ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Ζητούν κρατική περιουσία για να μειωθεί το χρέος


ΣΑΒΒΑΤΟ 17-8-2013

Βλέποντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν... περπατούν στην Ελλάδα, οι Γερμανοί ζητούν τώρα κομμάτια της κρατικής περιουσίας να μεταφερθούν στον ESM και να τα διαχειριστούν οι ίδιοι!. 

Ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων βλέπει διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους με τη δέσμευση κρατικής περιουσίας από τον ESM

Οι Γερμανοί, βλέποντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν… περπατούν, ζητούν τώρα κομμάτια της κρατικής περιουσίας να μεταφερθούν στον ESM και να τα διαχειριστούν οι ίδιοι!

Του Παντελή Βαλασόπουλου

Δεν υπάρχει ημέρα στη Γερμανία που τα ΜΜΕ να μη μεταδίδουν ειδήσεις περί ανάγκης κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μέρκελ θέλει να αποσιωπήσει το θέμα αυτό πριν από τις γερμανικές εκλογές, τα στόματα έχουν ανοίξει και ζητούν επιτακτικά να δοθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Και δεν μιλάμε για τυχαίες δηλώσεις.

Την προτείνει και το ΔΝΤ…

Μία εβδομάδα πριν ήταν η Bundesbank, σήμερα είναι η σειρά των Γερμανών βιομηχάνων, οι οποίοι και ρίχνουν στο τραπέζι τη λύση του «έξυπνου κουρέματος». Μια λύση που όπως λένε έχει ήδη δοκιμαστεί και την προτείνει το ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων, Μάρκους Κέρμπερ είπε: «Είμαι πεισμένος ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανακάμψει και να γυρίσει σε ρυθμούς ανάπτυξης εάν δεν της χαριστεί τουλάχιστον το ήμισυ του χρέους της». Υποστηρίζει δε ότι «χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια λύση για την Ελλάδα μετά τις γερμανικές εκλογές. Είναι απαραίτητο ένα σκεπτικό για ένα… έξυπνο κούρεμα».

Τι σημαίνει «έξυπνο» κούρεμα; Πρόκειται για πρόταση του πρώην οικονομολόγου τού ΔΝΤ, Ασόκα Μόντι, σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να δοθεί στα υπερχρεωμένα κράτη η δυνατότητα να πληρώσουν τα χρέη τους με τμήματα της κρατικής τους περιουσίας. Δηλαδή, στην περίπτωση της Ελλάδας, να διαγραφεί μεγάλο μέρος του χρέους της χώρας, αλλά τμήματα της κρατικής περιουσίας να περάσουν στην κατοχή του ESM.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», «στην περίπτωση αυτήν ο ESM θα μετατρεπόταν σε ένα είδος υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων. Το σκεπτικό «αξίες έναντι χρέους» έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία από το ΔΝΤ σε αναπτυσσόμενες χώρες και ο Κέρμπερ εμφανίζεται πεισμένος ότι η ανάπτυξη θα επέστρεφε στην Ελλάδα μόνον αν το χρέος μειωνόταν κάτω από το μισό».

«Ευρωπαϊκό θησαυροφυλάκιο»

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η χθεσινή έκδοση της εφημερίδας «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε», που σε δημοσίευμά της με τίτλο «Σεισάχθεια για τις υπό κρίση χώρες», σημειώνει ότι «ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων, Κέρμπερ, δήλωσε σχετικά με την Ελλάδα πως εάν οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν αργά σε εθνικό επίπεδο, γιατί να μη μεταφερθούν στον ESM στοιχεία κρατικής περιουσίας και να μετατρέψουμε τον οργανισμό αυτόν σε ένα είδος ευρωπαϊκού θησαυροφυλακίου;».

ΠΗΓΗ. Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου