ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Πέρασε το νομοσχέδιο για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

ΠΕΜΠΤΗ 25-7-2013
Σφοδρό πλήγμα σε αυτοαπασχολούμενους και εμποροϋπάλληλους.
 Με τις ψήφους των βουλευτών της συγκυβέρνησης υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων, εν μέσω διαδηλώσεων και αντιδράσεων,  το νομοσχέδιο που  καταργεί την κυριακάτικη αργία. 
 
Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Τετάρτης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι το επιχείρημα της κυβέρνησης περί «καινούριου που φοβίζει» μας γυρίζει 103 χρόνια πίσω καθώς τότε κατοχυρώθηκε η Κυριακή-αργία.
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις, υπογράμμισε ότι οι μικροί σε εμπόριο και τουρισμό θα οδηγηθούν στη χρεοκοπία, οι εμποροϋπάλληλοι θα στερηθούν από τη ζωή τους τουλάχιστον 5 χρόνια και πως το θέμα αφορά κι άλλους εργαζόμενους όπως στις τράπεζες και στις εταιρείες-προμηθευτές.
Αναφέρθηκε επίσης στα άρθρα για την επέκταση των εκπτώσεων, λέγοντας ότι αυτή εξυπηρετεί τους μεγάλους που μπορούν να είναι σε προγραμματισμό εκπτώσεων, αλλά και στο άρθρο για τη λειτουργία και τις Κυριακές των λαϊκών αγορών, σημειώνοντας ότι και αυτό το άρθρο δείχνει πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταργηθεί η αργία. Όσο για τις άδειες των λαϊκών αγορών, το ΚΚΕ ζήτησε να δίνονται από τον περιφερειάρχη δίχως να εξαναγκάζονται οι αιτούντες να «τρέχουν» από δήμο σε δήμο.
Ειδική αναφορά έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ και στον τουρισμό. Κατήγγειλε την κυβέρνηση πως χάρισε τζάμπα εργασία στους ομίλους του τουρισμού με το πρόγραμμα για 10.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας νέων. Με αυτό το πρόγραμμα χαρίστηκαν 10.000 εισφορές προς τα Ταμεία σε εκείνους που θησαυρίζουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις διότι οι τουρίστες θα μετακινηθούν εκεί που έχουν επενδύσει. Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει και κατέληξε λέγοντας πως ο αγώνας ενάντια στο σύνολο της πολιτικής θα πρέπει να είναι μαζικός και το ΚΚΕ θα φροντίσει γι' αυτό.

Η τοποθέτηση του υφυπουργού Ανάπτυξης
Στην τοποθέτησή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αθανάσιος Σκορδάς, έκανε σαφές ότι ο πραγματικός στόχος είναι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας προς όφελος των πολυεθνικών και των πολυκαταστημάτων αφού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθεί ο περιορισμός των 7 Κυριακών και να λειτουργούν όλες τις Κυριακές δίχως περιορισμούς μέσω της δικαστικής οδού. Ανέφερε χαρακτηριστικά - προτρέποντας ουσιαστικά τους ομίλους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη - πως «αν υπάρξει δικαστική απόφαση (υπέρ των ομίλων) τότε η πολιτεία θα ανακαθορίσει τη στάση της επανομοθετώντας».
Παραδέχθηκε ότι έχει βάση το επιχείρημα πως «χρόνο έχω, χρήμα δεν έχω», αλλά υποστήριξε πως πρέπει να έχει την επιλογή ο καταναλωτής για το ποια μέρα θα ξοδέψει τα χρήματά του. Παραδέχθηκε επίσης ότι το μεταβλητό κόστος (π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα, κόστος εργαζόμενου) των καταστημάτων θα αυξηθεί, αλλά υποστήριξε ότι το σταθερό κόστος (π.χ. ενοίκιο) θα παραμείνει ίδιο!

Η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ
«Αυτά που ξέρατε ξεχάστε τα. Ξεχάστε το ωράριο εργασίας, το σταθερό μισθό, οτιδήποτε είχε κατακτήσει με αιματηρούς αγώνες ο εργαζόμενος - αυτό μας είπε ο υφυπουργός», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.
Το δίλημμα για τους εργαζόμενους είναι «ή υποδούλωση ή ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας» ειδικά όταν παράγεται τόσος πλούτος και τον απολαμβάνει μια χούφτα πλουτοκρατών.
Αντικρούοντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, χαρακτήρισε πρόσχημα τα περί τουριστικών περιοχών καθώς ούτως ή άλλως στις τουριστικές περιοχές τα καταστήματα είναι ανοιχτά τις Κυριακές.
Για τα κρουαζιερόπλοια υπογράμμισε ότι οι τουρίστες είναι με το καθεστώς all inclusive και κατεβαίνουν ακόμα και με το μπουκαλάκι με το νερό, δεν αγοράζουν τίποτα εκτός πλοίου.
Για τον περιορισμό των 250 τ.μ., σημείωσε ότι οι πολυεθνικές θα ανοίξουν καταστήματα με αυτό τον περιορισμό και θα εκτοπίσουν τους μικρούς.
Για τα περί «αύξησης της κατανάλωσης», υπογράμμισε ότι η λαϊκή οικογένεια ζει με ελάχιστα και υπενθύμισε πως «η κυβέρνηση έλεγε στον κόσμο να φάει ληγμένα».
Κατέληξε πως χρειάζεται συνολική ανατροπή για να περάσει ο πλούτος στους παραγωγούς του.

ΠΗΓΗ.  902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου