ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

«Χημικό τελεσίγραφο» στη Δαμασκό


ΚΥΡΙΑΚΗ 25-8-2013

Сирия химическое оружие





 

 

 

 

 

 

 

 Μόνο η παροχή άμεσης πρόσβασης των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στην περιοχή όπου χρησιμοποιήθηκαν οι χημικές ουσίες στη Δαμασκό μπορεί να σώσει τη χώρα από στρατιωτικό χτύπημα, θεωρούν οι ειδικοί. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών Βαλίντ Αλ Μουάλεμ και δήλωσε, ότι η Συρία πρέπει να παράσχει «άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στους επιθεωρητές του ΟΗΕ στα προάστια της Δαμασκού.


Η δήλωση του Κέρι θυμίζει τελεσίγραφο. Το υπονοούμενο είναι σαφές: αν δεν επιτρέψουν στους επιθεωρητές την πρόσβαση στην περιοχή, η Δύση θα θεωρήσει ότι τα όπλα χρησιμοποιήθηκαν από τα κυβερνητικά στρατεύματα. Τελεσιγραφικά ακούστηκε και η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ:
Η έρευνα θα πρέπει να διεξαχθεί τις προσεχείς ημέρες. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ξανασυζητήσουμε αυτό θέμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να λάβουμε μία πιο πειστική εντολή του ΟΗΕ, ώστε να συνομιλούμε με τη Συρία από πιο πειστική θέση.
Η Ρωσία καλεί τους δυτικούς εταίρους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας. Όπως δήλωσε στη Μόσχα ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, η Δύση πρέπει να επηρρεάσει την αντιπολίτευση, ώστε να γίνει δυνατή «η εξασφάλιση της υλοποίησης της αποστολής των διεθνών εμπειρογνωμόνων»:
Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτες, με φόντο της ανάπτυξης ενός ακόμα αντισυριακού προπαγανδιστικού κύματος, οι εκκλήσεις από ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να ασκήσουν πίεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να πάρουν από τώρα απόφαση για χρήση βίας.
Η Μόσχα κάνει τα πάντα για να μην επιτρέψει μία επικίνδυνη διεθνοποίηση της συριακής κρίσης. Από την Παρασκευή (23 Αυγούστου) ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ πραγματοποιήσε σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών με τον Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, καθώς και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και με την ηγεσία του ΟΗΕ.
Είναι ενδεικτικό το γεγονός, ότι οι τελευταίες αναφορές της συριακής τηλεόρασης σχετικά με το ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα ανακάλυψαν μεγάλα χημικά οπλοστάσια των ανταρτών, αγνοήθηκαν πλήρως από τους χρηματοδότες της αντιπολίτευσης. Χωρίς να περιμένουν την έναρξη της έρευνας, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες χώρες ήδη άρχισαν να λαμβάνουν μέτρα για την προετοιμασία ενός στρατιωτικού χτυπήματος.
Το Πεντάγωνο καθυστέρησε την επιστροφή στις ΗΠΑ από τον Περσικό κόλπο του αντιτορπιλικού «Mahan». Πλέον στην Ανατολική Μεσόγειο οι ΗΠΑ θα διαθέτουν τέσσερα πλοία αντί των συνηθισμένων τριών. Ενώ το Σάββατο (24 Αυγούστου) ο Μπαράκ Ομπάμα πραγματοποίησε στο Λευκό Οίκο έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Όμως, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι το χτύπημα των ΗΠΑ στη Συρία είναι αναπόφευκτο. Είναι, μάλλον, μια επίδειξη ισχύος και σοβαρών διαθέσεων.
Πιο σοβαρά θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η προγραμματισμένη για τις αρχές της βδομάδας στο Αμμάν της Ιορδανίας έκτακτη συνεδρίαση των στρατιωτικών διοικητών των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Τουρκίας, του Κατάρ, του Καναδά, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιταλίας. Σε τέτοιες συναντήσεις συνήθως συζητούνται ζητήματα συντονισμού επιχειρησιακών δράσεων. Ανάλογες συνεδριάσεις είχαν πραγματοποιηθεί και πριν το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας, και πριν τη στρατιωτική δράση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη το 2011.
Όπως αναφέρει σήμερα η βρετανική εφημερίδα «The Sunday Telegraph», το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον ετοιμάζουν ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία. Το σχέδιο αυτό έχει καταρτιστεί σύμφωνα με το πρότυπο του ψηφίσματος 1441, το οποίο είχε εκπονηθεί για το Ιράκ και είχε υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2002, λίγο πριν την εισβολή στη χώρα αυτή των στρατευμάτων της διεθνούς συμμαχίας. Σύμφωνα με εκείνο το ψήφισμα στον πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν είχε προταθεί να χρησιμοποιήσει την τελευταία του ευκαιρία «για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του για αφοπλισμό».

Αντρέι Φεντιάσιν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου