«Αυτό που ζήσαμε ήταν συγκλονιστικό, δεν περιγράφεται. Ίσως όταν γυρίσουμε στη Θεσσαλονίκη και ανατρέξουμε πίσω στις στιγμές, αντιληφθούμε το μεγαλείο της διαμαρτυρίας μας...».
Τα λόγια της Μαρίας Λίνα, σχολική φύλακα από τη συμπρωτεύουσα, που μαζί με 11 συναδέλφους της διένυσαν σχεδόν 600 χιλιόμετρα με τα πόδια, φτάνοντας έξω από τη Βουλή, αντικατοπτρίζουν τις ανεπανάληπτες στιγμές που έζησαν επί 24 μέρες στον δρόμο οι απολυμένοι σχολικοί φύλακες.
Η πεζοπορία ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου από τη Θεσσαλονίκη ως ένδειξη διαμαρτυρίας στο μέτρο της διαθεσιμότητας που οδήγησε 2.234 σχολικούς φύλακες στην ανεργία και στο κοινωνικό περιθώριο.
Δεν έμειναν όμως μόνο εκεί οι 12 μαραθωνοδρόμοι, αλλά είχαν και έναν απώτερο σκοπό. «Θέλαμε να ενώσουμε όλους τους αδικημένους εργαζόμενους, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, που βιώνουν στο πετσί τους αυτήν την καταστροφική λαίλαπα», αναφέρει στην «Α» της Κυριακής η κ. Λίνα. Και τα κατάφεραν. «Άνθρωποι απλοί από κάθε πόλη και χωριό έρχονταν και συμπορεύονταν μαζί μας, δίνοντάς μας ηθική και υλική βοήθεια.
Φορείς και σωματεία μάς διέθεταν κοινωνικά κτήρια και γυμναστήρια για να κοιμηθούμε το βράδυ. Οι πάντες βρέθηκαν στο πλευρό μας, ήταν κάτι το μοναδικό», προσθέτει.
Αφού ξεπέρασαν τα εμπόδια που υπήρχαν στον δρόμο τους, από τις καιρικές συνθήκες, τους μικροτραυματισμούς, έως την προκλητική -όπως σημειώνουν- παρουσία της αστυνομίας... στην εθνικό οδό, έφτασαν το βράδυ της Δευτέρας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και έγιναν μία γροθιά με τους εργαζομένους της, που εδώ και πάνω από 4 μήνες δίνουν τον δικό τους αγώνα.

Επόμενος προορισμός, η Βουλή και τα Προπύλαια. Αυτή τη φορά όμως είχαν στο πλευρό τους εκατοντάδες αλληλέγγυους.
Καθηγητές σε διαθεσιμότητα, απολυμένες καθαρίστριες από το υπουργείο Οικονομικών, εργαζόμενοι στους δήμους και πλήθος απλών πολιτών, έγιναν μία γροθιά και πραγματοποίησαν από κοινού πορεία από το Ραδιομέγαρο προς τη Βουλή.
Μπορεί τα πόδια να βάραιναν στα τελευταία χιλιόμετρα, ωστόσο οι ηρωικοί σχολικοί φύλακες ήταν αποφασισμένοι. «Η οργή, η αγανάκτηση, και η αδικία που ζήσαμε με την κατάργηση του θεσμού του σχολικού φύλακα μας έδιναν δύναμη.
Δύναμη για να διεκδικήσουμε τη δουλειά μας και την αξιοπρέπειά μας», σημειώνει η Μαρία Λίνα. Όταν προσέγγισαν τη Βουλή, επικράτησε το αδιαχώρητο.
Υψωμένες γροθιές, θερμά χειροκροτήματα, αγκαλιές, φιλιά και λουλούδια συνέθεταν το σκηνικό της υποδοχής από χιλιάδες εργαζόμενους.
Οι σχολικοί φύλακες, αφού συνομίλησαν με τον κόσμο, επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας και συναντήθηκαν με εκπροσώπους των κομμάτων, ζητώντας τα αυτονόητα.
Να επιστρέψουν στη δουλειά τους και να συνεχίσουν να επιτελούν το κοινωνικό έργο που επιτελούσαν τα τελευταία 12 χρόνια. «Ο αγώνας τώρα ξεκινάει.
Θα επιστρέψουμε στη Θεσσαλονίκη, θα μαζέψουμε τα σπασμένα και θα προχωρήσουμε άμεσα σε νέες δράσεις», υπογραμμίζει η κ. Λίνα, δίνοντας το αγωνιστικό σύνθημα.

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΑΣΠΑΡΑΚΗΣ

ΠΗΓΗ. Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ