"Το να πετάς ατάκες για την κρίση και τους υπαίτιους γι' αυτήν έχει γίνει ένας κοινός τόπος για πολλές παραστάσεις και δηλώσεις ανθρώπων του θεάτρου στον Τύπο. Το να προσεγγίσεις όμως θεατρικά την κρίση, πέρα από τον αφορισμό και το σύνθημα, είναι τόσο σημαντικό όσο και δύσκολο" σημειώνει το Κέντρο Κλασικού Δράματος του Παντείου Πανεπιστημίου, που ανέλαβε το δύσκολο αλλά τόσο ενδιαφέρον εγχείρημα να συσπειρώσει τέσσερα ακόμα ευρωπαϊκά θεατρικά σχήματα, από τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Γερμανία, τα οποία μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος "Culture World Crisis Theatre", καταθέτουν τη δική τους οπτική για την κρίση από σήμερα έως και την Κυριακή στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.
Το "World Crisis Theatre Festival" για ένα τριήμερο μέσα από τις παραστάσεις του γαλλικού θιάσου "LaTransplanisphere", του ιταλικού "Teatro Internazionale", του πορτογαλικού "Ex Quorum", του γερμανικού "Bildung und Ιntegrazion" και του δικού μας Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου, επιχειρεί να προσεγγίσει και να αποκωδικοποιήσει θεατρικά την κρίση, αναδεικνύοντας κοινωνικά φαινόμενα και θέματα ανθρώπινης συμπεριφοράς που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που μαστίζει τόσο τη χώρα μας όσο και την Ευρώπη.
Η πρεμιέρα του Φεστιβάλ δίνεται την Παρασκευή στις 8 μ.μ. με τον γαλλικό θίασο "LaTransplanisphere". Ο θεατρικός σκηνοθέτης Μπρούνο Φρέισνετ παρουσιάζει ένα απόσπασμα από το έργο «The Power of Yes» του πολυβραβευμένου Βρετανού συγγραφέα, σεναριογράφου και σκηνοθέτη, Σερ Ντέιβιντ Χέαρ. Πρόκειται για θεατρική μεταφορά της έρευνας που έκανε ο Χέαρ σχετικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και η οποία περιλαμβάνει συνεντεύξεις από κορυφαίους οικονομολόγους, δημοσιογράφους και μεγαλοεπενδυτές, όπως ο Τζορτζ Σόρος.
Με το θέμα της ανθρωποφαγίας καταπιάνεται η ελληνική συμμετοχή διά του Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου, που συμμετέχει στο Φεστιβάλ με την παράσταση "Cyclops - Survival". Η παράσταση θα παρουσιαστεί την Παρασκευή στις 10 μ.μ., υπό τη μορφή πολιτικού μορφή μιούζικαλ διά χειρός του πανεπιστημιακού και ψυχής του Φεστιβάλ Γιάγκου Ανδρεάδη που διασκεύασε και σκηνοθετεί, παραδίδοντας μια μπρεχτικού τύπου διασκευή του Ευριπίδειου σατιρικού δράματος το οποίο έχει ως θέμα του την ανθρωποφαγία, όχι μόνο στην κυριολεκτική, αλλά, κυρίως, στην πολιτική και κοινωνική προέκτασή της, όπως τη βιώνουμε μέσα στον ζόφο της σημερινής κρίσης. Υπηρετώντας μια τέτοια λογική, οι ηθοποιοί που παίζουν στο έργο μεταμορφώνονται άλλοτε σε μυθικά όντα και άλλοτε σε σημερινούς πάσχοντες και αγωνιζόμενους ανθρώπους. Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Νίκος Αθανασάκης, τη χορογραφία ο Φάνης Καφούσιας, τα σκηνικά ο Σταύρος Μπονάτσος και τα κοστούμια η Άτζυ Καρατζά. Στα κρουστά είναι ο Νίκος Τουλιάτος, ενώ το βίντεο είναι του Δημήτρη Νάκου. Τον Χορό Σατύρων συνθέτουν οι: Ευαγγελία Δημητρίου, Θεοδώρα Ευγενάκη, Μαριλία Μερσινιάδη, Κώστας Μητράκας, Ηλίας Παπακωνσταντίνου, Ειρήνη Πολυδώρου, Νίκος Τουρνάκης, Δημήτρης Τσικούρας και Διονύσης Χριστόπουλος.
Το Σάββατο στις 8 μ.μ. ακολουθεί το ιταλικό "Teatro Internazionale" με την παράσταση "Espoti a tuto" σε σκηνοθεσία Τομάσο Θέλανγκ και Φραντσέσκο Τζιούφρε. Η παράσταση παρακολουθεί μια ομάδα ανδρών και γυναικών, που προέρχονται από μια χώρα της κρίσης, οι οποίοι σε απροσδιόριστο χώρο και χρόνο προσκαλούνται από έναν Χάροντα του Δάντη να ξεκινήσουν μαζί ένα ταξίδι... Την ίδια ημέρα, στις 10 μ.μ., ο πορτογαλικός θίασος "Ex Quorum" παρουσιάζει την "Απάντηση" σε κείμενο και σκηνοθεσία Ούγκο Μιγκέλ Κοέλο, μια παράσταση που μέσα από δηλώσεις οικονομολόγων, κοινωνιολόγων, δημοσιογράφων και πολιτικών, αναζητά απάντηση στο αν έχουμε ακόμα χρόνο να αλλάξουμε αυτή την πορεία.
Η αυλαία του Φεστιβάλ πέφτει την Κυριακή με τον γερμανικό θίασο "Bildung und Ιntegrazion" που στις 8μ.μ. παρουσιάζει το αυτο-ειρωνικό θέαμα "How to become more German" σε κείμενο και σκηνοθεσία Κατερίνα Κόκκινος Κένεντι και Αντρέας Βρος που προσεγγίζει σατιρικά τις "Ευμενίδες" από την Ορέστεια του Αισχύλου.
Ιδιαίτερη παράμετρος του Φεστιβάλ είναι η ελεύθερη είσοδος σε όλες τις παραστάσεις του. Όσοι θεατρές επιθυμούν να διανυκτερεύσουν για μια βραδιά ή για όλο το τριήμερο, με ειδικές τιμές ύπνου και εστίασης που εξασφαλίζει το πρόγραμμα, μπορούν να επικοινωνήσουν ηλεκτρονικά με το email: cyclopsurvival@gmail.com.

ΠΗΓΗ. avgi