ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΕΣΕΕ - ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ - Εκβιάζουν και απαιτούν μείωση μισθών κατά 13%

ΠΕΜΠΤΗ 31-10-2013

Η απεργία στις 3 Νοέμβρη πρέπει να πάρει χαρακτήρα μαζικής διεκδίκησης κλαδικής Σύμβασης με 920 ευρώ κατώτερο μισθό

Με όπλο τον ωμό εκβιασμό και την απειλή ότι από αύριο λήγει η μετενέργεια της Συλλογικής Σύμβασης στο εμπόριο, ανοίγοντας το δρόμο για ατομικές συμβάσεις, η ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) επανέρχεται και απαιτεί από τους 500.000 εργαζόμενους του κλάδου να δεχτούν εκ νέου περικοπές στους μισθούς τους.
Η νέα επίθεση από τη μεγαλοεργοδοσία εκδηλώνεται παράλληλα με την απόπειρα κατάργησης της Κυριακάτικης Αργίας, και ενώ οι εμποροϋπάλληλοι προετοιμάζουν την απεργία τους στις 3 Νοέμβρη.

Χτες, με νέα επιστολή του προς την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης επαναλαμβάνει τις αξιώσεις που είχε προβάλλει και τον περασμένο Αύγουστο, δηλαδή την υπογραφή νέας Σύμβασης με βασικό κλαδικό μισθό στα 751 ευρώ μεικτά, από 863 ευρώ μεικτά της σημερινής σύμβασης, που θα σημάνουν απώλειες 112 ευρώ το μήνα, ή 13%. 
Σημειώνεται ότι η σύμβαση που λήγει σήμερα, είχε υπογραφεί τον Ιούλη του 2012 από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΠΑΣΚΕ - Αυτόνομη Παρέμβαση - ΔΑΚΕ). Προέβλεπε μείωση στους κλαδικούς μισθούς κατά 6,7% και μείωνε το βασικό μισθό από τα 918 ευρώ στα 863 ευρώ.

Τότε, μάλιστα, η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας πρόβαλλε τον ισχυρισμό ότι έτσι κατοχυρωνόταν η κλαδική Σύμβαση. 
Σήμερα, αποδεικνύεται ότι με τον τρόπο αυτό και τη στάση της, η πλειοψηφία έβαζε πλάτη για να περάσει η μείωση των μισθών σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων, αποδέχονταν τις αξιώσεις της εργοδοσίας και πυροδοτούσε την εργοδοτική επιθετικότητα.
Οι νέες απαιτήσεις της εργοδοσίας οδηγούν σε παραπέρα μείωση των κλαδικών μισθών που σε σχέση με το 2011 θα σημάνει απώλειες τουλάχιστον 167 ευρώ το μήνα και σε ποσοστό πάνω από το 18%. 
Η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ, όπως προκύπτει και από σχετική αλληλογραφία, χωρίς να ενημερώνει τους εργαζόμενους και πολύ περισσότερο χωρίς να οργανώνει την πάλη τους ενάντια στους εργοδοτικούς εκβιασμούς, έχει επιδοθεί σε ένα κρυφό παζάρι με τους εργοδότες, με μοναδική «φιλοδοξία» το «πάγωμα» της σημερινής αφόρητης κατάστασης. 
Τακτική που έτσι και αλλιώς δίνει χρόνο στην εργοδοσία να αυξάνει τους εκβιασμούς και να απειλεί με την επιβολή των ατομικών συμβάσεων.


ΠΗΓΗ. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου