, αν δεν υπερβαίνει, το 1 δις ευρώ ετησίως.
Παρόλα αυτά η κυβέρνηση προτίθεται να μοιράσει το 70% του «πρωτογενούς πλεονάσματος», με τη μορφή παροχών, παραμονές των ευρωεκλογών που θα γίνουν τον ερχόμενο Μάιο. 
Που θα βρει τα λεφτά; 
Μα δανειζόμενη από το εσωτερικό (στραγγαλίζοντας έτσι περαιτέρω την ρευστότητα προς τον ιδιωτικό τομέα) και ελπίζοντας ότι θα βρει με την βοήθεια της απόκρυψης της πραγματικότητας πρόθυμους πελάτες στις διεθνείς αγορές. 
«Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα!».

Οι αγγλοσάξονες έχουν μια ενδιαφέρουσα έκφραση. «Adding insult to injury» (ελεύθερα μεταφράζεται ως: «αφού σε βλάπτω μετά σε προσβάλλω κιόλας»).
Προσθέστε λοιπόν στη βλάβη που προκαλούν στην οικονομία τα ανωτέρω, ότι το «πρωτογενές πλεόνασμα» από πλευράς τακτικού προϋπολογισμού περιλαμβάνει και την μείωση σε σχέση με τα προϋπολογιζόμενα του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2013 από τα 6,8 εκ. ευρώ, στα 6,6 ευρώ. 
Η κυβέρνηση θα πάρει δηλαδή 200 εκ., που αν χρησιμοποιούντο όπως είχαν προβλεφθεί -ως δημόσιες επενδύσεις- θα δημιουργούσαν πραγματικές θέσεις εργασίας και πρόσθετη μόνιμη ανάπτυξη της οικονομίας και θα το μοιράσει. 
Τι έλεγε ο κ. Σαμαράς για την πρακτική αυτή στο παρελθόν; 
«Η Κυβέρνηση περιόρισε αφόρητα και τις δημόσιες επενδύσεις. Κάθε φορά που… βλέπει ότι… λείπουν έσοδα – και… λείπουν συνέχεια - κόβει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 
Που, προσέξτε, έχει τον υψηλότερο πολλαπλασιαστή, που φτάνει στο 5. 
Άρα, είναι το ισχυρότερο όπλο που έχει στα χέρια της η κάθε Ελληνική κυβέρνηση για να πολεμήσει την ύφεση!». Αντώνης Σαμαράς (Ζάππειο ΙΙ).
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ της εποχής εκείνης, έκοβε τις επενδύσεις για να μειώσει το έλλειμμα. 
 Κανείς δεν είχε σκεφθεί να κόψει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να κάνει προεκλογικές παροχές, την έκτη χρονιά ύφεσης και με 1,4 εκ. ανέργους! «Adding insult to injury»!

Θοδωρής Σκυλακάκης Πρόεδρος της Δράσης, Ευρωβουλευτής, μέλος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη


ΠΗΓΗ. naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου