ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΟΠΥΥ: Εκκίνηση για την μετατροπή του σε αγοραστή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-9-2013
 
Δραστικές αλλαγές στο χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ανακοίνωσε από το βήμα του 12ου συνεδρίου Healthworld ο Υπουργός Υγείας.

Ουσιαστικά έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός νέου φορέα. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης στο συνέδριο, ετοιμάζεται ένας ενιαίος οργανισμός δημόσιου χαρακτήρα για παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η μορφή του οποίου δεν έχει οριστικοποιηθεί. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί το υπάρχον μοντέλο, των διαφορετικών ταχυτήτων και οργανισμών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κλειστός προϋπολογισμός» για τον ΕΟΠΥΥ
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους ομιλητές του συνεδρίου συνηγόρησαν σε αυτήν την άποψη, ζητώντας τη μετατροπή του από πάροχο κι αγοραστή, σε μόνο «αγοραστή» πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με «κλειστό προϋπολογισμό» χρηματοδότηση του Οργανισμού τόσο από το δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα. 
Ο ΕΟΠΥΥ θα έχει κλειστό προϋπολογισμό για να γνωρίζουν όλοι τα χρήματα τα οποία διατίθενται, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί, πως η παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης φεύγει από τον Οργανισμό, ο οποίος θα αναλάβει μόνο την αποζημίωση των φαρμάκων και των υπηρεσιών.
Τα «ένοχα» διαγνωστικά κέντρα 
Στο μεταξύ στη δημοσιότητα θα δώσει την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας, Α. Γεωργιάδης τα στοιχεία των διαγνωστικών κέντρων που προέβησαν σε εκτεταμένη υπερσυνταγογράφησης, προκαλώντας τον εκτροχιασμό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ.

Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου σε μία μόνο μικρή πόλη της επαρχίας, το όνομα της οποίας δεν θέλησε να πει, γράφτηκαν σε ένα μήνα διαγνωστικές εξετάσεις συνολικής αξίας 450.000 ευρώ, αξία κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη.


ΠΗΓΗ. reporter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου