ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Το «τουριστικό θαύμα» - Κάτω από ποιες συνθήκες διαμορφώθηκε το «θαύμα» αυτό του τουριστικού κεφαλαίου;


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-9-2013

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η «ανάπτυξη» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση οικοδομείται στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων και υπηρετεί αποκλειστικά την κερδοφορία του κεφαλαίου δίνουν τα στοιχεία για τον τουρισμό, που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), σε αντιπαράθεση με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία και την πραγματικότητα που βιώνουν οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι στους τόπους δουλειάς. 
Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2013 αυξήθηκαν κατά 15,5% και η τουριστική κίνηση κατά 12,9%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Οι εισπράξεις από τουριστικές υπηρεσίες ανήλθαν στα 5,7 δισ. ευρώ (αύξηση 15,5% σε σχέση με το 2012), το ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών εμφανίζει πλεόνασμα 4,65 δισ. ευρώ (αύξηση 22,2%) και οι τουρίστες που επισκέφτηκαν τη χώρα μας ανήλθαν στα 8,68 εκατομμύρια άτομα (αύξηση 12,9%).
Κάτω από ποιες συνθήκες διαμορφώθηκε το «θαύμα» αυτό του τουριστικού κεφαλαίου; Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, μεταξύ του α' εξαμήνου του 2013 και του α' εξαμήνου του 2012, οι απασχολούμενοι ξενοδοχοϋπάλληλοι έχουν μειωθεί κατά 5,5%. 
Από 266,7 χιλιάδες το α' εξάμηνο του 2012, σε 252,1 χιλιάδες το α' εξάμηνο του 2013. Η μείωση των απασχολουμένων, σε σχέση με την αύξηση του τουριστικού προϊόντος, αποκαλύπτει την ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης στο συγκεκριμένο χώρο. Δεν είναι όμως από μόνη της που αποκαλύπτει το αντεργατικό όργιο στον κλάδο του Τουρισμού. 
Σύμφωνα με τον Ν. Παπαγεωργίου, πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, η εργαζόμενη μαθητεία (χωρίς αμοιβές και ασφάλιση) μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, έχει γίνει καθεστώς. 
Δηλαδή, το τουριστικό κεφάλαιο απασχολεί κυριολεκτικά τζάμπα εργάτες, με το πρόσχημα της πρακτικής άσκησης. Καταγγέλλει, επίσης, ότι η εντατικοποίηση της δουλειάς έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να έχουν σημειωθεί λιποθυμίες, ενώ έχουν αυξηθεί τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες. Υπ' αυτές τις συνθήκες και παρά την εκρηκτική ανεργία, εργαζόμενοι σε μεγάλα ξενοδοχεία οδηγούνται σε παραίτηση.
Αναφερόμενος στα επίπεδα αμοιβών καταγγέλλει ότι σχεδόν κανένας μεγαλοξενοδόχος δεν εφαρμόζει ακόμα και αυτή την κατάπτυστη σύμβαση εργασίας που υπογράφτηκε από την πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, η οποία προβλέπει μείωση αποδοχών 15%. Με την απειλή της απόλυσης έχουν εξαναγκάσει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με αμοιβή τα 586 ευρώ μεικτά της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Παρά την κερδοφορία, η απληρωσιά πάει σύννεφο.
 Οσο για τους μικρούς του κλάδου, αυτούς που έχουν μια μικροεπιχείρηση με ενοικιαζόμενα δωμάτια, η σύνθλιψη από τις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, με τα λεγόμενα «all inclusive», είναι καταδικαστική, κύρια σε συνθήκες ραγδαίας μείωσης του εσωτερικού τουρισμού. 
Για τους ναυτεργάτες δεν χρειάζεται κανείς να πει πολλά, καθώς πληρώνουν εδώ και χρόνια την επίθεση του εφοπλιστικού κεφαλαίου, με ανεργία και χτύπημα σε μισθούς και δικαιώματα. Αυτό είναι κοντολογίς το τουριστικό «θαύμα» και το περιεχόμενο της ανάπτυξης στην καπιταλιστική Ελλάδα.


ΠΗΓΗ. rizospastis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου