ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Εκτός Κοινοβουλευτικού ελέγχου η σφαγή στο Δημόσιο


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26-7-2013

 Του Γιώργου Χατζηδημητρίου
 


Μήνυμα πλήρους απορρύθμισης του δημόσιου τομέα δίνει ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, με τροπολογία που κατέθεσε το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή, εκτοξεύοντας στα ύψη τον πολιτικό υδράργυρο.
Με όχημα τους γνώριμους ευφημισμούς των νεοφιλελεύθερων καιρών περί αναδιοργάνωσης των δημοσίων υπηρεσιών και αναβάθμισης της λειτουργικής επάρκειας της Διοίκησης, προωθείται ένας ορυμαγδός αλλαγών που είναι άκρως αμφίβολο, εξαιτίας της προχειρότητας που τον διέπει, ότι θα είναι και επωφελής για τους πολίτες.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η περιβόητη αλλαγή του χάρτη της Ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης θα αποτυπωθεί με Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία θα προβλέπουν ανάμεσα σε άλλα την κατάργηση ή και τη σύσταση οργανικών θέσεων εργασίας, καθώς επίσης και τη μεταφορά προσωπικού σε άλλους κλάδους.
Το θέμα δεν είναι μόνο ότι ανοίγονται έτσι νέα πεδία για να δρέψει δάφνες η πελατειακή νοοτροπία, αλλά και το γεγονός ότι μέσω των Π.Δ παρέχεται η ευχέρεια για την πλήρη παράκαμψη της Βουλής, εμπεδώνοντας πλέον ως πάγια πρακτική των κυβερνητικών συμπεριφορών την απόλυτη υποβάθμιση του Κοινοβουλίου, σε ρόλο απλής θεραπαινίδας της εκτελεστικής εξουσίας.
Σε αντάλλαγμα και για να χρυσωθεί το χάπι της βαρειάς θεσμικής προσβολής, ορίζεται ως «δικαιοκρατική εγγύηση» ότι ο έλεγχος των Π.Δ ανατίθεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Κρίσιμη λεπτομέρεια: η τροπολογία, η οποία υπό κανονικές προϋποθέσεις θα έπρεπε να αποτελεί αυτοτελές νομοσχέδιο, κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα… 

ΠΗΓΗ.  ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου