ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

«ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ» ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - Προαναγγελία σαρωτικών αναδιαρθρώσεων σε ασφαλιστικό σύστημα, δημόσια διοίκηση, κοινωνική πρόνοια κ.ά.


ΤΕΤΑΡΤΗ 23-10-2013

«ΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ» ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - Παροχή «τεχνογνωσίας» στα μέτρα των μονοπωλίων

Από τα κιτάπια των μονοπωλίων είναι η παρεχόμενη «τεχνογωσία» της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα η οποία δημοσιοποίησε χτες την 5η Εκθεση Δραστηριοτήτων. 
Στο συγκεκριμένο κείμενο αποτυπώνονται οι αντιλαϊκές κατευθύνσεις για τις «αναδιαρθρώσεις» στη δημόσια διοίκηση, η διάλυση των προνοιακών επιδομάτων, οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό σύστημα όπου προδιαγράφονται νέες σαρωτικές ανατροπές, συνταγές για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά. 
Πρόκειται για διατυπώσεις «καρμπόν» με αυτές που κατά καιρούς έχουν αξιώσει ΣΕΒ, τραπεζίτες, μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλοεξαγωγείς και άλλα τμήματα του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα:

Ασφαλιστικό σύστημα
Η Ομάδα Δράσης «συνεχίζει να παρακολουθεί στενά και να προωθεί τις εξελίξεις στον τομέα των ασφαλίσεων από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδας». Μπαίνοντας στο «ψητό» σημειώνουν ότι η «στήριξη» συνίσταται στην παροχή τεχνικής βοήθειας και τεχνογνωσίας για τη «μεταρρύθμιση της νομοθεσίας που συνδέεται με τα καθεστώτα επαγγελματικών συντάξεων».

Δημόσια διοίκηση
Προαναγγέλλουν το μόνιμο καθεστώς αξιολόγησης κρατικών φορέων, υπηρεσιών και υπαλλήλων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επισημαίνουν ότι η τρέχουσα αξιολόγηση και το πρόγραμμα κινητικότητας «βάζουν τα θεμέλια για ένα μόνιμο σύστημα κινητικότητας προσωπικού». Στις «βασικές αναμενόμενες εξελίξεις» συγκαταλέγεται η «έγκριση διετούς στρατηγικής διοικητικής μεταρρύθμισης, η οποία θα περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική στον τομέα των ανθρωπίνων πόρων». Σε ό,τι αφορά τις «μεταρρυθμίσεις σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο», σημειώνουν ότι θα «ακολουθήσει σύντομα η υποβολή αναλυτικών προτάσεων για σχέδιο δράσης».

Προνοιακά επιδόματα: 
 Με κεντρικό στόχο την καρατόμηση των κονδυλίων και τη διαχείριση φαινομένων ακραίας φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού προτείνουν «περισσότερο αποτελεσματική στόχευση των κοινωνικών επιδομάτων, στέγασης, οικογενειακό, επιδόματα αναπηρίας κ.ά.». Επισημαίνουν ότι η Παγκόσμια Τράπεζα έχει συντάξει «λεπτομερές έγγραφο σχετικά με τη διαμόρφωση προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Ηδη έχουν γίνει και οι αντίστοιχες συνεννοήσεις οι οποίες, σύμφωνα με την έκθεση, «ενδέχεται να προμηνύουν τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και της Παγκόσμιας Τράπεζας».

Ιδιωτικοποιήσεις
Η παρεχόμενη «τεχνογνωσία», ανάμεσα σε άλλα, αφορά «θέματα κανονιστικής ρύθμισης για το νερό, όπως η σχέση μεταξύ της ρυθμιστικής αρχής και των εταιρειών ύδρευσης και η τιμολόγηση του νερού»
Η «βοήθεια» σε ό,τι αφορά στα προσφερόμενα φιλέτα δημόσιας γης αφορά στις «αδειοδοτήσεις της χρήσης γης, εντοπισμό θυλάκων επενδύσεων, την κατάρτιση βάσης δεδομένων και τη νομοθεσία για τη χρήση των ακτογραμμών». Διαμορφώνουν και ειδικά μοντέλα «αξιοποίησης» δημόσιων ακινήτων μέσω «παραχωρήσεων και ανάπτυξης, όπως ιστορικών και πολιτιστικών δημόσιων χώρων για τουριστικούς σκοπούς».

ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου