ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Θέλουν νέο Σύνταγμα κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες του κεφαλαίου


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18-10-2013

Την περαιτέρω προσαρμογή του Συντάγματος στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου φαίνεται πως εξυπηρετεί η αναθεώρηση που σχεδιάζουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις.

Σε συνέδριο του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου και του γερμανικού Ιδρύματος "Friedrich Ebert" για την κρίση, το Σύνταγμα και την αναθεώρησή του, σε τοποθέτησή του ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός, Προκόπης Παυλόπουλος, ξεκαθάρισε ότι βασικό χαρακτηριστικό του Συντάγματος είναι η οικονομικο-κοινωνική του ιδεολογία.

Επίσης ανέφερε ότι αποπνέει φιλελευθερισμό με κοινωνικό πρόσωπο, προβλέπει την ύπαρξη κοινωνικού κράτους συνδυασμένη με την ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα και τον κρατικό παρεμβατισμό όπου και όσο χρειάζεται στη λογική του Κέυνς. 
Εξέφρασε ανησυχία γιατί λόγω κρίσης τέτοια χαρακτηριστικά του Συντάγματος απειλούνται με αλλοίωση.

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος ζήτησε στο αναθεωρούμενο Σύνταγμα να περιλαμβάνονται εγγυήσεις για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, ένα κράτος δικαίου. 
Αίτημα σύμφωνο με τα προτάγματα της σοσιαλδημοκρατίας περί ύπαρξης «κοινωνικών δικτύων» προς απάλυνση των επιπτώσεων από την ανεργία και τη φτώχεια.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος ζήτησε στο Σύνταγμα να κατοχυρώνονται οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και το ελάχιστο εγγυημένο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης.
 Ό,τι προβάλλεται ως ζητούμενο συνολικά στην ΕΕ. Επίσης, ζήτησε κατοχύρωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας, άρα κατοχύρωση για την αστική τάξη και μέσω του Συντάγματος της συμπόρευσης με τα άλλα ευρωπαϊκά μονοπώλια. 
Ακόμα, η Τοπική Διοίκηση να αναλάβει μεγαλύτερες αρμοδιότητες σε επίπεδο εισπρακτικό και νομοθετικό, άρα δυνατότητα για δημοτικές και περιφερειακές αρχές να θεσμοθετούν και να εισπράττουν νέους φόρους.

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης κάλεσε το νέο Σύνταγμα να περιβάλλεται από την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Υποστήριξε ακόμα ότι ανεξάρτητα από την αναθεώρηση χρειάζεται καλλιέργεια κουλτούρας υπακοής στους νόμους, την πολυδιαφημισμένη νομιμότητα.


ΠΗΓΗ. 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου