ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Μειώσεις κύριων συντάξεων έως 30% πριν τα εξτρά μέτρα ?


ΣΑΒΒΑΤΟ 19-10-2013

Περικοπές κύριων συντάξεων έως 30% πριν από τα νέα μέτρα αναμένεται να υποστούν περίπου 120.000 συνταξιούχοι από τα πρώην ευγενή ταμεία, όπως προβλέπεται στο δεύτερο Μνημόνιο.

Η προσαρμογή αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως το τέλος του τρέχοντος έτους, για να εφαρμοστεί από τη νέα χρονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισφορές στα συγκεκριμένα ταμεία φτάνουν έως και το 39%, όταν στο ΙΚΑ οι εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου μαζί βρίσκονται στο 20%.

Αιτία των νέων περικοπών είναι η μείωση που πρόκειται να προκληθεί στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι, και επηρεάζει τα εξής ταμεία: ΤΑΠ - ΔΕΗ, ΤΑΠ - ΟΤΕ, τα ταμεία των τραπεζών Εθνικής (ΤΣΠΕΤΕ), ΕΤΒΑ (ΤΑΠΕΤΒΑ), την Εθνική Ασφαλιστική (ΤΑΠΕ), τον ΗΣΑΠ (ΤΣΠΗΣΑΠ) και τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΤΣΕΑΠΓΣΟ).

Οπως είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία» στις 8 Σεπτεμβρίου στα παραπάνω ταμεία οι εισφορές που καταβάλλονται είναι σημαντικά υψηλότερες σε σχέσεις με τις αντίστοιχες εισφορές που καταβάλλονται στο ΙΚΑ. Το γεγονός ότι αυτά τα ταμεία υπάχθηκαν στο ΙΚΑ σημαίνει με βάση το δεύτερο Μνημόνιο ότι πρέπει να προσαρμόσουν τόσο τις εισφορές τους όσο και τις παροχές τους, δηλαδή τις συντάξεις που χορηγούν.

Για παράδειγμα, οι εισφορές για τους παλαιούς ασφαλισμένους, δηλαδή όσους ασφαλίστηκαν πριν από το 1993, στο πρώην ταμείο της ΕΤΒΑ φτάνουν το 39% και επιμερίζονται σε 13% για τους εργαζομένους και 26% για τους εργοδότες. 
Η μικρότερη εισφορά από τα ταμεία αυτά βρίσκεται στο ΤΑΠ - ΟΤΕ και φτάνει το 30,67%, δηλαδή 24% για τον εργοδότη και 6,67% για τον εργαζόμενο. 
Σημειώνεται ότι στο ΙΚΑ, όπου πια έχουν ενταχθεί τα παραπάνω Ταμεία, οι εισφορές βρίσκονται στο 20%, δηλαδή 6,67% για τον εργαζόμενο και 13,33% για τον εργοδότη.

Αυτό που απομένει είναι να καθορίσει το υπουργείο Εργασίας τον τρόπο της μείωσης των εισφορών στα ευγενή ταμεία. Με βάση τον νόμο Πετραλιά (ν.3655/2008) δίνεται η δυνατότητα η μείωση των εισφορών να εφαρμοστεί σταδιακά έως το 2022 ανά τριετία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι πρέπει να ισορροπήσουν οι συντάξεις του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας, το οποίο καταγράφει διαρκώς ελλείμματα. Με δεδομένο ότι έχει προϋπολογιστεί έλλειμμα 1,3 δισ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο, η τρόικα θέλει να μειώσει άμεσα τις δαπάνες, άρα αναμένεται να πιέσει για να εφαρμοστούν οι μειώσεις στα ευγενή ταμεία.

Βασίλης Αγγελόπουλος



ΠΗΓΗ. dimokratianews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου