ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Eκτακτα μέτρα από ΥΠΕΚΑ για την αιθαλομίχλη: Περιορισμοί στην κυκλοφορία - Κλείνουν σχολεία και κεντρικές θερμάνσεις

ΤΡΙΤΗ 24-12-2013



Περιορισμούς στην κυκλοφορία, κλείσιμο σχολείων και κεντρικών θερμάνσεων, καθώς και μείωση της βιομηχανικής-βιοτεχνικής δραστηριότητας τις ημέρες αυξημένης ατμοσφαιρικής ρύπανσης προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης που πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα στο ΦΕΚ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ τα μέτρα κλιμακώνονται ανάλογα με το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενεργοποιούνται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα και των κατά τόπους περιφερειαρχών στην υπόλοιπη χώρα και περιλαμβάνουν, όταν τα σωματίδια ξεπερνούν τα 150 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- Συστάσεις προς ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να αποφεύγουν την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους και τη σωματική άσκηση, ιδίως σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.
-Διακοπή λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων.
-Σύσταση για διακοπή χρήσης τζακιών.
- Ρύθμιση του θερμοστάτη στους 18 βαθμούς για κεντρικές θερμάνσεις και κλείσιμο της κεντρικής θέρμανσης σε κτίρια του Δημοσίου (με εξαιρέσεις για νοσοκομεία κλπ.)
- Περιορισμό της παραγωγής βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων κατά 30%.
- Απαγόρευση κυκλοφορίας για πετρελαιοκίνητα οχήματα, σχολικά λεωφορεία και ΙΧ σε συγκεκριμένες περιοχές που θα ορίζονται κατά περίπτωση, με εξαίρεση τις βασικές οδικές αρτηρίες.

Επιπρόσθετα, ακολουθούν δυο υπουργικές αποφάσεις (αμφότερες προς δημοσίευση στο ΦΕΚ) του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου για δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης και τη χορήγηση έκπτωσης 70 % στο ρεύμα για τις δομές αλληλεγγύης. 

Με τη πρώτη απόφαη θα παρέχεται δωρεάν ρεύμα (εκτός από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για δίκτυα κλπ.) στους δικαιούχους του ΚΟΤ για διπλάσιο αριθμό ημερών από τις ημέρες αυξημένης ρύπανσης, ούτως ώστε οι συγκεκριμένοι πολίτες να χρησιμοποιούν κλιματιστικά, ηλεκτρικά σώματα κλπ. αντί για σόμπες και τζάκια.
Με τη δεύτερη θεσπίζεται νέα κατηγορία κοινωνικού τιμολογίου, το Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης για τις κοινωνικές δομές εκκλησίας, Δήμων κλπ. (π.χ. συσσίτια, φαρμακεία κλπ.) που θα είναι φθηνότερο κατά 70 % σε σχέση με το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ.


ΠΗΓΗ. iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου